Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fund Managers: Δίκαια αποτιμημένες οι μετοχές

Δίκαια αποτιμημένες θεωρεί τις μετοχές παγκοσμίως το ήμισυ των fund managers, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Merrill Lynch (15 Ιουλίου). Οι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν πάγωμα στις μειώσεις επιτοκίων, τόνωση των εταιρικών κερδών και άνοδο των αγορών στο διάστημα των επόμενων δώδεκα μηνών.

Fund Managers: Δίκαια αποτιμημένες οι μετοχές
Πάνω από το ήμισυ των fund managers παγκοσμίως που συμπεριέλαβε στην έρευνά της η Merrill Lynch και ανακοινώνει με ημερομηνία 15 Ιουλίου, θεωρούν ότι οι τιμές των μετοχών είναι δίκαια αποτιμημένες.

Ειδικότερα, από την μηνιαία έρευνα της Merrill Lynch στους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, προκύπτει ότι περίπου το 85% των managers που ερωτήθηκαν, εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι πιο ισχυρή ύστερα από ένα χρόνο, αγγίζοντας μάλιστα το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2002.

Παράλληλα, περίπου το 60% των ερωτηθέντων περιμένει ότι οι τιμές των προϊόντων θα βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2002, σε διάστημα ενός έτους από τώρα.

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων fund managers και για τα εταιρικά κέρδη, καθώς το 81% αυτών θεωρεί ότι αυτές θα βελτιωθούν σημαντικά, περιμένοντας κατά μέσο όρο αύξηση 8,9% των κερδών ανά μετοχή στο επόμενο έτος.

Παράλληλα, το 66% των fund managers εκτιμά ότι οι αγορές θα βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο μετά από ένα χρόνο, καθώς και ότι τα ομόλογα θεωρούνται από το 61% υπερτιμημένα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι θεσμικοί κάνουν λόγο για λήξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001. Παράλληλα, εκτιμούν ότι με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το πρώτο μισό του 2002, οι κυκλικές μετοχές αντικαθιστούν τα καταναλωτικά αγαθά ως επενδυτικές επιλογές.

Επιπλέον, παρατηρείται μια σημαντική μεταστροφή σχετικά με την ”πηγή” των βελτιούμενων αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, αν και οι περισσότεροι fund managers εξακολουθούν να θεωρούν ότι ισχυρά κέρδη θα προέλθουν μέσω μείωσης του κόστους, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα υψηλότερα μεγέθη θα οδηγήσουν την άνοδο των κερδών.

Το στοιχείο αυτό έχει άμεση επίδραση και στις επιλογές των κλάδων από τους επενδυτές, με τους fund managers να ”ανοίγουν χώρο” για τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου αλλά και κυκλικές, πουλώντας τίτλους κοινής ωφελείας και καταναλωτικών αγαθών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v