Ο δρόμος της ανόδου είναι στρωμένος με αμφιβολίες

Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η Wall Street έδειξε χθες, με μια μικρή υποχώρηση, ότι ο δρόμος προς την άνοδο είναι στρωμένος με αγκάθια αμφιβολίας και η επιφυλακτικότητα είναι το μόνο ”σίγουρο” αίσθημα που διαχέεται από την Αμερική στην Ευρώπη.

Ο δρόμος της ανόδου είναι στρωμένος με αμφιβολίες
Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η Wall Street έδειξε χθες, με μια μικρή υποχώρηση, ότι ο δρόμος προς την άνοδο είναι στρωμένος με αγκάθια αμφιβολίας και η επιφυλακτικότητα είναι το μόνο ”σίγουρο” αίσθημα που διαχέεται από την Αμερική στην Ευρώπη.

Με την ροή δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων εξαμήνου στις εκεί μεγάλες εισηγμένες να τοποθετείται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, η διαμόρφωση των τάσεων της αγοράς θα εξαρτηθεί για ένα μικρό διάστημα ακόμα από τις εκπλήξεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες, που θα περιέχονται στα αποτελέσματα δημιουργώντας τη βάση της επόμενης φάσης.

Η Ευρώπη κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τα μηνύματα που έδωσε από την αρχή της συνεδρίασής της η Αμερική, ”διορθώνοντας” στο τέλος με εξαίρεση την Φραγκφούρτη που έκλεισε με μικρά κέρδη.

Η Σοφοκλέους που αψήφησε την γενικότερη ”διορθωτική” συμπεριφορά των ξένων αγορών χθες επιτυγχάνοντας μικρά κέρδη, θα βρεθεί σήμερα στο ίδιο δίλημμα με τις Ευρωπαϊκές αγορές για την κατεύθυνσή της.

Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα στην δική μας αγορά δεν έχουν την ταχύτητα εμφάνισης των αμερικανικών εταιριών και συνεπώς δεν αποτελούν (ακόμα) παράγοντα μορφοποίησης μας μεσοπρόθεσμης πορείας που σημαίνει ότι το ”σήμα” εν πολλοίς θα προέλθει από έξω και μόνο ειδήσεις σε ειδικές καταστάσεις ή μετοχές θα δώσουν ενδεχομένως διαφορετική κατεύθυνση στους κλάδους που επηρεάζουν.

Βέβαια, η ανοδος των μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης (”περιφέρεια”)που εχει παρατηρηθεί δεν εξηγείται από αποτελέσματα ή εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων τους αλλά από την ”δίψα” των μικροεπενδυτών για υπεραποδόσεις.

Άσχετα με το αν υπάρχουν τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία που να μπορούν να στηρίξουν μέρος αυτών και φυσικά αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από τις ”απογειώσεις” των μετοχών.

Αν το 2100 σαν ορόσημο (ήσσονος σημασίας) θα αλωθεί εντός των ημερών, μια που ο δείκτης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απ’ αυτό, δεν είναι το ζητούμενο ούτε και θα προκαταλάβει τους ”φουριόζους” για υψηλότερα υψηλά μικροεπενδυτές που το έχουν ως δεδομένο.

Το ζητούμενο είναι αν η Ευρώπη στραφεί σε ”διορθωτική” φάση ακολουθώντας ενδεχομένως την Αμερική, τότε ποια θα είναι η συμπεριφορά της Σοφοκλέους αλλά και της κυβέρνησης που εχει ήδη επενδύσει πολλά στον μονόδρομο της ανόδου.

Και σ’ αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση παρά μόνο στα καθημερινά μηνύματα από τις ξένες αγορές που είναι και τα μοναδικά που θα μας κατευθύνουν για κάμποσο καιρό ακόμα...

Κ.Κ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v