Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: ΟΤΕ και τράπεζες στο επίκεντρο

Με τη Eurobank να «ανοίγει τον χορό» των αποτελεσμάτων και τις εξελίξεις να «τρέχουν» κυρίως στο μέτωπο του ΟΤΕ, αλλά και στο ΤΤ, ξεκινά ο νέος βραχυπρόθεσμος κύκλος στην αγορά. Ελαφρά χαμηλότερα δείχνουν οι διεθνείς αγορές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Το σχετικό θέμα για τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Eurobank μας βάζει άμεσα σε έναν νέο βραχυπρόθεσμο κύκλο της αγοράς. Ο όμιλος της Eurobank ανακοινώνει αύριο τα μεγέθη τριμήνου, όπου σύμφωνα με δημοσκόπηση του Euro2day.gr (μεταξύ δέκα αναλυτών) προβλέπονται κέρδη 216 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 6% σε ετήσια βάση.

Από αυτήν την άποψη ο νέος κύκλος, που τυπικά ξεκινά σήμερα, αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον από αναλυτές, επενδυτικούς κύκλους και βεβαίως από τους ξένους που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών τραπεζών.

Σε αυτήν τη συγκυρία οι αγορές δείχνουν μια ελαφρά διάθεση για κλίση λίγο χαμηλότερα προκειμένου να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες κερδοφόρες θέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης σε διάστημα επτά ημερών έχει ενισχυθεί κατά 6,1% και τις τελευταίες 30 ημέρες κατά 5,9%.

Η μετοχή της Εθνικής έχει αντιδράσει κατά 14,9% και 10,4% αντίστοιχα, της δε Eurobank με 7,2% και 5,4% για τις ίδιες περιόδους.

Ο κλάδος των τραπεζών έχει επανέλθει στο προσκήνιο και για λόγους επιχειρηματικούς ή επενδυτικούς (ή και τους δύο μαζί) θα παραμείνει στο επίκεντρο. Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Μαντέλα γίνεται αναφορά σε «σενάρια εμπλοκής στο Τ.Τ. με… σφήνα Πειραιώς».

Πέραν των τραπεζών, όμως, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, λόγω ΟΤΕ, είναι αυτός που «κλέβει» και τις εντυπώσεις σε οικονομικό (και πολιτικό) επίπεδο.

Η μετοχή του ΟΤΕ κέρδισε πόντους τις τελευταίες επτά ημέρες (1,6%), αποδίδει θετικά (4,9%) τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ σημαντικά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια φέρεται να έχουν λάβει θέση ακόμη και από τα 17,96 ευρώ (18/4) μέχρι και τα 18,9 ευρώ (30/4).

Εδώ οι εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό έχουν αφομοιωθεί από την αγορά, αρκετοί είναι αυτοί που έχοντας προεξοφλήσει τη θετική έκβαση μετρούν κέρδη, αλλά περισσότεροι όσοι είχαν «παίξει ανοιχτά χαμηλότερα» τη μετοχή του Οργανισμού, κάτι που τους υποχρέωσε τις τελευταίες ημέρες να αγοράσουν μετοχές από την υποκείμενη αγορά.

Κλάδος που φέρεται να παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι αυτός του καλούμενου «ευρύτερου δημόσιου τομέα», καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί εξελίξεις σε ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, θεωρητικά την Παρασκευή ολοκληρώνεται η τελική φάση προσφορών για τον διαγωνισμό του ΟΛΠ, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στον όμιλο της Αγροτικής.

Ζητούμενο για σήμερα είναι η επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 4.280 μονάδων, μια διολίσθηση απαραίτητη κατά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών προκειμένου να αφομοιωθούν οι υπεραξίες της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης από τα χαμηλά των 3.938,4 μονάδων (16/4) μέχρι και τις 4.314,4 μονάδες, δηλαδή το ενδοσυνεδριακά υψηλό της προηγούμενης Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v