Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε 2+1 φάσεις η πώληση του ΟΤΕ στην DT

Προσωρινό χαρακτήρα θα έχει η συνδιοίκηση στον ΟΤΕ καθώς η συμφωνία μετόχων θα ανοίγει τον δρόμο για τη σταδιακή συρρίκνωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ έως και στο 5%.  Αύριο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής για το deal.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Σε 2+1 φάσεις η πώληση του ΟΤΕ στην DT
Προσωρινό χαρακτήρα θα έχει η συνδιοίκηση στον ΟΤΕ καθώς η συμφωνία μετόχων θα ανοίγει τον δρόμο για τη σταδιακή συρρίκνωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ έως και στο 5%.
 
Η συμφωνία μετόχων με την Deutsche Teleκom, η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, θα δίνει ήδη, έπειτα από ένα μεταβατικό στάδιο ενός έτους όπου στο «τιμόνι» του Οργανισμού θα παραμείνει ο κ. Π. Βουρλούμης, το day to day management στη γερμανική πλευρά.

Όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη στην κρατική τηλεόραση και στον κ. Μ. Παπαπαναγιώτου, η συμφωνία μετόχων θα έχει ισχύ όσο το ελληνικό δημόσιο κατέχει ποσοστό της τάξεως του 5% στον ΟΤΕ και θα διασφαλίζει το δικαίωμα βέτο από πλευράς Δημοσίου για θέματα στρατηγικής σημασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συμφωνία μετόχων θα προβλέπεται option αγοράς πρόσθετων πακέτων μετοχών από τους Γερμανούς σε προσυμφωνημένη τιμή, σε δύο ακόμα φάσεις.

Σε πρώτη φάση, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, η D.T. θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον ποσοστό 5% και σε επόμενη φάση ένα επιπλέον πακέτο έως 15%. Αν συνυπολογιστεί το προς πώληση πακέτο 3% σε αυτήν τη χρονική περίοδο και τα μελλοντικά δικαιώματα αγοράς ασκηθούν τελικά από τους Γερμανούς, τότε η μετοχική παρουσία του Δημοσίου θα περιοριστεί σε περίπου 5% (από το 28% που έχει σήμερα) και βεβαίως το management θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της D.T.

Κατά τα λοιπά, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του υπουργού στη ΝΕΤ, η συμφωνία μετόχων θα προβλέπει ότι:

1. Το ελληνικό δημόσιο θα ορίζει τον πρόεδρο, ή για την ακρίβεια θα προτείνει τον πρόεδρο και θα έχει βέτο μέχρι τρεις φορές στα ονόματα τα οποία προτείνει για διευθύνοντα σύμβουλο η άλλη πλευρά. «Θα μπορεί ν’ απορρίπτει μέχρι τρεις. Και αν απορρίψει και τον τρίτο, τότε ένας από τους τρεις θα πρέπει να συμφωνήσει ότι θα πρέπει να γίνει… Δηλαδή απορρίπτεις δύο και αν απορρίψεις και τον τρίτο θα πρέπει να πεις ποιον απ’ τους τρεις θέλεις». Προκύπτει μάλιστα από τις δηλώσες του υπουργού ότι ο διευθύνων σύμβουλος που θα «επιλέγει» η γερμανική πλευρά θα είναι ελληνικής υπηκοότητας.

2. Στην παρούσα φάση πωλείται ποσοστό 3% «και θα έχουμε και κάποια επιλογή στα επόμενα χρόνια αν θέλουμε να πουλήσουμε με καλές τιμές άλλες μετοχές».

3. Για την τιμολογιακή πολιτική, ρυθμιστής θα παραμείνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. «Και σήμερα ο κ. Βουρλούμης πολλές φορές έχει προτείνει αυξήσεις τιμολογίων τις οποίες δεν έχει εγκρίνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Όπως και η ΔΕΗ, πρότεινε αυξήσεις τιμολογίων πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που εγκρίθηκαν τελικά», είπε ο υπουργός Οικονομίας προσθέτοντας ότι το ίδιο θα συμβαίνει είτε το management προτείνεται όπως προβλέπει η συμφωνία μετόχων από την Deutsche Telekom είτε προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση.

4. Σε θέματα εθνικής ασφάλειας, το ελληνικό δημόσιο θα έχει δικαίωμα βέτο, ενώ για τα εργασιακά θέματα οι όποιες αλλαγές θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους εργαζομένους και στους ασκούντες το management, ήτοι τον διευθύνοντα σύμβουλο που θα επιλέγεται από την D.T.

5. Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του ονόματος του ΟΤΕ. «Αυτό θα διασφαλιστεί στη συμφωνία ότι το όνομα του ΟΤΕ παραμένει. Αυτό είναι ξεκάθαρο και ήταν κρίσιμο σημείο στις διαπραγματεύσεις. Έγινε σκληρή διαπραγμάτευση γι' αυτό...», είπε ο υπουργός, αλλά παραμένει ασαφές αν πέραν της επωνυμίας η συμφωνία αφορά και στο εμπορικό σήμα καθώς η D.T. ακολουθεί στρατηγική κοινής εμπορικής ονομασίας ομοειδών θυγατρικών της.

6. Υπό διαπραγμάτευση είναι ακόμα η τιμή πώλησης των μετοχών του Δημοσίου, με τον υπουργό Οικονομίας να διαψεύδει πληροφορίες περί τιμήματος στα 28 ή 30 ευρώ ανά μετοχή. «Αυτά που ακούγονται δεν έχουν βάση» είπε προσθέτοντας λίγο αργότερα: «...Καταλαβαίνετε ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη όταν η τιμή είναι στα 19 να του πει "θέλω 10 ευρώ παραπάνω", είναι 1/3 παραπάνω. Αλλά κάνουμε μια προσπάθεια να πάρουμε την καλύτερη δυνατή τιμή».

*** Τα αγκάθια

Το καθημερινό management ασφαλώς θα γίνεται από αυτόν που θα προτείνει η πλευρά της Deutsche Telekom, είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμα «κάποια αγκαθάκια ν’ αντιμετωπίσουμε». Αφορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, «σε θέματα που έχουν να κάνουν και μ’ αυτά τα βέτο του ελληνικού δημοσίου, το πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν, και στα θέματα του πόσα θα πάρει το ελληνικό δημόσιο και τι επιλογές θα έχει αν πουλήσει στο μέλλον κι άλλα ποσοστά του ΟΤΕ ώστε να πάρουμε καλύτερη τιμή από την αγορά».


***  Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του υπουργού στη ΝΕΤ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v