Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στα blue chips της Σοφοκλέους

Συνεχίζεται το ανοδικό σερί για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τράπεζες και ΟΤΕ να αποτελούν τον…μοχλό της αντίδρασης πάνω από τις 4.300. Υψηλές αποδόσεις για ένα ευρύτερο μέρος του…ταμπλό εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε σταθεροποίηση του S&P 500, τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης, παραπέμπουν τα συμβόλαια του σχετικού δείκτη. Κατά 1,1% συνεχίζει υψηλότερα στην Φρανκφούρτη ο DAX, ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατεί γενικότερα θετική διάθεση και κλίμα.

Στο ΧΑ με την Εθνική στο +4,3%, την Alpha Bank στο +3,2%, τον ΟΤΕ στο +2,1%, δικαιολογείται η υπεραπόδοση (2,35%) για τον FTSE, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές σε μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Ο Γενικός Δείκτης συντηρείται σε φορά προς τις 4.300 μονάδες, καθώς οι αγοραστές κατ’ αρχήν στην περίπτωση της Εθνικής επιμένουν μέχρι τα 37,14 ευρώ, ενώ αρκετοί μέχρι πρότινος «ανοιχτοί» πωλητές σπεύδουν να καλύψουν και σήμερα τις θέσεις τους.

Σε μικρότερη έκταση ανάλογη κίνηση σημειώνεται στη μετοχή του ΟΤΕ, όπου εδώ οι «ανοιχτοί» πωλητές είχαν προεξοφλήσει εμπλοκή στις συζητήσεις Δημοσίου-Deutsche Telekom και βραχυπρόθεσμα πίεση της μετοχής χαμηλότερα. Οι εξελίξεις τους διαψεύδουν τόσο στην περίπτωση του ΟΤΕ όσο και της Εθνικής με αποτέλεσμα την Τετάρτη αλλά και σήμερα να επιμένουν από την πλευρά των αγοραστών.

Ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια, όμως, φαίνεται να λαβαίνουν θέση στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, ενώ κινητικότητα παρατηρείται τόσο σε Γενική Τράπεζα (προς τα 4,32 ευρώ), όσο και Αγροτική Τράπεζα (προς τα 2,93 ευρώ).

Απόδοση κοντά στο 4,3% σημειώνεται για την Marfin Popular Bank που «βλέπει» και πάλι τα έξι ευρώ, ενώ κατά 4,4% ενισχύεται στα 22,80 ευρώ η Πειραιώς.

Είναι ενδεικτικό πως από τις 10 πρώτες σε αξία συναλλαγών μετοχές μόνο για δύο (Coca Cola Hellenic και οριακά για ΟΠΑΠ), σημειώνεται αρνητική μεταβολή. Εύλογα θετική είναι μέχρι στιγμής η σχέση ανοδικών προς καθοδικές με περίπου 170 μετοχές στο…πράσινο.

Με βάση την αξία των συναλλαγών αλλά και της απόδοσης, αναφοράς χρήζει ο Λιβάνης (στα 0,96 ευρώ), ο Κυριακίδης (στα 1,04 ευρώ), Centric (1,70 ευρώ), Sanyo, Sato, Cyclon, Intrakat, Intracom, Imperio, Επίλεκτος, Δρομέας, BΕΤΑΝΕΤ και ακόμη ορισμένες από αυτήν την κατηγορία.

Για τη συνέχεια ζητούμενη θεωρείται η συντήρηση του ΓΔ στην ευρύτερη περιοχή των 4.280 μονάδων και του FTSE υψηλότερα των 2.270-2.275 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v