Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κοιτάζει ψηλότερα με αρωγούς ΟΤΕ και ξένους

Με καύσιμο ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις και αιχμή τη συμφωνία ΟΤΕ-DΤ-Δημοσίου η αγορά κινείται πέριξ των 4.200 μονάδων, με αρωγό τις ξένες αγορές και τον Dow υψηλότερα των 13.000 μονάδων στη Ν. Υόρκη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ετεροχρονισμένα Καλό Μήνα και εκ των υστέρων Καλή Εργατική Πρωτομαγιά. Γιατί πάνω απ’ όλα εργαζόμενοι ήμαστε και θα παραμείνουμε.

Υψηλότερα των 13.000 μονάδων διαμορφώνεται ο Dow Jones, σε μία προσπάθεια να διαψευστούν οι Κασσάνδρες και να ενισχυθεί η εκτίμηση μερίδας «παικτών» οι οποίοι θεωρούν πως οι αγορές ενσωματώνουν, αφομοιώνουν και σε κάποιο βαθμό (μικρότερο ή μεγαλύτερο) προεξοφλούν τις παρενέργειες της ουσιαστικής πιστωτικής κρίσης.

Επιμένουμε τις τελευταίες ημέρες πως σε αυτήν τη συγκυρία το «καύσιμο» για το Χ.Α. είναι η επαναφορά στο προσκήνιο του επιχειρείν. Ο λόγος για ουσιαστικές κινήσεις που κυοφορούνται στο παρασκήνιο, τελεσφορούν στο προσκήνιο και θα τις «βρει» μπροστά της η αγορά τις επόμενες ημέρες.

Τουλάχιστον αυτό αποτελεί εκτίμησή μας τις τελευταίες ημέρες. Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο πως σε αυτήν τη συγκυρία ο κ. Warren Buffett "εκστρατεύει" για εξαγορές 40 δισ. δολαρίων.

Κατά την εκτίμησή μας πρόκειται για την πλέον ενδιαφέρουσα κίνηση, σηματωρό της τάσης που χαρακτηρίζει τις αγορές τους τελευταίους μήνες, ειδικότερα όμως αυτής της περιόδου.

Το επιχειρείν, ωστόσο, είναι παρόν στην προβλεπόμενη κατά 12,9% αύξηση των κερδών της Coca Cola Hellenic (από την Deutsche Bank), η ελκυστικότητα των Διυλιστηρίων με την ESN (European Securities Network) να ξεχωρίζει τη Motor Oil, για τη μετοχή της οποίας δίνει τιμή-στόχο στα 19,5 ευρώ και σύσταση «αγοράς».

Η εκ νέου κάλυψη του Τιτάνα από τη Euroxx, η θετική υποδοχή της συμφωνίας του ΟΠΑΠ με τους πράκτορες (σύμφωνα με την Alpha Finance) και με τον Οργανισμό να έχει θετικές ειδήσεις και για την καλοκαιρινή περίοδο, τη θετική αποτίμηση «εισόδου» της Intralot στην Ολλανδία (σύμφωνα με την P&K - Εθνική), αλλά και αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Νωρίτερα τα συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη παρέπεμπαν σε άνοδο μέχρι και 1,02%, με την Ασία να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο πέντε μηνών.

Σημ.: Σύμφωνα με σχετικό για τον ΟΤΕ θέμα της Έλενας Λάσκαρη, η συμφωνία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Γερμανών επισφραγίζεται με τιμή υψηλότερα των 26 ευρώ ανά μετοχή.

Στην περίπτωση που η συμφωνία οριστικοποιηθεί σε τιμή (για το 3% του Δημοσίου) υψηλότερη των 26 ευρώ, εγείρεται, κατά την ταπεινή μας άποψη, ένα ζήτημα που έχει και ηθική πλευρά.

Ο λόγος προφανής, καθώς αφορά στην έντονη, ακραία πολλές φορές, κριτική που δέχτηκε ο όμιλος Marfin Investment Group, όσον αφορά στο… υπερβολικό υπερτίμημα που συμφωνούσε με τους Γερμανούς για τη διάθεση της συμμετοχής του.

Με την τιμή της μετοχής στα 18,19 ευρώ τότε, θυμούμεθα, όλοι μας νομίζω, το πώς προσεγγίστηκε αυτή η… κερδοσκοπική, κόντρα στη λογική της αγοράς, συνωμοσιολογική (προσθέσετε ό,τι θέλετε) κίνηση της MIG, αλλά και του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, καθώς πολλά είχαν ακουστεί και σε προσωπικό επίπεδο.

Κρείττον το σιγάν, υπενθύμιζαν συχνά οι πρόγονοί μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v