Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ειδήσεις & κινητικότητα δίνουν τάση στο ΧΑ

Εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, μικτής τάσης στα ξένα χρηματιστήρια, στο ΧΑ αναζητείται κατεύθυνση. Με τις τράπεζες στο επίκεντρο αλλά και τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, να «διεκδικούν» μερίδιο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δεν μας αφήνουν να…ξεχαστούμε οι ξένες αγορές. Νωρίτερα το πρωί, η Deutsche Bank ανακοίνωσε τα λίγο ως πολύ αναμενόμενα, δηλαδή την απομείωση ενεργητικού 2,7 δισ. ευρώ.

Βέβαια οι ξένοι αναλυτές περίμεναν τα αποτελέσματα του γερμανικού οίκου προς το χειρότερο και ενδεχομένως η επιβεβαίωση εκείνων που εδώ και καιρό περίμεναν μία έκπληξη από την DB, βρουν αφορμή και ευκαιρία να «κυνηγήσουν» την μόχλευση.

Η περίοδος δείχνει «πονηρή» στα ξένα χρηματιστήρια, τη στιγμή που στην εγχώρια αγορά υπάρχουν ειδήσεις και κινητικότητα ικανή να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς. Ή εν πάση περιπτώσει για ένα ικανό μέρος του…ταμπλό.

Από αυτήν την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο η συνέντευξη του επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλου Μυλωνά (στον Νίκο Σκρέκα), οι προσδοκίες για «ανάσταση» των τραπεζών (του Dr. Money), αλλά και το ερώτημα «αν όχι τώρα, πότε;» του Νίκου Γ. Δρόσου.

Σε αυτή τη φάση, οι αγορές περιμένουν και την Fed, που μέχρι αύριο θα έχει επισημοποιήσει τα επόμενα βήματά της. Στην εγχώρια αγορά, πέρα των εξελίξεων από το μέτωπο του ΟΤΕ, με τους Γερμανούς και πάλι στην Αθήνα από σήμερα, το παιχνίδι ανοίγει και σε έναν ακόμη νευραλγικό κλάδο, αυτόν της ενέργειας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, εγκρίνει και τυπικά τη μετατροπή της μονάδας της Endesa Hellas με τον όμιλο Μυτιληναίου να αναφέρεται σε ένταξη της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Ο ΣΗΘΥΑ, έχει συνολική ονομαστική ισχύ 334 Μwh.

Από τον ίδιο κλάδο η Marfin Analysis χαμηλώνει τον πήχη της ΔΕΗ στα 29 ευρώ, ενώ λίγο νωρίτερα η Alpha Finance «μείωνε» την τιμή στόχο για την ίδια Επιχείρηση στα 40 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, κατ’ αρχήν βραχυπρόθεσμα και η κάλυψη των Ελληνικών Χρηματιστηρίων από την Morgan Stanley με τιμή στόχο τα 14 ευρώ.

Για να επανέλθουμε, όμως, στον κλάδο-ατμομηχανή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα λέγαμε πως ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο η κινητικότητα, κυρίως στο παρασκήνιο, όσο και οι εκτιμήσεις των ξένων για τα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία «διερευνητικό φλερτ» υπάρχει μεταξύ Εθνικής και Eurobank. Σχετικά πρόσφατα αναφορά γινόταν σε πιθανές επαφές μεταξύ στελεχών της Εθνικής, με την Πειραιώς. Τις προηγούμενες ημέρες, γράφτηκαν πολλά και φημολογήθηκαν περισσότερα αναφορικά με την συμμετοχή της Eurobank, της Εθνικής αλλά και ενός τρίτου πόλου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΤ.

Από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε την εκτίμηση των ξένων για τα μεγέθη α’ τριμήνου. Ήδη η Deutsche Bank εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς θα ανέλθουν για το α’ τρίμηνο στα 133 εκατ. ευρώ (χαμηλότερα κατά 46%), με τον ξένο οίκο να τονίζει πως η Πειραιώς παραμένει κορυφαία επιλογή του στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι κατά την εκτίμησή μας οι δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελληνική οικονομία. Αυτό γιατί, οι αιτιάσεις της Κομισιόν καθ’ ότι σύνθετες αφορούν ένα ευρύτερο μέρος της πραγματικής οικονομίας, της κατανάλωσης-ζήτησης και της σχεδόν βέβαιης προσπάθειας του οικονομικού επιτελείου να ενισχύσει τα…πενιχρά δημόσια έσοδα.

Και αυτή η πίεση, ασφυκτικότερη από κάθε άλλη φορά, τους τελευταίους μήνες ενδέχεται να επισπεύσει εξελίξεις που πιθανών να ενδιαφέρουν άμεσα είτε έμμεσα και την αγορά. Το σίγουρο είναι πως θα πρόκειται για το πέμπτο, από το Σεπτέμβριο και μετά, «κύμα» που θα πλήξει άμεσα φορολογούμενους-καταναλωτές, ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v