Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΤΕ σηματωρός της τάσης στο ΧΑ

Με τις τράπεζες σε συσσώρευση, το βάρος διαμόρφωσης της τάσης πέφτει στον ΟΤΕ, με τη μετοχή να κινείται ανάλογα των όποιων εξελίξεων την Τρίτη. Κλειστό το ΧΑ Παρασκευή και Δευτέρα, κανονικά οι διεθνείς αγορές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στις 4.061,2 μονάδες διαμορφώθηκε χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης.

Με την αγορά εμφανώς σε φάση συσσώρευσης, τουλάχιστον όσον αφορά βασικούς δείκτες, μετοχές, και σε ένα εύρος που δεν ξεπερνά τις 300-350 μονάδες τους τελευταίους μήνες.

Κοινής αποδοχής βάση, μέχρι νεωτέρας, η περιοχή των 3.800 μονάδων και οροφή οι 4.150 – 4.195 μονάδες.

Με την πλειονότητα των ξένων επενδυτικών οίκων να παραμένει επιφυλακτική απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, πολύ δύσκολα θα πρέπει να αναμένουμε βίαιη εκτόνωση αυτής της συσσώρευσης.

Ούτως ή άλλως, οι ξένοι δεν αποδίδουν και τόσο μεγάλη σημασία στα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου, όσο σε αυτά του δεύτερου, με αρκετούς να επικεντρώνονται στο γ’ τρίμηνο.

Ο κλάδος θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη ικανό να οδηγήσει την τάση για τον FTSE υψηλότερα των 2.240 μονάδων, μόνο στην περίπτωση που σημειώνονταν κινήσεις, διεργασίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας από αυτές που επιχειρούνται τελευταία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Βραχυπρόθεσμα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.

Με τις τράπεζες λοιπόν σε μεσοπρόθεσμη συσσώρευση και εκτός θεαματικού απροόπτου, το «βάρος» της τάσης για τον FTSE, «πέφτει» σε τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και τυχερά παιχνίδια.

Ο ΟΤΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά, με τη μετοχή να κινηθεί ανάλογα των όποιων εξελίξεων, με την επόμενη Τρίτη να θεωρείται καθοριστικής σημασίας ημέρα για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, ο ΟΤΕ με τη στάθμισή του θα μπορούσε και «μόχλευση» όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον να διαμορφώσει, αλλά και τάση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Είναι προφανές πως από την έκβαση των συζητήσεων, ο ΟΤΕ θα μπορέσει να αντιδράσει βίαια είτε υψηλότερα των 20-21,5 ευρώ, είτε υποχωρώντας χαμηλότερα των 18,7 ευρώ.

Μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, πάντως, θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα στο διήμερο 29-30/4.

Ο ΟΠΑΠ, αν και δεν μπορεί από μόνος του να επηρεάσει σημαντικά την συνολικότερη τάση, μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει πολύτιμες υπεραξίες και ρευστότητα σε Έλληνες και ξένους παίκτες.

Δεν είναι τυχαίο πως σε περίπου ένα μήνα, η μετοχή του Οργανισμού, από τιμές χαμηλότερα των 18 ευρώ φθάνει αισίως προς τα 25.

Από τεχνικής πλευράς, η μετοχή του ΟΠΑΠ μπορεί να κινηθεί προς το επόμενο εύρος αντίστασης, κοντά στα 28 ευρώ.

Στα επιμέρους, συνεχίζεται η συσσώρευση διαρκείας στο Μυτιληναίο, σε αναμονή της οριστικής απόφασης για το Αλουμίνιο Ελλάδος – ΔΕΗ ενώ πλησιάζει η περίοδος που θα γίνει γνωστή και η απόφαση που αφορά στην επαναλειτουργία της μονάδας αδρανών υλικών του Τιτάνα στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως σε θετική για την ελληνική εταιρία απόφαση, η μετοχή έχει περιθώρια αντίδρασης μέχρι και 5-6 ευρώ από την τρέχουσα τιμή των 27,76 ευρώ.

Στον κλάδο πετρελαϊκών – διύλισης, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο πως το περιθώριο (διύλισης) έχει ενισχυθεί θεαματικά από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος τριμήνου και συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι τώρα, φθάνοντας στα 12,5 δολάρια ανά βαρέλι.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα πρέπει να αναμένουμε καλύτερο τρίμηνο για Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια.

Με την επόμενη εβδομάδα να έχει τρεις «συνεδριάσιμες» ημέρες, δεν θα πρέπει να αναμένουμε θεαματικές ανατροπές, εκτός και εάν αποδειχθεί …τζόκερ ο ΟΤΕ.

Μέχρι τότε, καλή Ανάσταση και ιδιαίτερες ευχές για εορτάζοντες, εορτάζουσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v