Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες ρυθμίζουν την τάση

Οι τράπεζες ήταν και παραμένουν ρυθμιστής της τάσης στο ΧΑ, ενώ η Εθνική-Π&Κ προειδοποιεί θέτοντας χαμηλότερες τιμές-στόχους σε μια κρίσιμη τεχνικά καμπή για την βραχυπρόθεσμη τάση. Τα υπόλοιπα στο... ταμπλό.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο πλαίσιο του ελεγχόμενου χαρακτηρίζεται από έγκυρους αμερικανικούς ιστότοπους η χθεσινή κατά περίπου 100 μονάδες διόρθωση για τον Dow Jones στη Wall. Κατά 0,12% υψηλότερα «βλέπουν» τα Συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά σχήματα, αυτό της Εθνική-Π&Κ, θέτει χαμηλότερες τιμές για μετοχές ελληνικών τραπεζών. Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση της χρηματιστηριακής, σημειώνεται πως «αν και το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης είναι μικρό, η άνοδος θα αργήσει».

Το ζητούμενο για μερίδα αναλυτών έγκειται στο κατά πόσο στην υποχώρηση κατά 26,7% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών (από τις 31/12) έχει ενσωματωθεί-αφομοιωθεί ένα μέρος από τις σημαντικές παρενέργειες μιας κρίσης, που συνεχίζεται. Τουλάχιστον έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα κυρίως των αμερικανικών ομίλων.

Προσωπική μας εκτίμηση (αυστηρά και μόνο) είναι πως η Εθνική-Π&Κ θέτει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα «επί του τύπου των ήλων».

Γι’ αυτό αποκτά ενδιαφέρον η σημερινή αλλά και η αυριανή συνεδρίαση, καθώς η Εθνική μετά από μια γερή, καθαρά αντανακλαστική όμως, αντίδραση κατά 5,7% (18/4) προς τα 33,82 ευρώ, διαμορφώνεται χθες στα 32,70 ευρώ. Σ’ αυτό το τριήμερο χαμηλότατη τιμή για την Εθνική διαμορφώνεται ενδοσυνεδριακά στα 32,24 ευρώ και ανώτατη στα 34,30 ευρώ.

Η Εθνική αποτελεί από μόνη της ρυθμιστή της τάσης τόσο του FTSE 20 όσο και του Γενικού Δείκτη. Για τον 20άρη μερίδα αναλυτών εκτιμά πως υπάρχει «τεχνικό πρόβλημα» στο κενό των 2.088-2.056 μονάδων. Μένει να φανεί εάν αυτό θα καλυφθεί σε αυτή τη φάση ή σε επόμενη.

Ωστόσο η Eurobank αντιδρά τις τελευταίες τρεις ημέρες από τα χαμηλά των 17,94 ευρώ μέχρι τα υψηλά των 19,36 ευρώ, «κλείνοντας» χθες με κέρδη 2% στα 19,12 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση υπάρχουν όμως και άλλες στηρίξεις, με τον ΟΤΕ στα 18,86 ευρώ (και μέγιστο για 22/4 τα 18,90 ευρώ), ΔΕΗ (27,40 ευρώ), ΟΠΑΠ (στα 24,22 ευρώ) που μπορεί να χρειαστούν σήμερα-αύριο.

Το πιθανότερο είναι πως στην αρχή της συνεδρίασης θα δοκιμαστούν «στηρίξεις» τραπεζικών μετοχών και τίτλων μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εάν όμως στη συνέχεια η προσφορά ελεγχθεί δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση επιμέρους τίτλων.

Η Crown Hellas Can στα 8,92 ευρώ, η Βιοσώλ στα 0,62 ευρώ, η Forthnet στα 6,24 ευρώ, η Rilken στα 5,44 ευρώ, η Δομική Κρήτης στα 1,26 ευρώ, η Lavipharm στα 2,20 ευρώ, η Αγροτική Ασφαλιστική στα 3,30 ευρώ, η Intertech στα 1,90 ευρώ, και ορισμένες ακόμα, έχουν διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά.

Θα πρέπει πάντως να προσεχθεί πως για την Αγροτική Ασφαλιστική που τις τελευταίες επτά ημέρες έχει ενισχυθεί κατά περίπου 29% από τα 2,56 ευρώ, η είδηση που αφορά στην πρόθεση της διοίκησης για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, δημοσιοποιήθηκε χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v