Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τσιμπολογήματα" στη Σοφοκλέους...

Μεικτή εικόνα στο ΧΑ εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας, με επιλεκτικές κινήσεις μάλλον βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα σε δεικτοβαρείς τίτλους και συμπτώματα αρρυθμίας για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και περιορισμένου ενδιαφέροντος, με συμπτώματα αρρυθμίας και συναλλακτικής απαξίωσης, τουλάχιστον για το 1/3 του ταμπλώ, καθώς περίπου 130 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με συναλλαγές από 0 έως 5.000 τεμάχια.

Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μετά το χθεσινό διάλειμμα, σήμερα τόσο η μεσαία όσο και η μικρότερη κεφαλαιοποίηση επέστρεψαν σε υποαπόδοση σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, με τον δείκτη των «μικρών» να κλείνει και με αρνητικό πρόσημο.

Έντονη επιφυλακτικότητα και στις διεθνείς αγορές, που έδειξαν να κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος μέχρι τις 16:30, όμως το αρνητικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνει να ωθεί και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Η σημερινή γενικότερη εικόνα της συνεδρίασης, καθώς και η ισορροπία που παρατηρήθηκε στην τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών και η οποία διαμορφώθηκε στο 1,2 προς 1, επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Δηλαδή, άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις, βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, και κινήσεις «μπαλέτου» με αυξημένα αντανακλαστικά μόλις δείξει πως υποτροπιάζει το διεθνές κλίμα.

Ακόμα μια συνεδρίαση μεικτής εικόνας για τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, όπου ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +3,06% του ΟΤΕ που έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, βάζοντας ουσιαστικά «πλάτη» στο Δείκτη και στη μάλλον αδύναμη εικόνα του τραπεζικού κλάδου (+,062%).

Εντυπωσιακό και το +3,49% της Alpha Bank, που έκλεισε στο υψηλό ημέρας με τους αγοραστές να εμφανίζουν έως και επιθετικές διαθέσεις μετά τις 16:08, ενώ ο τίτλος εμφάνισε και διαθέσεις αύξησης των συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική, Ελληνικά Πετρέλαια, Αγροτική Τράπεζα (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο), Πειραιώς ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% έκλεισε η Eurobank.

Επίσης, θετική μεταβολή για Coca Cola, ΟΠΑΠ, MPB και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα, προβληματισμού συνέχεια για τη συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής (-1,21% και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση), αξιοσημείωτες απώλειες για την Intralot ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισε ο Τιτάνας.

Επίσης, αρνητικό κλείσιμο για Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Μotor Oil και Μυτιληναίο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις, έδωσε μια πρώτη υποχώρηση μέχρι το χαμηλό των 4.012,01 μονάδων (10:39), ανοδική αντίδραση μέχρι τις 4.045,45 μονάδες (11:12) νέα υποχώρηση προς τις 4.012 μονάδες (12:03), νεότερη και μάλλον μακροβιότερη αντίδραση που έφερε το Δείκτη μέχρι τις 4.054,05, νεότερες διακυμάνσεις, στις 16:30 ο Δείκτης βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 4.059,29 μονάδων για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 4.055,59 μονάδες με κέρδη 0,74% ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 307 εκατ. από τα οποία τα 33,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πτωτική συνεδρίαση ελάχιστων συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, με τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να επιβεβαιώνουν την περίπου καθημερινή αλλαγή διαθέσεων, και έτσι σήμερα, επέδειξαν συμπεριφορά σχετικά χειρότερη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και αύξησαν κάπως τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Τεχνικά και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν πρέπει να σημειωθεί σε κλείσιμο, υποχώρηση χαμηλότερα από τις 2.070 μονάδες προκειμένου να διατηρηθεί σε ισχύ το σενάριο για πιθανή περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 2.107, 2.097, 2.092 – 88, 2.079 και 2.070 μονάδες ενώ οι αντιστάσεις στις 2.120, 2.130, 2.140, 2.153 και 2.161 μονάδες.

121 ανοδικές μετοχές αντιπαρατίθενται με 100 πτωτικές στην τελική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6-15,25%.

Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις, η τελική ποσοστιαία μεταβολή διαμορφώθηκε κυριολεκτικά στο τελευταίο 10λεπτο και με ανοιχτές εντολές, ενώ οι πρώτες θέσεις των ημερήσιων κερδισμένων έχουν καταληφθεί από μετοχές που ανήκουν, είτε στο καθεστώς επιτήρησης, είτε στην κατηγορία ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών.

Έτσι, ξεκινώντας από την κορυφή, στις πρώτες θέσεις Hellas Can, ΑΕΓΕΚ, Βιοσώλ, Ενωμένα Κλωστήρια και Περσέας.

Οι εισαγόμενες εκθέσεις τόνωσαν κινητικότητα και κέρδη στη Forthnet, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης για τη Rilken και Intertech, αξισημείωτη συμπεριφορά από Lavipharm και Αγροτική Ασφαλιστική, στο υψηλό ημέρας μέσω των δημοπρασιών οι Μινωικές Γραμμές, από το τραπεζικό ταμπλώ ξεχώρισε η τράπεζα Αττικής ενώ συνεχίζεται η σχετική κινητικότητα στα λιμάνια.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v