Ισορροπημένη εικόνα ενόψει αργιών Πάσχα

Χωρίς διαθέσεις διαφοροποίησης η τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες του Πάσχα, που θύμισε τυπική διαδικασία. Μεικτή εικόνα στα blue chips, άκρως επιλεκτικές κινήσεις σε mid-small caps.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και χαμηλής καθαρής αξίας συναλλαγών (όπως ακριβώς άλλωστε και αναμενόταν), η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας πριν τις αργίες του Πάσχα.

Μια εβδομάδα που αφαίρεσε από το Δείκτη 0,48% σε εβδομαδιαία βάση, αυξάνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 21,58%.

Σαφώς, η τελευταία συνεδρίαση πριν την εορταστική ραστώνη δεν πρόσθεσε κάτι σε συμπεράσματα και θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κάποιος ότι η πλειονότητα των εμπλεκομένων διατήρησε τις θέσεις της, καθώς ούτε επιθετικές αγορές σημειώθηκαν, αλλά ούτε και οι πωλητές προχώρησαν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, φοβούμενοι τις επικείμενες αργίες.

Περίπου μια από τα ίδια η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου για μια ακόμη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι χαμηλές συναλλαγές και οι άκρως επιλεκτικές κινήσεις.

Σαφώς καλύτερη εικόνα στην αγορά παραγώγων, που αν και σημειώθηκε καθίζηση των συναλλαγών, κάτι απόλυτα αναμενόμενο, τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης επέδειξαν σαφώς καλύτερη συμπεριφορά και μείωσαν σημαντικά τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Τεχνικά και ξεκινώντας από το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, το ζητούμενο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 2.152 μονάδων, κάτι που τεχνικά δίνει minimum κίνηση προς τις 2.170 και 2.200 μονάδες, με τις πρώτες αντιστάσεις στις 2.127-31, 2.140 και 2.152 μονάδες.

Αντίθετα, θεωρείται ισχυροποιημένη η ζώνη στήριξης στις 2.113 – 2.100, καθοδική διάσπαση της οποίας επαναφέρει τις τεχνικές ανησυχίες και βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2.086, 2.073 – 68, 2.055 – 50 και 2.039 μονάδες.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη, ασφαλώς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τίτλο, την αγορά απασχόλησε η μετοχή του ΟΤΕ, όχι μόνο γιατί κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά περισσότερο γιατί γίνεται ευρέως αντιληπτό ότι πιθανές αρνητικές εξελίξεις θα έχουν αντίκτυπο σε όλη την αγορά.

Από εκεί και πέρα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τη Motor Oil, αξιοσημείωτες απώλειες για Eλληνικά Πετρέλαια και MIG, αρνητικό πρόσημο για Alpha Bank, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, Coca Cola και αμετάβλητος ο τίτλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Αντίθετα, κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και κλείσιμο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας για τον ΟΠΑΠ (+3,25%), αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς (μετά την έκθεση της Deutsche Bank που δίνει τιμή-στόχο τα 28 ευρώ), Κύπρου, Βιοχάλκο, Intralot, Μυτιληναίο και Τιτάνα και θετική μεταβολή για Εθνική, Eurobank, ΜΡΒ.

O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, έφτασε μέχρι τις 4.079,24 μονάδες, κάπου εκεί οι αγοραστές επανεξέτασαν τις αρχικές τους διαθέσεις και υπαναχώρησαν, με αποτέλεσμα, ο Δείκτης στις 11:29 να βρεθεί στο χαμηλό ημέρας των 4.036,98 μονάδων και από εκεί και πέρα, με συνεχείς διακυμάνσεις, να κλείσει στις 4.061,24 με κέρδη 0,15% ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 298 εκατ., όμως από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 102,4, που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, κυρίως λόγω ενός πακέτου της MIG 16.500.000 μετοχών στα 5,12 ευρώ.

Συνέχισε την παράδοση των τελευταίων συνεδριάσεων η τελική εικόνα, με τους ανοδικούς και πτωτικούς τίτλους να βρίσκονται σχετικά κοντά, και έτσι σήμερα 131 ανοδικές μετοχές «αντικρίζουν» 100 πτωτικές, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη από 5-15%.

Προοδευτική, Μαίλλης, Κυριακούλης, Ασπίς Πρόνοια, Nexans, Dionic, Sanyo, Σίδμα, Profile και λιμάνια (πιθανόν την επόμενη εβδομάδα να αποσπάσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω επικείμενων εξελίξεων – ειδήσεων), στις προτιμήσεις των αγοραστών.

Υ.Γ.: Χαρούμενη Ανάσταση με υγεία για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v