Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε... πασχαλινό ρυθμό το ΧΑ

Αρκετοί πήραν χθες τα… έξοδά τους για τις αργίες του Πάσχα. Ενδεχομένως σήμερα να ακολουθήσουν και άλλοι. Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση, που δείχνει ελαφρώς πτωτική, Εθνική και δευτερευόντως ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο εύρος των 4.033 μέχρι και τις 4.091,4 μονάδες διαμορφώθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης. Σήμερα ξεκινά από τις 4.055 μονάδες, με τα συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη να «γέρνουν» λίγο, μέχρι και 0,45%.

Πρακτικά αυτό μας οδηγεί σε προσπάθεια διασφάλισης της χθεσινής ενδοσυνεδριακά χαμηλής τιμής, με τον Θάνο Σταυρόπουλο να θέτει στις 2.098, 2.082 και 2.070 μονάδες τις άμεσες στηρίξεις για τον FTSE 20.

Ο εν λόγω δείκτης «κλείνει» στις 2.114 μονάδες, με ενδοσυνεδριακά χαμηλό χθες στις 2.100 μονάδες και την Εθνική στα 32,80 ευρώ (χθεσινό χαμηλό στα 32,50 ευρώ).

Όμως, με βάση τις εξελίξεις από το μέτωπο του ΟΤΕ - Deutsche Telekom - κυβέρνησης, ενδιαφέρον εκτιμάται ότι παρουσιάζει για σήμερα (τελευταία συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας) η μετοχή του Οργανισμού που από το χαμηλό των 17,96 ευρώ (18/4) έφτασε χθες μέχρι το υψηλό των 19,30 ευρώ και ξεκινά σήμερα από τα 19,10 ευρώ.

Μετοχές-ρυθμιστές της τάσης θεωρούνται όμως και οι ΔΕΗ (με διόρθωση χθες κατά 2,9% στα 26,60 ευρώ) και ΟΠΑΠ (24 ευρώ).

Ένα μέρος κερδοφόρων θέσεων φαίνεται πως κατοχυρώθηκε χθες σε καλές τιμές, με αρκετούς παίκτες να… αποχωρούν λόγω αργιών.

Ούτως ή άλλως τις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται στα επιμέρους.

Εμφανής η «μόχλευση» που επιχειρείται στον ευρύτερο χώρο της Αγροτικής, στη Βιοχάλκο και σε ορισμένες θυγατρικές της (ειδικότερα στη Σιδενόρ), σε πετρελαϊκούς ομίλους (αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντική βελτίωση του περιθωρίου διύλισης στο α΄ τρίμηνο, κάτι που ευνοεί πρωτίστως τη Motor Oil).

Εμφανής επίσης είναι η μετά την… αποχώρηση του εφοπλιστικού σχήματος από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διάθεση για διαμόρφωση χαμηλότερης τιμής όπου ενδεχομένως να υπάρξουν επανατοποθετήσεις. Για το Τ.Τ. ορισμένοι «αναζητούν» τιμές επαναγοράς χαμηλότερα των 12 ευρώ.

Στα επιμέρους, ανοδικά αντιδρούν οι Altec, Lavipharm (στο δεύτερο εξάμηνο υπολογίζεται ότι θα διατεθεί στη γερμανική αγορά το διαδερμικό φάρμακο), Μουζάκης (με αυξημένες συναλλαγές και ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές εξελίξεις), Σιδενόρ (με την JP Morgan να πουλά σε καλές τιμές), Σωληνουργεία Κορίνθου στα 4 ευρώ, Sprider στα 3,48 ευρώ και ακόμη ορισμένες (Κούμπας, Hellas Can, Rilken, Ελληνική Υφαντουργία) με ποσοστό μεγαλύτερο του 4%.

Το πιθανότερο είναι πως στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, όπως και χθες, θα επιδιωχθεί η επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων περιοχών στήριξης για Γενικό Δείκτη, FTSE 20 αλλά και Εθνική, ΟΤΕ, με την τάση στη συνέχεια να καθορίζεται -σε μεγάλο βαθμό- από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v