Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όπλα και ενέργεια, από τη Ρωσία…με αγάπη

Η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στη Μόσχα, στο τέλος του μηνός, με κύριο αντικείμενο τον “South Stream” και συμφωνίες για οπλικά συστήματα άνω των 2 δισ. ευρώ, βάζει στο «τραπέζι» τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.

Όπλα και ενέργεια, από τη Ρωσία…με αγάπη
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στη Μόσχα, στο τέλος του μηνός, με κύριο αντικείμενο αφενός τον αγωγό φυσικού αερίου “South Stream” και αφετέρου συμφωνίες για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, θέτει επί τάπητος εθνικά και οικονομικά ζητήματα, καίριας σημασίας, που ενδέχεται να σηματοδοτήσουν την πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Περίπου 35 χρόνια μετά την περίφημη ρήση «ανήκομεν εις την Δύσιν», ενέργεια και οπλικά συστήματα «δένουν» ή, εν τέλει, μπορούν να «δέσουν» -εφόσον οι δύο πλευρές «τα βρουν»- τη ρωσική οικονομία με την ελληνική, σε βαθμό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, επαναπροσδιορίζουν πάγια δόγματα γεωπολιτικών προτεραιοτήτων, σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και σε ό,τι αφορά την παροχή «διεξόδου» στη Μεσόγειο, για τη Ρωσία.

Η επέκταση και η σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών -εφόσον όντως επιτευχθεί- (ας μην ξεχνάμε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση βαδίζουμε ήδη και με τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη…) αναπόφευκτα οδηγεί σε δεσμούς πολιτικού χαρακτήρα, όμοιους των οποίων δεν έχουμε γνωρίσει.

Μικρό δείγμα αυτού είδαμε, εξάλλου, και με τη σαφή στήριξη που παρείχε η Ρωσία σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, λέγοντας ότι θα αναγνωρίσει άμεσα το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών, όποιο κι αν είναι αυτό. Αντίστοιχα «δείγματα γραφής» έχει δώσει η Μόσχα κατά το παρελθόν και σε ό,τι αφορά το κυπριακό ζήτημα.

Σήμερα, στο «τραπέζι» Καραμανλή - Πούτιν δεν μπαίνει μόνον το θέμα της διέλευσης ή μη του αγωγού φυσικού αερίου “South Stream” από τη χώρα μας ή το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποτελέσει απλώς έναν τερματικό σταθμό του αγωγού αυτού.

Αντίστοιχα, στο «τραπέζι» αυτό δεν εξετάζεται μόνον το ενδεχόμενο να παραχθεί στην Ελλάδα μικρό ή μεγαλύτερο ποσοστό εκ των 419 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου ΒΜΡ-3 και η εξασφάλιση άλλων 45 - 50 αμφίβιων ΒΜΡ-3 F, ή της προμήθειας περισσότερων σκαφών τύπου Hovercraft (ήδη διαθέτουμε 4 εξ αυτών) ή ακόμη και 2 έως 4 πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Beriev.

Αυτό που τίθεται, επί της ουσίας, στη συζήτηση των δύο ηγετών είναι κατά πόσον είναι αποφασισμένοι και διατεθειμένοι να πορευτούν πλέον όντως από κοινού στα γεωπολιτικά ζητήματα που συνεπάγεται η ύπαρξη τόσο στενών οικονομικών δεσμών.

Και αυτό είναι, φυσικά, μία απόφαση «μεγάλων ανδρών».

Ανδρών με πυγμή, αντίστοιχων εκείνων που αν και διακήρυξαν δημόσια ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν», είχαν, την ίδια ώρα, τη δύναμη να θέσουν την Ελλάδα εκτός του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ.

Έστω και πρόσκαιρα…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v