«Χρυσό» σήμα για τις μετοχές!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχουν πλούσια ιστορικά στοιχεία από τις μετοχές μέχρι τα εμπορεύματα, κάποιοι αποκωδικοποίησαν μια σχέση που μπορεί να αποδειχτεί χρυσοτόκος όρνιθα για τις μετοχές.

«Χρυσό» σήμα για τις μετοχές!
Τι σχέση μπορεί να έχει ένα πολύτιμο μέταλλο, όπως ο χρυσός, με τις μετοχές;

Φαινομενικά καμία, εκτός κι αν πρόκειται για τις μετοχές των εταιριών που έχουν ορυχεία και ειδικεύονται στην παραγωγή χρυσού.

Η άνοδος της τιμής του χρυσού μεταφράζεται σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τις εταιρίες, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι μετοχές τους.

Ένα άλλος συνδετικός κρίκος θα μπορούσε να είναι το δολάριο.

Είναι γνωστό ότι ο χρυσός καταγράφει κέρδη σε περιόδους όπου το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του χρυσού έσπασε το φράγμα των 850 δολαρίων η ουγκιά που κρατούσε από τον Ιανουάριο του 1980, δηλαδή την εποχή της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης, όταν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κατέγραφε νέα υψηλά.

Όμως, η σχέση του δολαρίου με τις χρηματιστηριακές αγορές δεν είναι το ίδιο σταθερή. Το αδύναμο δολάριο βοηθά τις αμερικανικές εταιρίες που εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν βοηθά όμως τις ξένες εταιρίες, π.χ. της ευρωζώνης, που εξάγουν προϊόντα στην αμερικανική αγορά.

Επιπλέον, ένα αδύναμο δολάριο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και στις αμερικανικές μετοχές αν αύξανε τον αμερικανικό πληθωρισμό και ανέβαζε τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Ας μην ξεχνάμε ότι ομόλογα και μετοχές «μάχονται» για την προσέλκυση κεφαλαίων και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων δεν θεωρούνται καλός οιωνός για τις μετοχές.

Φυσικά, υπήρχαν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους επωφελήθηκε ο χρυσός και δεν σχετίζονται με τις μετοχές.

Η δημιουργία νέων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) που επενδύουν σε χρυσό, προσπαθώντας να πετύχουν τις ίδιες αποδόσεις με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, είναι η πλέον χαρακτηριστική αιτία.

Όμως, οι τεχνικοί αναλυτές της Private Bank της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse είχαν μια καλύτερη ιδέα.

Εξέτασαν τη συμπεριφορά του χρυσού σε σχέση με τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 σε καθημερινή βάση από το 1970 μέχρι σήμερα. Aυτό τους οδήγησε σε μια παρατήρηση και σε ένα συμπέρασμα.

Από το 1970 μέχρι σήμερα υπήρξαν μόνο 5 περιστατικά όπου ο μεν δείκτης S&P 500 ανέβηκε 3% ή και περισσότερο και ο χρυσός υποχώρησε 3% ή πιο πολύ την ίδια μέρα. Στις 4 προηγούμενες περιπτώσεις αυτό συνέβη όταν η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά βρισκόταν κοντά στα χαμηλά της.

Η τελευταία, 5η, φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν πριν από δύο εβδομάδες.

Στις 4 προηγούμενες περιπτώσεις, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 κατόρθωσε να κερδίσει 19% κατά μέσο όρο τις επόμενες 260 μέρες καθώς μετακινήθηκαν κεφάλαια από τον χρυσό κι άλλα μέταλλα προς τις μετοχές.

Θα επαναληφθεί το ίδιο αυτή τη φορά; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το ποσοστό επιτυχίας θα ανέλθει στο 100% με 5 στα 5.

Είναι όμως ένα ενδιαφέρον σήμα που μπορεί να αποδειχτεί χρυσοφόρο για τις μετοχές.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v