Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχύρωση θέσεων λόγω... αργιών

Κουρασμένη με ευμετάβλητη ψυχολογία είναι η εικόνα του ΧΑ με τους αγοραστές να αλλάζουν διαθέσεις, αν συνηγορεί το διεθνές κλίμα. Ερωτηματικό -για αύριο- πόσοι θα διακρατήσουν θέσεις ενόψει των αργιών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
«Κάτι κουρασμένα παλικάρια» ο τίτλος γνωστής επιτυχημένης ελληνικής ταινίας που μάλλον θα μπορούσε με λίγες λέξεις να αποτυπώσει και την εικόνα του ΧΑ.

Είναι γεγονός ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η Σοφοκλέους κουράστηκε και κούρασε καθώς συνεχίζει να ανακυκλώνεται η ίδια ρευστότητα και οι οποίοι θαρραλέοι αγοραστές όχι μόνο στερούνται οράματος και στόχων αλλά αλλάζουν διαθέσεις ακόμα και μέσα στη μέρα αν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώθηκε και σήμερα λίγο μετά τις 13.26 όταν ανακοίνωσε αποτελέσματα η Ambac και ο ΓΔ απώλεσε σε 40 λεπτά 47 μονάδες δίνοντας εικόνα περίπου κάθετης πτώσης. Την ίδια ώρα οι διεθνείς αγορές συνεχίσουν να πελαγοδρομούν χωρίς τάση και να δείχνουν ότι προβληματίζονται τόσο από τα αποτελέσματα των εταιριών όσο και από τα συνεχή ρεκόρ στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ δεν πρόσθεσε κάτι αντίθετα μάλιστα έβαλε σε δοκιμασία την υπομονή όσων την παρακολούθησαν, ενώ η αυριανή συνεδρίαση σίγουρα θα βάλει το δύσκολο ερώτημα στους αγοραστές των τελευταίων ημερών δηλαδή αν θα θελήσουν να διακρατήσουν θέσεις έως την ερχόμενη Τρίτη αφού σε αρκετές ΑΧΕ αλλά και στην ψυχολογία της πλειονότητας των εμπλεκομένων υπάρχει η «ταμπέλα» «Προσεχώς αργίες».

Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις είναι η σχετικά κινητικότητα που επέδειξαν που επέδειξαν τίτλοι της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης και οι σχετικά πιο ψύχραιμη στάση του ΧΑ στο ενδοσυνεδριακό βύθισμα των μεγάλων ευρωαγορών.

Πάντως σύμφωνα με αναλυτές τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα πρέπει να δοθεί κίνηση εκτόνωσης. Αναφορικά με τον FTSE 20 πρώτος στόχος είναι το κλείσιμο άνω των 2.166 και δεύτερος το κλείσιμο άνω των 2.200 μονάδων κάτι που μπορεί να δημιουργήσει τεχνικές προϋποθέσεις για αναρρίχηση προς τις 2.300 μονάδες.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.121, 2.136, 2.142 και 2.153 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση οι στηρίξεις στις 2.098, 2082 και 2.070 μονάδες όμως σε περίπτωση που υποτροπιάσει το γενικότερο κλίμα δεν μπορεί να αποκλειστεί και κίνηση χαμηλότερα των 2.020 μονάδων.

Αύξησαν λίγο τις συναλλαγές αλλά παρέμειναν άκρως επιφυλακτικοί οι εμπλεκόμενοι στα παράγωγα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή περαιτέρω αύξηση των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ της υψηλής.

Διττή η εικόνα στις μετοχές του FT 20.΄Ετσι με κέρδη άνω του 2% η Βιοχάλκο, αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΤΕ, ΑΤΕ, θετικό κλείσιμο για ΕΛΠΕ, Alpha, Eθνική, Κύπρου και Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Eurobank, MPB, Motor Oil και 3Ε. Αντίθετα πτώση άνω του 2% για ΔΕΗ, Intralot και ΤΤ και αρνητική μεταβολή για Τιτάνα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΕΛΤΕΧ και MIG.

Ο ΓΔ ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, έφθασε έως τις 4.091,39, στις 14.18 βρέθηκε στο χαμηλό των 4.033,71 και έκλεισε στις 4.055,08 με οριακές απώλειες 0,01%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 280 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 48,7 εκατ. αφορούσαν πακέτα.

Μια από τα ίδια στην τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 120 πτωτικών και 13 τίτλοι με τελικά κέρδη από 5% έως 14,9%.

Τέλος στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν, Altec, AΓΡΑΣ, Lavipharm, Μουζάκης, Σιδενόρ, Sprider, ΣΩΛΚ, Κούμπας και Rilken.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v