Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε θα «αναστηθούν» οι τράπεζες

Για να αναστηθεί η Σοφοκλέους θα πρέπει η μηχανή της που είναι οι τράπεζες να πάρει μπροστά. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει όσο λείπουν εξαρτήματα, λάδια και όσο οι μηχανικοί είναι απασχολημένοι αλλού.

Πότε θα «αναστηθούν» οι τράπεζες
Αν πιστέψει κανείς την εταιρία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα επιδείξουν ισχυρή κερδοφορία τόσο φέτος όσο και το 2009.

Όμως, οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις των οποίων τα έσοδα και τα κέρδη εξαρτώνται από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και ειδικότερα της ελληνικής.

Όσο και αν τα έσοδα και τα κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζικών ομίλων αυξάνονται, η ελληνική οικονομία αποτελεί τη βάση τους.

Γι’ αυτό οι πιο πρόσφατες προβλέψεις, όπως π.χ. της Κομισιόν, που θέλουν ο ρυθμός ανάπτυξης να προσγειώνεται κάπου μεταξύ του 3,3% και του 3,5% φέτος, δεν συνιστούν καλά νέα.

Χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερα επιτόκια δανεισμού μεταφράζονται σε μειωμένους ρυθμούς χορηγήσεων και ως εκ τούτου σε λιγότερους τόκους και προμήθειες.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα και η υποβάθμιση των προβλέψεων των αναλυτών για την κερδοφορία έχουν προεξοφλήσει την παραπάνω εξέλιξη.

Αυτό θα ήταν σωστό αν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών δεν κινδύνευαν με νέες αναθεωρήσεις προς τα κάτω.

Δυστυχώς, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Δεν είναι μόνο οι εμπροσθοβαρείς οικονομικοί δείκτες, όπως ο γερμανικός IFO, και οι πιο σφιχτές νομισματικές συνθήκες που παραπέμπουν σε μεγαλύτερη επιβράδυνση των οικονομιών της ευρωζώνης το β΄ εξάμηνο του 2008.

Είναι επίσης το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μεγαλύτερο βαθμό μόχλευσης (δανεισμό) σε σχέση με άλλες, όπως π.χ. οι αμερικανικές (!), και επιπλέον εξαρτώνται περισσότερο για χρηματοδότηση από τις αγορές χονδρικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λόγος καταθέσεων προς δάνεια των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (εκτός των βρετανικών) εκτιμάται ότι βρίσκεται στο 36% έναντι του 45% και πλέον των αμερικανικών.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ορισμένες αγορές real estate χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται σήμερα στην ίδια ή σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με την αμερικανική, π.χ. η αγορά της Βρετανίας. Αυτά είναι άσχημα νέα για τις τράπεζες που  χρηματοδότησαν την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων σε αυτές τις χώρες τα προηγούμενα χρόνια.

Το πιθανότερο είναι λοιπόν να προκύψουν και άλλες υποβαθμίσεις των προβλέψεων των αναλυτών για τα κέρδη τους τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες.

Ακόμη λοιπόν κι αν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους που δημιουργεί η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας και τα επιμέρους προβλήματα σε χώρες του εξωτερικού, π.χ. σε Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία, θα έχουν πιθανόν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη:

Τις υποβαθμίσεις ομοειδών τραπεζών της Γηραιάς Ηπείρου για τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.

Αυτός είναι ο λόγος που η ώρα της ανάστασης των τραπεζών και εν γένει της Σοφοκλέους δεν έχει έρθει ακόμη.

Dr.Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v