Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μοχλοί ανόδου deal και short covering

ΟΤΕ και Εθνική είχαν την τιμητική τους στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Με σημαντικά κέρδη MIG, Mυτιληναίος, ΕΛΤΕΧ. Υποχρεωτικές αγορές από ανοιχτούς πτωτικούς παίκτες, κυρίως σε ΟΤΕ, ΕΤΕ και λιγότερο ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεδρίαση μεστής απόδοσης και επαναφοράς της ουσιαστικής επιχειρηματικότητας στο προσκήνιο μπορεί να θεωρηθεί η σημερινή.

Η αλήθεια ότι τα πρώτα 30 – 35 λεπτά «ξεγέλασαν» με την ήπια αντίδραση βασικών δεικτών και τίτλων. Ήταν όμως εμφανές ότι η συνεδρίαση δικαιωματικά θα είχε δύο πρωταγωνιστές, τον ΟΤΕ και την Εθνική.

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του Οργανισμού, με πηγές της αγοράς να θεωρούν "κλεισμένο" το deal με τη D.T., λειτουργούν υπέρ της μόχλευσης του FT 20 και ενός μεγαλύτερου μέρους της αγοράς που παρασύρθηκε ανοδικά. Με τον ΓΔ μέχρι την κορυφή των 4.215,8 για να διαμορφωθεί στο κλείσιμο περί τις 2 μονάδες χαμηλότερα (4.214,16 μονάδες) κρατώντας σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2,24%

Στον ΟΤΕ οι αγοραστές ήταν προσεκτικοί από τα χαμηλά των 18,8 ευρώ, με τον τίτλο να έχει ταλαιπωρηθεί τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Αυτό οδήγησε αρκετούς παίκτες στη διατήρηση μεγάλων ανοικτών θέσεων προσβλέποντας σε παράταση της ταλαιπωρίας.

Στον ΟΤΕ όπως και την ΕΤΕ, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 34,06 ευρώ, παρέμενε έως τα μέσα της συνεδρίασης ικανός αριθμός θέσεων πώλησης. Τα νεότερα από το μέτωπο του ΟΤΕ ήταν αυτά που οδήγησαν αρχικά ορισμένους πωλητές να προχωρήσουν σε αγορές από την υποκείμενη οδηγώντας έως τα 19,62 ευρώ τη μετοχή του ΟΤΕ.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και για τη μετοχή της Εθνικής με τις εντολές επαναγοράς να ωθούν έως τα 35,6 ευρώ τον τίτλο για να κλείσει οριακά χαμηλότερα αυτής της κορυφής.

Με ΟΤΕ και Εθνική στα πάνω τους ήταν θέμα χρόνου να ενισχυθεί η ανοδική φορά για τον FT 20 μέχρι τις 2.222,4. ισχυρή άνοδος σημειώθηκε για τους δείκτες των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών αλλά και κατασκευών, πρώτων υλών, τεχνολογίας, ενώ ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας ενισχύθηκε κατά 3,8%.

Από τη σημερινή συνεδρίαση πέραν των ΟΤΕ και Εθνικής κρατάμε την υπεραντίδραση της MIG (κέρδη 3,27% στα 5,68 ευρώ)  και της MPB (άνοδος 4% στα 5,72 ευρώ), την σχετικά άνετη υπέρβαση των 9 ευρώ για το Μυτιληναίο (κέρδη 2,01%), τους ισχυρούς αγοραστές στην ΕΛΤΕΧ που πατά και πάλι τα 8 ευρώ με συναλλαγές αξίας 8,6 εκατ. ευρώ αλλά και την επαναφορά του ΟΠΑΠ.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ με σημαντική υπεραπόδοση τον τελευταίο μήνα «συσσωρεύτηκε» τις προηγούμενες 3-4 συνεδριάσεις και με συναλλαγές αξίας 14,3 εκατ. ευρώ επανέρχεται προς τα 25 ευρώ και σε νέο ανοδικό κανάλι.

Από την συνεδρίαση κρατάμε στα θετικά της τη μόχλευση, ενός ευρύτερου μέρους του ταμπλό (187 μετοχές), ειδικότερα αρκετών από τη χαμηλότερη αποτίμηση. Είναι ενδεικτικό πως για 49 μετοχές η μεταβολή ξεπερνά το 4%.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μετοχές της χαμηλότερης αποτίμησης όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι Spider, Centric, BETANET, EΛΙΧΘ, Σάνυο, Χατζηιωάννου, Altec, ΓΕΒΚΑ, Rilken, Cyclon, Βαλκάν Έξπορτ και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v