Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Καύσιμο" ανόδου από σενάρια και deals

Κόντρα στην τάση των διεθνών αγορών επιχειρείται να κινηθεί η Σοφοκλέους, με «καύσιμο» από ουσιαστικές επιχειρηματικές εξελίξεις και ενδιαφέρον παρασκήνιο τόσο στις τράπεζες, όσο και σε επιμέρους κλάδους και δραστηριότητες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι αγορές σε μεγάλο βαθμό έχουν «προσαρμοστεί» στην κρίση και άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο δείχνουν να αφομοιώνουν ένα μέρος των παρενεργειών της.

Με αυτήν την προσέγγιση κρατάμε μεν την τρέχουσα ειδησεογραφία όπως αυτή αποτυπώνεται στις υψηλές ζημιές α’ τριμήνου της Alcatel-Lucent, την κατακόρυφη πτώση κερδών της Siemens (λόγω έκτακτων χρεώσεων), την αναπάντεχη, κατά τους αναλυτές, πτώση με 22% στα κέρδη της SAP, αλλά και τη νέα «ένεση» ρευστότητας του Citigroup με 3 δισ. δολάρια, την πρόταση εξαγοράς της Origin Energy από την BG Group (έναντι 12 δισ. δολαρίων), αλλά και των τεχνικών σημάτων της μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου.

Για την τελευταία, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του Dr. Money, με χαρακτηριστικό τίτλο «Νέο ισχυρό σήμα από τον Dow».

Στην αποτίμηση επιλεγμένων εισηγμένων αλλά και του ίδιου του ΧΑ, κάνει λόγω ο Γιώργος Α. Σαββάκης, τη στιγμή που στην εγχώρια αγορά «τρέχουν» ουσιαστικές επιχειρηματικές εξελίξεις.

Αναφερόμαστε, κατ’ αρχήν, στη σημαντική πρόοδο που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης με τους Γερμανούς για τον ΟΤΕ, για την μετατροπή της μονάδας της Endesa Hellas και με την βούλα του υπουργείου Ανάπτυξης, την κινητικότητα στις τράπεζες αλλά και σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Από αυτήν την άποψη, η σημερινή συνεδρίαση αλλά και αυτή της Παρασκευής παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση που τείνει και πάλι σε ανοδική.

Τουλάχιστον, όσον αφορά στον FTSE (καθώς περνά τις 2.160 μονάδες), συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές (Εθνική, Πειραιώς, Marfin Investment Group, Eurobank), αλλά και μετοχές-κλειδιά, όπως εκ των πραγμάτων είναι ο ΟΤΕ (18,60 ευρώ), ΟΠΑΠ (24,70 ευρώ), αλλά και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με αιχμή την ΕΥΔΑΠ (στο +15,3% τον τελευταίο μήνα), ΟΛΘ (+28,6% την ίδια περίοδο), ΟΛΠ (+16,1%), αλλά και επιμέρους τίτλους επιλεγμένων εισηγμένων.

Από την τελευταία κατηγορία αναφοράς χρήζει η προσπάθεια επανάκαμψης, κατ’ αρχήν χρηματιστηριακής, του Μαϊλλη (26,9% από 21/4 μέχρι και χθες), Crown Hellas (21,4%), Κυριακούλης (22%), Betanet (16,2%), Μινωικές Γραμμές (13,8%) αλλά και Interfish, Lavipharm, Αγροτική Ασφαλιστική, Fashion Box, Μουζάκης και αρκετών ακόμη, με απόδοση μεγαλύτερη του 6%.

Μεταξύ των τελευταίων, αναφέρονται οι μετοχές της Profile, Αστήρ Παλλάς, ΔΟΛ, Ελληνικών Πετρελαίων, Δρομέας, ΣΙΔΜΑ αλλά και ΜΕΤΚΑ, Alpha Bank.

Νωρίτερα τα συμβόλαια για τον DAX παρέπεμπαν σε μικρό ανοδικό «άνοιγμα» (0,12%), με τις αγορές να τελούν εν αναμονή και της απόφασης της Fed. Για την πιθανή κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, στη Wall επικράτησε, χθες, «νηνεμία» με την αγορά να στέλνει το δικό της μήνυμα προς την Κεντρική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v