Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έναρξη λειτουργίας μονάδας της Endesa

Αποδεκτή έγινε από το ΥΠΑΝ η γνωμοδότηση και η σχετική θετική εισήγηση της ΡΑΕ για την ένταξη της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μυτιληναίου.

Έναρξη λειτουργίας μονάδας της Endesa
Αποδεκτή έγινε από το υπουργείο Ανάπτυξης η γνωμοδότηση και η σχετική θετική εισήγηση της ΡΑΕ για την ένταξη της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίου. 

Ο σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ονομαστικής ηλεκτρικής ισχύος 334 MW, αποτελεί καινοτόμο επένδυση στον ελληνικό ενεργειακό χώρο, καθώς είναι η μοναδική μεγάλη συμπαραγωγή στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η τεχνολογία των αεριοστροβίλων με λέβητα ανάκτησης θερμότητας (GT+HRSG) που υλοποιήθηκε για τον σταθμό συμπαραγωγής, σε συνδυασμό με τη χρήση μονάδας ατμοστροβίλου-λέβητα διπλού καυσίμου, επιτυγχάνει τόσο την κάλυψη των αναγκών σε ατμό όλων των βαθμίδων πίεσης του βιομηχανικού συγκροτήματος του Αλουμινίου όσο και την έγχυση σημαντικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας προς το σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται μέσω δύο (2) υψηλής απόδοσης μονάδων αεριοστροβίλων -γεννητριών της General Electric (9E/PG9171E) και μίας μονάδας ατμοστροβίλου- γεννήτριας και εγχύεται σε υφιστάμενο υποσταθμό της ΔΕΗ Α.Ε.

O απαιτούμενος ατμός για την παραγωγική διαδικασία της αλουμίνας του βιομηχανικού συγκροτήματος του Αλουμινίου παράγεται από δύο λέβητες ανάκτησης θερμότητας ALSTOM, με εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας που περιέχεται στα εκπεμπόμενα καυσαέρια των αεριοστροβίλων του συστήματος και από ατμοστρόβιλο εκτόνωσης.

Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της ΜΕΤΚΑ που κατασκεύασε το έργο, της ENDESA HELLAS που θα έχει την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας, καθώς και το τεχνικό προσωπικό όλων των εταιριών που προμήθευσαν τον τεχνικό εξοπλισμό ξεκίνησαν αμέσως τις διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας του σταθμού (commissioning), με σκοπό στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που απομένουν να καταστεί δυνατή η υποστήριξη του συστήματος τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα οφέλη από τη λειτουργία του Σταθμού Συμπαραγωγής είναι πολλαπλά για το κοινωνικό σύνολο και για την εθνική οικονομία.

Αναλυτικότερα:

- Με τη λειτουργία του σταθμού επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 10% συγκρινόμενη με τη χωριστή παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
- Ο σταθμός θα συνεισφέρει στη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), ήτοι της χονδρεμπορικής τιμής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
- Ο σταθμός θα συνεισφέρει στην αξιόπιστη κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια υποκαθιστώντας τις ακριβές εισαγωγές ρεύματος και τις ενοικιάσεις των κινητών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και αεριοστρόβιλοι) σε επίσης πολύ υψηλές τιμές.
- Λόγω της χωροθέτησης του σταθμού στο νότιο σύστημα της χώρας αυτός θα συνεισφέρει στη μείωση των απωλειών του συστήματος, ενώ ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, εξαλείφοντας την ανάγκη για ενίσχυση του δικτύου αυτού με νέα έργα.
- Ο σταθμός θα υποστηρίξει το σύστημα με βοηθητικές υπηρεσίες, όπως είναι η παροχή αέργου ισχύος και στήριξης τάσης καθώς και η δυνατότητα επανεκκίνησης έπειτα από ολική διακοπή (black start).
- Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω της κατασκευής του αγωγού υψηλής πίεσης Μαυρονερίου - Αντίκυρας για την τροφοδότηση του σταθμού δημιουργεί νέους καταναλωτές φυσικού αερίου σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών (βιοτεχνικούς, οικιακούς, εμπορικούς κ.λπ.).
- Η λειτουργία της μονάδας πρόκειται να αναβαθμίσει σημαντικά το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Βοιωτίας καθώς θα καταργήσει την κατανάλωση μαζούτ 160.000 tn ετησίως, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του απαιτούμενου για την παραγωγική διαδικασία του αλουμινίου ατμού, μειώνοντας δραστικά τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας είναι το τελευταίο ενεργειακό στοιχείο ενεργητικού (asset) του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ που εισφέρεται στην Endesa Hellas, διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουνίου 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v