Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζών αντίδραση στη Σοφοκλέους...

Συνεδρίαση με ετεροχρονισμένη ανοδική αντίδραση η σημερινή στην αγορά, με αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ξένων για τράπεζες και μόχλευση στα "κρατικόχαρτα". Ράλι για MIG εν μέσω σεναρίων για αίσιο τέλος στo deal ΟΤΕ-DT.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεδρίαση με ετεροχρονισμένη άνοδο, έναντι των ξένων αγορών, αλλά μεστή από πλευράς απόδοσης, θεωρείται η σημερινή, που έφερε το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 4.122 μονάδων, δηλαδή υψηλότερα βραχυπρόθεσμων περιοχών αντίστασης (κυρίως των 4.080 μονάδων) με μάλλον ικανοποιητικές συναλλαγές.

Συνεδρίαση τραπεζοβαρής, μετά την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτικών οίκων για τον κλάδο, ενώ δεν υστέρησαν μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά του FTSE υψηλότερα των 2.140-2.150 μονάδων, με ποσοστό αντίδρασης σήμερα κοντά στις 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως η σημαντική υποχώρηση των ελληνικών τραπεζών, από την αρχή του έτους, μεγαλύτερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου, καθιστά ένα μέρος του κλάδου και πάλι ελκυστικό.

Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή της συνεδρίασης πέρασαν στο σύστημα εντολές αγοράς σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Marfin Popular Bank, Κύπρου, που ενισχύθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στη μετοχή της Εθνικής, οι αγοραστές έφτασαν σε τιμές υψηλότερα των 34 ευρώ (διαμορφώθηκε στα 33,86 ευρώ) στη Eurobank προσεγγίστηκαν τα 19,5 ευρώ ενώ ισχυρή ήταν η τάση σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης για Πειραιώς, Κύπρου, Marfin Investment Group, Alpha Bank.

Όσον αφορά στη μετοχή του MIG, αυξημένες συναλλαγές σημειώθηκαν και προς το τέλος της συνεδρίασης, με τη μετοχή στα 5,50 ευρώ (υψηλό ημέρας στα 5,54 ευρώ) και την αξία του τζίρου να φτάνει τα 23,5 εκατ. ευρώ, εν μέσω φημών για αίσιο τέλος στη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και Deutsche Telekom.

Η μετοχή του ΟΤΕ, με συναλλαγές 2,5 εκατ. μετοχών (αξίας 46 εκατ. ευρώ), διαμορφώθηκε στα 18,60 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 18,24 ευρώ.

Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον αυτό το ενδιαφέρον ορισμένων ξένων μπορεί να έχει συνέχεια ακόμη και στην περίπτωση που τα ξένα χρηματιστήρια κινηθούν χαμηλότερα.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημειώνουν ότι πρόκειται καταρχήν για μια αντανακλαστική, τεχνικής μορφής κίνηση βασικών δεικτών, μετοχών που μέχρι το εύρος των 4.190 – 4.220 μονάδων δεν σηματοδοτεί μεταβολή της τάσης.

Αυξημένες συναλλαγές όμως πραγματοποιήθηκαν σε μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας (κυρίως Μυτιληναίος), σε πετρέλαια-φυσικό αέριο (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια), αλλά και εισηγμένων όπως οι ΓΕΚ-Τέρνα.

Ο κλάδος της ενέργειας από μια άποψη δικαιολογημένα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ευνοούμενος έμμεσα ακόμη και από την συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για συμμετοχή της χώρας μας στον αγωγό South Stream.

Ισχυρές ανασταλτικές παράμετροι παραμένουν, η τιμή του πετρελαίου, κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, και δευτερευόντως οι ζημιές που συνεχίζουν να παρουσιάζουν και στο α’ τρίμηνο, ξένοι επενδυτικοί οίκοι και τραπεζικοί όμιλοι.

Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου αποκλιμακούται ελαφρώς και τα μεγέθη ορισμένων ξένων τραπεζών είναι μεν πολύ άσχημα, αλλά όχι …χειρότερα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ούτως ή άλλως, τους τελευταίους μήνες «παίζεται» ένα παιχνίδι εντυπώσεων, διεθνώς, που συντηρεί σε υψηλό επίπεδο τη μεταβλητότητα των αγορών.

Στα της συνεδρίασης, στην Εθνική υπήρξαν αγοραστές σε τιμές και πάλι υψηλότερα των 34 ευρώ (υψηλό ημέρας τα 34,34 ευρώ), στην Πειραιώς μέχρι το υψηλό των 21,86 ευρώ, στην Eurobank μέχρι τα 19,56 ευρώ, στην Alpha Bank μέχρι τα 21,5 ευρώ, στη Marfin Popular μέχρι τα 5,52 ευρώ, στην Κύπρου μέχρι τα 8,8 ευρώ.

Όμως, «μόχλευση» επιχειρήθηκε και σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε, σε μετοχές εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ενδεικτική την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ (10,68 ευρώ), την ΕΥΑΘ (6,24 ευρώ, που είναι και το υψηλό ημέρας), αλλά και σε ΟΛΠ-ΟΛΘ στα 23,38 και 31 ευρώ αντίστοιχα.

Οι συναλλαγές, κοντά στα 390 εκατ. ευρώ, με αρκετές προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα, και ενθαρρυντικό στοιχείο τον αυξημένο τζίρο σε μετοχές χαμηλής χρηματιστηριακής τιμής.

Είναι ενδεικτικό πως ο σχετικός δείκτης «υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας» διαμορφώθηκε στο +1,6%.

Σε μετοχές εταιριών όπως Μαϊλλης (0,99 ευρώ), Betanet (0,79 ευρώ), Μινωικές Γραμμές (4,62 ευρώ), Κυριακούλης (2,27 ευρώ), Αστήρ Παλάς (5,90 ευρώ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περισσότερες από το μέσο όρο του τελευταίου μηνός.

Όμως, υψηλός τζίρος πραγματοποιήθηκε επίσης σε Intralot (12,76 ευρώ), Μυτιληναίος (8,94 ευρώ), Μέτκα (13,38 ευρώ), Υγεία (3,86 ευρώ), Τέρνα (7,78 ευρώ), ΓΕΚ (8,30 ευρώ), Τιτάν (28,60 ευρώ), ΔΟΛ (3,72 ευρώ).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v