Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγεία: Διερευνά εξαγορές σε Τουρκία και Κύπρο

Περισσότερα από 80 εκατ. θα διαθέσει το επόμενο διάστημα ο όμιλος Υγεία για εξαγορά κλινικών σε Κωνσταντινούπολη, Λευκωσία. Επένδυση άνω των 11 εκατ ευρώ για το πρώτο διαγνωστικό.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Υγεία: Διερευνά εξαγορές σε Τουρκία και Κύπρο
Περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ θα διαθέσει το επόμενο διάστημα ο όμιλος Υγεία για εξαγορά κλινικών σε Κωνσταντινούπολη, Λευκωσία, ενώ προωθεί την δημιουργία του πρώτου διαγνωστικού κέντρου στο Λεκανοπέδιο Αττικής επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά, πρόσφατα, του 60% της κλινικής Ευαγγελισμός στην Πάφο ενισχύει έτι περαιτέρω την θέση του Υγεία στην Μεγαλόνησο, καθώς είχε προηγηθεί και η εξαγορά της κλινικής Αχίλλειον.

Τα περιθώρια συγκέντρωσης της πολυκερματισμένης, σήμερα, κυπριακής αγοράς υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες κρίνονται πολύ μεγάλα για μια ώριμη καταναλωτικά αγορά, στην οποία ο δημόσιος τομέας υγείας συνεχίζει να κατέχει συντριπτικά μερίδια.

Για το λόγο αυτό το Υγεία εξετάζει και την εξαγορά μιας ακόμη κλινικής αυτή τη φορά στην Λευκωσία προκειμένου να ολοκληρώσει τις επενδύσεις του για την είσοδό του στην κυπριακή αγορά.

Στα Βαλκάνια η Κωνσταντινούπολη δείχνει να αποτελεί τον πρώτο προορισμό. Το Υγεία διερευνά την τοπική αγορά και ήδη έχει συζητήσει με μεγάλους ομίλους. Στόχος του είναι η απόκτηση ισχυρής θέσης στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής ανάδειξής του στον ισχυρότερο όμιλο υπηρεσιών υγείας στην Ν. Α Ευρώπη και Αν Μεσόγειο.

Όσον αφορά στο Βουκουρέστι, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού κριθεί η πώληση της Eυρωκλινικής καθώς μαζί της πουλά η Eureko και το 75% της κλινικής που ελέγχει στην ρουμανική πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι προσφορά για το 75% της Ευρωκλινικής και το 75% της Medicom Romania έχει καταθέσει η MIG, ο βασικός μέτοχος δηλαδή του Υγεία.

Στην Ελλάδα οι πρώτες κινήσεις θα επικεντρωθούν στην Αθήνα. Διαθέτοντας ισχυρή παρουσία στην δευτεροβάθμια περίθαλψη (νοσοκομεία και μαιευτήρια) το Υγεία θα επιδιώξει να ενισχύσει το δορυφορικό δίκτυο των υπηρεσιών διάγνωσης και πρόληψης. Ήδη προγραμματίζεται η δημιουργία μεγάλης επιφάνειας διαγνωστικού κέντρου το οποίο θα προσφέρει ευρύ φάσμα υπηρεσιών διάγνωσης και πρόληψης και δυνατότητα νοσηλείας μιας ημέρας . Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ.

Οι υπηρεσίες one day clinic αποτελούν αγορά με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνουν κλίνες από την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η ανάπτυξη του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας θα αλλάξει την σύνθεση των εσόδων του ομίλου ανεβάζοντας και τα περιθώρια κέρδους ενώ θα αποσυμφορηθεί περαιτέρω το Υγεία και δευτερευόντως τα Μητέρα και Λητώ από παθολογικά περιστατικά ενισχύοντας το σκέλος των χειρουργικών επεμβάσεων που αποτελούν και την πλέον κερδοφόρο εργασία.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται και συμπληρωματικές ενέργειες που να μειώνουν τη διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας όπως οι υπηρεσίες κατ οίκον νοσηλείας.

Στόχος του Υγεία αποτελεί σταδιακά οι εργασίες πρωτοβάθμιας υγείας να φθάσουν στο 25% των συνολικών του εσόδων από 18,5% σήμερα. Ταυτόχρονα, η μεταφορά υπηρεσιών διοίκησης και υποστήριξης σε άλλα κτήρια θα επιτρέψει στο Υγεία να αυξήσει σταδιακά από το Μάρτιο ως το τέλος του έτους τη δυναμικότητά του κατά 85 κλίνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v