Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμανλής: Ενισχύεται η συνεργασία με Ρωσία

Με την παρουσία των Βλ. Πούτιν και Κ. Καραμανλή αλλά και των αρμοδίων υπουργών υπεγράφη στη Μόσχα η συμφωνία για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Καραμανλής: Ενισχύεται η συνεργασία με Ρωσία
Με την παρουσία των Βλ. Πούτιν και Κ. Καραμανλή αλλά και των αρμοδίων υπουργών Χρ. Φώλια και Β. Χριστένκο υπεγράφη στη Μόσχα η συμφωνία για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

O Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ότι η ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική τονίζοντας την ικανοποίηση για ενδυνάμωση των σχέσεων στο συγκεκριμένο τομέα. Υπογράμμμισε επίσης τη στρατηγική διαφοροποίησης όδευσης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο αγωγός South Stream έρχεται να καταστήσει ακόμη πιο στενή τη συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα και πως η Ελλάδα καθίσταται δίοδος ενεργειακών πόρων.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το έργο προχωρεί κανονικά. «Άλλες χώρες προσπάθησαν να τορπιλίσουν τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά εμείς τα καταφέραμε. Βούληση της ρωσικής πλευράς είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η πρόταση της Ρωσίας ήταν η βέλτιστη και η πιο ανταγωνιστική ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα, εταίρο μεγάλης αξίας.  

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο του «South Stream» προβλέπει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με βασική διακλάδωση από τη Ρωσία ως την Ιταλία. Η κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου έχει συμφωνηθεί να γίνει σε ισότιμη βάση μεταξύ της ιταλικής ΕΝΙ και της ρωσικής Gazprom και το συνολικό κόστος κινείται στα περίπου 9 δισ. ευρώ.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα καταλήγει μέσω Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και θα έχει μήκος περί τα 900 χιλιόμετρα με μέγιστο βάθος τα 2 χιλιόμετρα. Υπολογίζεται ότι το φυσικό αέριο θα είναι προσιτό μέσω του αγωγού στους καταναλωτές της Νότιας Ευρώπης το 2013. 

Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v