Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με EFG ξεκινά ο χορός των τριμήνων-Δημοσκόπηση

Πρώτη η Eurobank από τις τράπεζες ξεκινά τη δημοσίευση των μεγεθών τριμήνου, αύριο Τρίτη, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των euro2day - TFN να προβλέπουν αύξηση  6% (€ 216 εκατ.).

Με EFG ξεκινά ο χορός των τριμήνων-Δημοσκόπηση
Στα 216 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank στο α΄ τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 6% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 10 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι Cheuvreux, Dresdner Kleinwort, Euroxx Securities, Goldman Sachs, HSBC, KBW, National Sec. - P&K, Piraeus Sec., Proton και UBS.

To εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από 192 έως 242 εκατ. ευρώ, από 203,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο κ. Νίκος Λιανέρης, αναλυτής της Proton, επισήμανε: «Για μία ακόμη φορά η Eurobank θα ανακοινώσει πρώτη αποτελέσματα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση αυτή θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στον κλάδο. Θεωρούμε ότι οι βασικοί τομείς όπου θα επικεντρωθεί η αγορά θα είναι η αύξηση των εσόδων σε Ελλάδα και ΝΑ. Ευρώπη αλλά και σε τι κλίμακα το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου θα έχει αντισταθμιστεί από την επανεκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού».

Η κ. Σοφία Σκούρτη, αναλύτρια της HSBC Pantelakis, εξήγησε: «Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας θα εμφανιστούν αδύναμα λόγω μη ευνοϊκής σύγκρισης με το α΄ τρίμηνο του 2007, όταν η Eurobank εμφάνισε κέρδη από συναλλαγές ύψους 55 εκατ. ευρώ. Περιμένω κέρδη από συναλλαγές μόλις στα 15 εκατ. ευρώ φέτος. Επίσης, αδύναμα θα είναι και τα έσοδα από προμήθειες λόγω επιβράδυνσης στις προμήθειες από τη διαχείριση διαθεσίμων».

Η επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Piraeus Sec., κ. Νατάσα Ρουμάντζη, τόνισε: «Περιμένω ότι η κερδοφορία από τις βασικές δραστηριότητες θα είναι ισχυρή, αλλά τα καθαρά κέρδη θα επηρεαστούν από ζημίες ύψους 8 εκατ. ευρώ από το κλειστό αμοιβαίο Δίας".

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Eurobank προβλέπεται να ανέλθουν στα 568 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 27,7% σε ετήσια βάση, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από 559 έως 581 εκατ. ευρώ.

Η κ. Μαρία Κανελλοπούλου της Euroxx Securities σημειώνει: «Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου θα είναι ενδεικτικά αναφορικά με την ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους στην αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις για την προσέλκυση περισσότερων πελατών, καθώς και το κατά πόσον αυτή η αύξηση θα αντισταθμιστεί από την άνοδο στους όγκους των χορηγήσεων, από τα υψηλότερα περιθώρια στη νοτιοανατολική Ευρώπη και από την αναπροσαρμογή στα εγχώρια δανειακά προϊόντα".

Η κ. Tania Gold της Dresdner Kleinwort εκτιμά: "Τα αποτελέσματα θα βασιστούν στην ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων. Θα εξετάσω τα εγχώρια καθαρά έσοδα από τόκους λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού για καταθέσεις στην Ελλάδα. Η αγορά θα επικεντρωθεί επίσης στις δραστηριότητες στη ΝΑ. Ευρώπη για τυχόν επιβράδυνση, κάτι που δεν περιμένω σε αυτή τη φάση".

Ο κ. Antonio Ramirez, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods, αναφέρει: "Το βασικό στοιχείο που θα εξετάσει η αγορά είναι τα περιθώρια λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού για καταθέσεις. Οπότε ένα από τα κυριότερα στοιχεία θα είναι η εξέλιξη των spreads".

Ο ίδιος πρόσθεσε: "Δεν περιμένω αξιοσημείωτη επιβράδυνση στην αύξηση των εσόδων στην Ελλάδα ή στη ΝΑ. Ευρώπη, αλλά η αντίληψη του ρίσκου σε αγορές όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχει αυξηθεί. Τα έσοδα από προμήθειες θα είναι χαμηλά λόγω αδύναμων πρ ομηθειών από επενδυτική τραπεζική και διαχείριση διαθεσίμων".

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 19%, στα 150 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται από 142 έως 167 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αλέξανδρος Κύρτσης της UBS υπογραμμίζει: "Θα κριθεί η ανθεκτικότητα των spreads στα στοιχεία τόσο ενεργητικού όσο και  παθητικού, δεδομένου ότι το α΄ τρίμηνο ήταν δύσκολη περίοδος για τις χρηματαγορές, γεγονός που οδήγησε σε πόλεμο τιμών για τις καταθέσεις».

Η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 6 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v