XA:Κρίσιμη η 8η εβδομάδα για το bear market rally

Σε κρίσιμη εβδομάδα εισέρχεται το bear market rally των χρηματιστηριακών αγορών, ενώ την ίδια στιγμή το Χ.Α. εξαργυρώνει την "προίκα" της… υποαπόδοσης και ανοίγει τη -δική του- αυλαία αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

  • του Χρήστου Κίτσιου
XA:Κρίσιμη η 8η εβδομάδα για το bear market rally
Σε κρίσιμη εβδομάδα βάσει τόσο των τεχνικών όσο και των θεμελιωδών στοιχείων εισέρχεται, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές, το bear market rally των χρηματιστηριακών αγορών, ενώ την ίδια στιγμή το Χ.Α. εξαργυρώνει την "προίκα"» της… υποαπόδοσης και ανοίγει τη -δική του- αυλαία αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

Την περασμένη Παρασκευή ο S&P 500 και ο DAX έκλεισαν στα όρια κρίσιμων τεχνικά σημείων (στις 1.413,90 μονάδες ο S&P, στις 7.043,23 μονάδες ο DAX), αφήνοντας αμφίσημη ένδειξη συνέχειας. Το δε Χ.Α. χάρη στην άνοδο κατά 5,5% την οποία κατέγραψε από το κλείσιμο της Μεγάλης Πέμπτης έως την προηγούμενη Παρασκευή (2/5) περιόρισε σε σημαντικό βαθμό την ψαλίδα που το χωρίζει από τον S&P 500 και τον DAX και εισέρχεται σε περίοδο έναρξης δημοσίευσης αποτελεσμάτων.

Από καθαρά τεχνική άποψη, για να ανανεωθεί η δυναμική της ανόδου στην Αμερική θα πρέπει ο S&P, σύμφωνα με χρηματιστές, να δώσει πειστικά κλεισίματα άνω των 1.410 μονάδων στο φίλτρο των τριών συνεδριάσεων. Αν το πράξει, τότε ανοίγει ο δρόμος για τις 1.440-45 μονάδες, προς το κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Καθαρά τεχνικά, επίσης, οι χρηματιστηριακές αγορές εισέρχονται στην όγδοη εβδομάδα ανοδικής αντίδρασης.

Μπορεί να ολοκληρώνεται ένα τυπικό bear market rally 8 εβδομάδων ή η άνοδος θα ξεφύγει πλέον από τα όρια της αντίδρασης; Η ενίσχυση του δολαρίου, η επακόλουθη πίεση στα commodities και κυρίως η κοινή πλέον εκτίμηση ότι τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης πέρασαν συντηρούν εν μέρει το momentum.

Η αντίληψη ότι τα χειρότερα πέρασαν επιφέρει σημαντική αλλαγή καθώς επανέρχεται η διάθεση ανάληψης κινδύνου. Short θέσεις κλείνουν, ως εκ τούτου, ευκολότερα -ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα-, ενώ τα κέρδη που αποκόμισαν hedge funds, prop desks και τράπεζες από τα αγαπημένα trends του α΄ τριμήνου (εμπορεύματα και νομίσματα) μπορούν να τοποθετηθούν ευκολότερα πλέον στις μετοχές. Αυτό που άλλαξε, σημειώνει χαρακτηριστικά επικεφαλής asset management εγχώριας τράπεζας, είναι ότι πλέον τα χαμηλά των χρηματιστηριακών αγορών αγοράζονται.

Από την άλλη, οι αποτιμήσεις καθίστανται πλέον απαιτητικές, με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία, οι αναλυτές έχουν προχωρήσει, εν μέσω καλού κλίματος, σε υποβαθμίσεις προβλέψεων κερδοφορίας για αρκετές εταιρίες του S&P και σε κλάδους πέραν του χρηματοοικονομικού, ενώ αν εξαιρεθούν οι εταιρίες τεχνολογίας τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Το γεγονός βέβαια ότι δεν επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους της αγοράς συνέβαλε στο ράλι ανακούφισης.

Οι αγορές έχουν πίσω τους momentum "ανακούφισης" που ξεκίνησε από τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Goldman Sachs και της Lehman Brothers την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου και κορυφώθηκε με την κοινή εκτίμηση ότι οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τη FED ολοκληρώθηκαν και επομένως τα χειρότερα πέρασαν.

Αυτό που μετράει όμως, σύμφωνα με χρηματιστές, είναι τι έχουν μπροστά τους. Οι αντοχές των αγορών σε ενδεχόμενα αρνητικά νέα θα κρίνουν σύμφωνα με τους ίδιους και το αν οι μετοχές ξεφεύγουν από τα όρια της ανοδικής αντίδρασης, τείνοντας να προεξοφλήσουν καλύτερο σε επίπεδο κερδοφορίας β΄ εξάμηνο.

Για το Χ.Α. που υστερεί ακόμη σε μονάδες ανοδικής αντίδρασης (το αντίστοιχο επίπεδο των 1.380-90 μονάδων του S&P για τον 20άρη του Χ.Α. είναι οι 2.340-50 μονάδες) πέραν της εισαγόμενης τάσης θα μετρήσουν και τα αποτελέσματα των τραπεζών και των λοιπών εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων προέκυψε, σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης ΑΧΕ, κατ' ουσίαν από "παθητικά" flows ξένων. Αγορές που βγήκαν καθαρά λόγω του ότι μετά την άνοδο σε S&P και DAX οι δεικτοβαρείς ελληνικές μετοχές έδειχναν φθηνές. Η πλειονότητα των αγορών από πλευράς ξένων είχε καθαρά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, εξ ου και επικεντρώθηκαν σε τίτλους οι οποίοι είχαν υστερήσει στην άνοδο, όπως η Εθνική (άνοδος κατά 11,5% την προηγούμενη εβδομάδα), MPB, ΕΛΤΕΧ, Τιτάν, Μινωικές και κατά δεύτερο λόγο στις μετοχές με σημαντικά εταιρικά νέα (Μυτιληναίος, Intralot). Aντίθετα, τίτλοι όπως αυτοί των ΟΠΑΠ, Αlpha και Coca Cola έχουν καταγράψει ήδη άνοδο περίπου αντίστοιχη του S&P.

Τυχόν κίνηση του S&P προς τις 1.440 μονάδες (κινητός μέσος όρος 200 ημερών) ανοίγει τον δρόμο για να κινηθεί και ο 20άρης (θεωρητικά πάντα) προς τις 2.500 μονάδες, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, που συνεπάγεται Γενικό Δείκτη στις 4.500 μονάδες. Επομένως, το... τέμπο για το Χ.Α. θα συνεχίσει να δίνεται από την πορεία των μεγάλων ξένων αγορών.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, εφόσον είναι καλύτερα των αναμενομένων, θα διατηρήσουν το Χ.Α. μεταξύ των αγορών που ενδέχεται να καταστούν υποδοχείς flows στην περίπτωση που η διάθεση ανάληψης ρίσκου ενισχυθεί, σύμφωνα με έμπειρο διαχειριστή. Στον αντίποδα, θα επιβεβαιώσουν την -περίπου κοινή- εκτίμηση ενός δυσχερούς α΄ τριμήνου, μειώνοντας τις αντιστάσεις του Χ.Α. σε περίπτωση πλαγιοκαθοδικής κίνησης των αγορών διεθνώς το επόμενο διάστημα. Αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες, τότε το ενδιαφέρον των αναλυτών θα επικεντρωθεί στις προβλέψεις των διοικήσεων για το κατά πόσον ενδεχόμενες απώλειες του α΄ τριμήνου θα αντισταθμιστούν κατά το υπόλοιπο της χρήσης.

Βέβαια το Χ.Α. διαθέτει την εφεδρεία του ΟΤΕ, εφόσον το deal κλείσει και το Δημόσιο πουλήσει σε τιμή μεγαλύτερη από τα 28 ευρώ. Κανείς όμως δεν δείχνει να πιστεύει ότι μπορεί να αυτονομηθεί χωρίς τη βοήθεια των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v