Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια εμπλοκής στο ΤΤ με "σφήνα" Πειραιώς

Για "σφήνα" της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κάνουν λόγο οι πληροφορίες, ενώ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχουν "δεύτερες σκέψεις" για διεκδίκηση του Τ.Τ. και από Έλληνες υποψηφίους.

  • του Γιώργου Μαντέλα
Σενάρια εμπλοκής στο ΤΤ με σφήνα Πειραιώς
Η "προειδοποίηση" που απηύθυνε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.), κ. Άγγελος Φιλιππίδης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προφητική.

"Αν δεν προσαρμοστούμε και δεν γίνουμε ευθέως ανταγωνιστικοί με την αγορά, τότε αργά ή γρήγορα αυτή ή κάποια άλλη κυβέρνηση θα αποφασίσει την έξοδο του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού". Και ως γνωστόν, σε αυτήν την προοπτική "επενδύουν" ήδη αρκετοί υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές.

Εθνική Τράπεζα και EFG Eurobank - Ergasias, ως γνωστόν, έχουν αποκτήσει ποσοστά οριακά υψηλότερα από το 6% η κάθε μία στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ., ενώ πληροφορίες φέρουν και την Τράπεζα Πειραιώς να διαθέτει κι αυτή με τη σειρά της μια επενδυτική σφήνα στους δύο μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της χώρας, έχοντας αποκτήσει ένα ποσοστό μετοχών του Ταμιευτηρίου που σύμφωνα με πληροφορίες κινείται κοντά στα επίπεδα του 4%.

Η κίνηση αυτή, όπως προαναφέρθηκε, έχει καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα, αλλά σε κάθε περίπτωση πιστοποιεί το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτήν τη στιγμή για το Τ.Τ.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από την άλλη πλευρά, γνωρίζουν αυτήν την κινητικότητα και βεβαίως μόνο δυσαρεστημένοι δεν είναι.

Αντιθέτως, τελευταία φέρονται να κάνουν και κάποιες "δεύτερες σκέψεις" αναφορικά με την επόμενη μέρα στο Ταμιευτήριο. Συγκεκριμένα, όπως υποστήριζε πρόσφατα στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, δεν αποκλείεται -αν και όποτε ανοίξουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του Τ.Τ.- να επιτραπεί η διεκδίκηση της τράπεζας και από Έλληνες υποψηφίους.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν τη φάση η βασική πολιτική του υπουργείου είναι υπέρ του "μοντέλου Εμπορικής". Το τελευταίο προβλέπει τη συμμετοχή σε έναν ενδεχόμενο διαγωνισμό μόνο ξένων επενδυτών. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως υποστηρίζεται από αρμόδιες αρχές, δεν είναι "θέσφατο".

Κατά συνέπεια, αφήνεται ένα "παράθυρο" ανοιχτό για τη συμμετοχή και ελληνικών υποψηφιοτήτων.

Δεδομένο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται σε κάθε περίπτωση πως οτιδήποτε κι αν αποφασιστεί, στην πράξη δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από το τέλος του 2008.

Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι πως οι οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Τ.Τ. δεν πρόκειται να δρομολογηθούν νωρίτερα από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v