Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητώντας ισορροπίες υψηλότερα...

Τις ισορροπίες και τη δυναμική που θα επιτρέψουν την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα αναζητά το ΧΑ. Μέσα στο παιχνίδι και μια ελεγχόμενη διόρθωση τεχνικής φύσεως. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε αναζήτηση νέων ισορροπιών μετά την έντονα ανοδική αντίδραση των προηγούμενων εβδομάδων, βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με το Γενικό Δείκτη να αντιδρά, χωρίς ουσιαστική διόρθωση, από τα μέσα Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή, μια τεχνικής μορφής ελεγχόμενη διόρθωση θα ήταν μέσα στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, από το ενδοσυνεδριακά χαμηλό των 3.938,5 μονάδων (16/4) υπεραπέδωσε με την βραχυπρόθεσμη τάση να γίνεται εντονότερη στις συνεδριάσεις της 30/4 και 2/5.

Οπότε, και σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, στην πλειονότητά τους οι «ανοιχτοί πωλητές» έσπευσαν να καλύψουν τις θέσεις τους, αγοράζοντας από την υποκείμενη αγορά.

Τα στοιχήματα που φαίνεται να είχαν βάλει οι εν λόγω παίκτες αφορούσαν κυρίως στον ΟΤΕ και την Εθνική. Στον ΟΤΕ, καθώς μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, τα νεότερα για το αποτέλεσμα των επαφών δημοσίου – Deutsche Telekom ήταν αμφίσημα. Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή του Οργανισμού έγραφε ενδοσυνεδριακά χαμηλό στα 18,16 ευρώ (16/4). Οι πληροφορίες (τότε) έκαναν λόγο για προβλήματα στις σχέσεις των δυο πλευρών ενώ ορισμένοι μιλούσαν ακόμη και για …ναυάγιο της συμφωνίας.

Ήταν λογικό, οι ανοιχτές θέσεις πώλησης στη μετοχή του Οργανισμού να είναι ευάριθμες όλη αυτή την περίοδο, ή τουλάχιστον μέχρι και το βράδι της προηγούμενης Τρίτης, όταν φάνηκε πως δημόσιο και Γερμανοί καταλήγουν σε συμφωνία.

Η τιμή της μετοχής, από τα 18,24 ευρώ (29/4) αντέδρασε μέχρι τα υψηλά εχθές των 19,70 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 19,40.

Ο ΟΤΕ είναι η μία περίπτωση, γιατί η άλλη, και σοβαρότερη, λόγω του αυξημένου ειδικού βάρους του ομίλου, ήταν η Εθνική.

Στην περίπτωσή της, η καταγραφή «διπλού χαμηλού» στα 31,3 – 31,5 ευρώ φάνηκε να αποτελεί σήμα για επανατοποθετήσεις κυρίως ορισμένων ξένων.

Οι αγοραστές έγιναν πιο επίμονοι μετά τις 22-23/4 οπότε και οι «ανοιχτοί πωλητές» έσπευσαν να καλύψουν τις θέσεις τους, οδηγώντας 5% υψηλότερα τη μετοχή (30/4) στα 35,56 ευρώ και 6% την Παρασκευή στα 37,7 ευρώ.

Σύμφωνα με ορισμένους χρηματιστηριακούς κύκλους αυτό που φοβήθηκαν οι «ανοιχτοί πωλητές» ήταν το ενδεχόμενο άμεσης υπέρβασης των 37,8 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση, θα άνοιγε ο δρόμος για επιθετικότερη κίνηση της μετοχής, ενδεχομένως και υψηλότερα των 40 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ενδοσυνεδριακά, ανώτερη τιμή για την Εθνική καταγράφηκε στα 37,94 ευρώ.

Η υπεραπόδοση της Εθνικής αλλά και τραπεζικών μετοχών, όπως και του ΟΤΕ, ήταν λογικό να οδηγήσει σε υπεραπόδοση τον FTSE.

Από τα χαμηλά των 2.035,8 και 2.041,8 μονάδων (στις 15 και 17/4 αντίστοιχα), διαμορφώθηκε εχθές στις 2.287,6 μονάδες με υψηλό ημέρας στις 2.290,4 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να κινηθεί άμεσα υψηλότερα, αν και πιο χρήσιμο θα ήταν να καλυφθεί ένα κενό που έχει δημιουργηθεί λίγο χαμηλότερα και πέριξ των 2.230 μονάδων.

Στην περίπτωση που καλυφθεί, σε αυτή τη φάση, το κενό για τον FTSE και το Γενικό Δείκτη, τότε ένας επόμενος ανοδικός κύκλος, και περισσότερες πιθανότητες έχει, και χαμηλότερου κινδύνου εκτιμάται πως θα είναι.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως δεν θα μεταβληθεί θεαματικά προς το χειρότερο το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια και δεν θα προκύψει κάτι, επίσης θεαματικό, στο ΧΑ.

Πάντα από τεχνικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Mid 40 και αυτό γιατί εχθές διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 5.073,4 μονάδες, λίγο υψηλότερα των 5.071 μονάδων (προηγούμενη κορυφή στις 2/4). Η υπέρβαση αυτής της αντίστασης για μια συνεδρίαση αναμφίβολα αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια. Εάν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως από τα μέσα και μετά, τότε για τη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών ανοίγει ο δρόμος για τις 5.210 – 5.250 μονάδες.

Από μια άποψη, αυτό ενδέχεται να εξηγεί τη μεταφορά κεφαλαίων και ενδιαφέροντος που παρατηρείται τις τελευταίες περίπου 10 συνεδριάσεις σε μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Ισχυρότερη διαμορφώνεται η τάση για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, που από τα 13,74 ευρώ (24/4) έφθασε την Παρασκευή μέχρι και τα 14,7 ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά λίγο χαμηλότερα.

Τοποθετήσεις στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης σημειώθηκαν στη μετοχή της Γενικής (από τα 4,06 ευρώ), Folli Follie (από τα 19,28 ευρώ), J&P Avax (από τα 4,74 ευρώ) αλλά και σε ορισμένες ακόμη τίτλους του Mid 40.

Βέβαια, η ανοδική αντίδραση είχε …αποδέκτες και σε ένα ευρύτερο μέρος του …ταμπλώ. Είναι ενδεικτικό πως από τις 24/4 μέχρι και την Παρασκευή, απόδοση μεγαλύτερη του 10% είχε σημειωθεί για 35 μετοχές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται μετοχές εταιριών από την Προοδευτική, Κλωνατέξ, Μεσοχωρίτη μέχρι Cyclon, Κούμπας, Betanet, Χατζηιωάννου, Κρέκα, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Ίλυδα, Δρομέας αλλά και εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως Marfin Popular, Intralot, MIG, Μ,ινωικές Γραμμές και βεβαίως, της Εθνικής Τράπεζας που ηγήθηκε με 14,1% μεταβολή αυτή την περίοδο…

-----

Όπως τονίζει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "τεχνικά, η επιστροφή πάνω από τις 4.200 μονάδες συνοδεύτηκε από νέο βελτιωμένο σήμα αγορών από τον κινητό μέσο των 30 ημερών και είναι πολύ πιθανή πλέον η προσέγγιση των 4.400 – 4.450 μονάδων, επίπεδο στο οποίο θα υπάρξει κορύφωση της κίνησης από τα χαμηλά των 3760 μονάδων.

Ισχυρές αντιστάσεις από προηγούμενες κορυφές, βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη εικόνα και κατοχύρωση κερδών εκτιμούμε ότι θα ανακόψουν το ανοδικό κύμα που ούτως ή άλλως θα έχει καλύψει περίπου την μίση απόσταση από τα ψηλά των 5.346 μονάδων.

Θετικό στοιχείο αποτελεί η προοδευτική αύξηση των συναλλαγών απαραίτητη για την ανανέωση των τοποθετήσεων σε κάθε επίπεδο τιμών και την ανάδειξη νέων μετοχών που θα μπορούσαν να διατηρήσουν «ζεστό» το επενδυτικό ενδιαφέρον.
 
Η γρήγορη προσέγγιση των 4.400 μονάδων ενδεχομένως να συνοδευτεί και από μια διόρθωση η έκταση της οποίας θα μας αποκαλύψει το αν ο Γενικός Δείκτης δυνάμεις για κάτι καλύτερο ή η αγορά θα ξαναμπεί σε ζώνη ταλαιπωρίας.

Σε κάθε περίπτωση σε αυτά τα επίπεδα μερικές ρευστοποιήσεις θα έδιναν δυνατότητα επιλογών και θα λειτουργούσαν ως απόθεμα ευκαιρίας για τις δύσκολες μέρες καθώς η αγορά ακόμα δεν έχει ψυχολογία ανόδου παρά την ανάκαμψη από τα χαμηλά της".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.303,77 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 5,97%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 16,90%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 7,80%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 3,93%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,24% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με απώλειες ολοκλήρωσε την εβδομάδα μόνον ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (-1.84%).

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά. Εξ αυτών, τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (9,82%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (9,58%) , των Κατασκευών & Υλικών (7,74%) και των Τεχνολογιών (5,50%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Προοδευτική (26,09%), Λιβάνη Εκδοτ. Οργ. (21,43%), Κυριακίδης Η. – F.H.L. (20,69%), Κλωνατέξ (20,00%), Rilken (18,52%), Βετανέτ (18,06%), Cyclon Ελλάς (16,67%), Αττικές Εκδόσεις (15,82%), Κυριακούλης (15,64%), ΔΙΕΚΑΤ (15,63%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αιολική ΑΕΕΧ (-8,60%), ALSINCO (-7,50%), Νίκας (-4,93%), Χαλυβδοφύλλον (-4,55%), Σιδενόρ (-4,28%), MERMEREN F.H.L. (-3,85%), Μπουτάρης Ι. & Υιος (-3,51%), Πειραιώς ΑΕΕΑΠ (-3,48%), Vivartia (-3,41%) και Attica Συμμετοχών (-3,21%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v