Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στην τελική ευθεία η διεκδίκηση της BdC

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση της αιγυπτιακής τράπεζας Banque du Caire (BdC), με την ενεργό συμμετοχή της ΕΤΕ.

  • του Γιώργου Μαντέλα
ΕΤΕ: Στην τελική ευθεία η διεκδίκηση της BdC
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση της αιγυπτιακής τράπεζας Banque du Caire (BdC), με την ενεργό συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ).

Τις προηγούμενες ημέρες στο Κάιρο βρέθηκε κλιμάκιο στελεχών της ΕΤΕ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της τράπεζας κ. Γιάννη Πεχλιβανίδη, το οποίο έκανε τις τελικές συνομιλίες με τις αρμόδιες τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει το έργο της αποκρατικοποίησης, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και η διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου (due dilligence) της BdC, προκειμένου, αμέσως μετά, να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Μυλωνάς, η Αίγυπτος, μαζί με την Ουκρανία, αποτελούν τους δύο βασικούς "επεκτατικούς στόχους του ομίλου Εθνικής αυτό το διάστημα", αν και στο Κάιρο η αποστολή δεν θα είναι και τόσο εύκολη.

Ο λόγος είναι ότι για την BdC ενδιαφέρονται επίσης άλλες δύο μεγάλες τράπεζες, αραβικών συμφερόντων, οι οποίες μαζί με την ΕΤΕ συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο, αλλά το βασικό ζητούμενο είναι πού θα φτάσει το τίμημα για την απόκτηση της αιγυπτιακής τράπεζας.

Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι το 100% των μετοχών της επίσης αιγυπτιακής Bank of Alexandria στη γαλλική Societe Generale στοίχισε περί το 1,6 δισ. δολάρια. Το ζητούμενο είναι τώρα πόσο θα στοιχίσει το 67% των μετοχών της BdC, η οποία, πάντως, είναι μεγαλύτερος οργανισμός από την πρώτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v