Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ-DT: Πάνω από 26 ευρώ το τίμημα

Σε τιμή υψηλότερη των 26 ευρώ ανά μετοχή θα γίνει το deal του ελληνικού δημοσίου με την Deutsche Telekom. Oριστικοποιούνται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Οι ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΟΤΕ-DT: Πάνω από 26 ευρώ το τίμημα
Σε τιμή υψηλότερη των 26 ευρώ ανά μετοχή θα γίνει το deal του ελληνικού δημοσίου με την Deutsche Telekom, όπως πρώτο είχε μεταδώσει το Euro2day από τις 11 Απριλίου.

Αυτές τις ημέρες οριστικοποιούνται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας μετόχων και οι ανακοινώσεις αναμένονται -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη εβδομάδα. Αναμένεται να τεθεί υπό έγκριση στην πλήρη μορφή της στην επόμενη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί προς κύρωση και στη Βουλή.

Στα θέματα του management, όπως έχει γράψει το Euro2day από τις 14 Απριλίου, η στρατηγική πολιτικής υπεράσπισης της συγκεκριμένης συμμαχίας όπου η D.T. θα επιλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος θα ασκεί το day to day management και το ελληνικό δημόσιο τον πρόεδρο, θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως «διασφάλιση» της συμμετοχής του Δημοσίου στη διοίκηση του Οργανισμού, εξέλιξη η οποία κατά το οικονομικό επιτελείο δεν θα ήταν καθόλου βέβαιη σε αντίθετη περίπτωση.

Όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ και τη συμμετοχή του Δημοσίου στο 28%, τίποτα δεν θα απέκλειε μελλοντικά να εμφανιστεί στη γενική συνέλευση των μετόχων ένα «μπλοκ» επενδυτών με εκπροσώπηση υψηλότερου ποσοστού και να επιβάλλει αλλαγές στη διοίκηση.

Με τη στρατηγική συμμαχία με την D.T. και τον από κοινού έλεγχο ποσοστού ελαφρώς υψηλότερου του 50% «διασφαλίζουμε ότι στο management του ΟΤΕ θα παραμείνει το ελληνικό δημόσιο», σημειώνει η ίδια πηγή. «Δεν εκχωρούμε το management, το διασφαλίζουμε», τονίζει κατηγορηματικά.

Δεδομένο είναι ότι το ελληνικό δημόσιο θα δίνει την έγκρισή του για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου από τους Γερμανούς και η γερμανική πλευρά θα δίνει το OK για την επιλογή του προέδρου από το ελληνικό δημόσιο. Ο κ. Παναγής Βουρλούμης θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα.

Τριβές υπήρξαν, πάντως, για το εύρος των θεμάτων όπου ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας θα μπορεί να ασκήσει βέτο. Βούληση της ελληνικής πλευράς ήταν να προβλέπεται βέτο υπουργού στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Στη διάλυση της εταιρίας, στη θέση της σε εκκαθάριση και στον ορισμό εκκαθαριστών.

2. Σε οποιονδήποτε εταιρικό μετασχηματισμό, όπως ενδεικτικά στη μετατροπή, τη συγχώνευση με άλλη εταιρία, τη συγχώνευση με σύσταση νέας ανώνυμης εταιρίας, τη διάσπαση, με οποιαδήποτε μορφή και αν αυτή πραγματοποιείται, ή την απόσχιση κλάδου ή κλάδων, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παροχή υπηρεσιών σε τομείς στρατηγικής σημασίας.

3. Σε οποιαδήποτε μεταφορά, μεταβολή ή μετατροπή, οποιαδήποτε εκχώρηση, παροχή ως εγγύηση, καθώς και σε οποιαδήποτε μεταβολή ή αλλαγή του προορισμού των στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού και των βασικών δικτύων και υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας καθώς και για την ασφάλειά της.

Οι παράμετροι αυτές εκτιμάται ότι στην τελική συμφωνία θα έχουν «στρογγυλέψει».

Τέλος, πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει η παράμετρος της απόδοσης ποσοστού 4% του μετοχικού κεφαλαίου στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΤΕ, που προβλεπόταν κατά τη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου.

Με αυτό το ποσοστό, η συμμετοχή του Δημοσίου φτάνει το 28% και η μη απόδοση του 4% αποτελεί επιχείρημα στα χέρια των συνδικαλιστών του ΟΤΕ, παρότι το ποσό που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο πακέτο μετοχών για την εθελουσία καλύφθηκε από τον ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v