Ζητείται... επειγόντως διέξοδος

Με τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών να καταγράφει αρνητικό πρόσημο και ορισμένες από τις μετοχές του ομίλου Λαναρά κοντά στο limit down διερύνεται η ανησυχία, αλλά και η φημολογία για τα προβλήματα της αγοράς, τα οποία παρενεργούν πλέον και στα υγιέστερα τμήματα της Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διογκούνται το πρόβλημα στην αγορά, καθώς το... ντόμινο δείχνει να παρασέρνει όλο και περισσότερα τουβλάκια. Ο Δείκτης χαμηλότερα των 1.815 μονάδων, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι θα δοθεί μάχη, κυρίως μέσω επιλεγμένων μετοχών, να ”συντηρηθεί” προς το κλείσιμο.

Επιφυλακτικό το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής κοινότητας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα όμως, καθώς όπως σημειώνει η Σούλα Μέντσα (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), η τελευταία αντίδραση του Δείκτη προς τις 1.890 μονάδες ήταν κυρίως τεχνικής μορφής και όχι αποτέλεσμα μιας θεαματικότερης βελτίωσης οικονομικών μεγεθών, παραμέτρων.

Μεσοπρόθεσμα, η κ. Μέντσα παραμένει επιφυλακτική για την αγορά, εκτιμώντας ότι ο Δείκτης θα μπορούσε να υποχωρήσει και πάλι χαμηλότερα των 1.750 μονάδων.

Η πίεση και υποχώρηση του Δείκτη λειτουργούν όμως πολλαπλασιαστικά για ένα διογκούμενο τμήμα της αγοράς, που άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται, εμπλέκεται με την υφέρπουσα φημολογία. Είναι προφανές, ότι στην αγορά συμβαίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε και να εντοπίσουμε.

Προβληματίζει η ευκολία που μεταλαμπαδεύετε πλέον ο κίνδυνος από το κέντρο της ”περιφέρειας” προς τμήματα της αγοράς, που ελάχιστη ή καθόλου σχέση έχουν με τα φημολογούμενα.

Αν υποθέσουμε όμως ότι μια χρηματιστηριακή, ένας ισχυρός παίκτης που πρέπει να καλύψει ζημιές, κόκκινους κωδικούς, μετοχοδάνεια θα φτάσει μέχρι σημείου να ρευστοποιήσει και μετοχές εταιριών άσχετων με την όλη φημολογία.

Όπως παραδέχονται τραπεζικοί παράγοντες, αλλά δυστυχώς για την αγορά δεν βγαίνουν να υποδείξουν με το όνομα του το πρόβλημα, η κρίση τείνει να λάβει συστημικά χαρακτηριστικά.

Εκπορεύεται κατά μείζονα λόγο, επισημαίνουν οι ίδιοι, από το μέγιστο πρόβλημα των μετοχοδανείων, των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων, την στενότητα που σφίγγει τουλάχιστον τρεις τέσσερις εισηγμένες εταιρίες.

Κάποιοι έχουν φτάσει σε σημείο να ομιλούν μέχρι και για αδυναμία καταβολής του δώρου των Χριστουγέννων... δυστυχώς, την στιγμή που η χρηματιστηριακή αρχή πάλι περί άλλων τυρβάζει.

Για να αποδίδονται στον καθένα οι ευθύνες του θα πρέπει πέραν των όσων φημολογούνται για την Κλωνατέξ ή την κάθε Κλωνατέξ, να λάβει θέση στο πρόβλημα των μετοχοδανείων, τόσο η τράπεζα της Ελλάδος, τα ιδρύματα που έχουν το πρόβλημα, οι χρηματιστηριακές αρχές, οι εισηγμένες.

Δυστυχώς θα επαναλάβουμε αυτό που προ διμήνου είχαμε αναφέρει για το πρόβλημα των μετοχοδανείων, και που βρίσκει, κακώς, συνεχώς μπροστά της η αγορά.

Δεν είναι δυνατόν η προσπάθεια για ενημέρωση, πληροφόρηση για το τι πράγματι και πραγματικά συμβαίνει με τα μετοχοδάνεια να σκοντάφτει στην αφελή προσχηματική άρνηση των αρχών περί ”προσωπικών δεδομένων” και ουδεμία ενημέρωση να παρέχεται ακόμη και στους εξειδικευμένους δημοσιογράφους.

Ας σταματήσουμε να παίζουμε το παιχνίδι της... στρουθοκαμήλου. Χριστούγεννα έρχονται και τον Άγιο Βασίλη περιμένει ο κόσμος. Όχι τους καλικάντζαρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v