Ο κύκλος του χοιρινού!

Λέμε να μην ασχοληθούμε σήμερα με τα Λαναρόχαρτα! Αλλά με τον κύκλο του χροιρινού! Ξέρετε πότε οι χοιροτρόφοι κινδυνεύουν με χρεοκοπία; Αμέσως μετά τον ανοδικό κύκλο των τιμών του χοιρινού κρέατος...

Ο κύκλος του χοιρινού!
Ξέρετε πότε οι χοιροτρόφοι κινδυνεύουν με χρεοκοπία; Όταν έχει στο μεταξύ περάσει μία εποχή που οι τιμές των προϊόντων τους βρίσκονται σε αρκετά ψηλά επίπεδα. Όταν βγάζουν χρήματα! Την αμέσως επόμενη περίοδο αυξάνονται οι επαγγελματίες εκείνοι που βάζουν λουκέτο στις μονάδες τους.

Η εξήγηση είναι απλή: Στην εποχή της ευημερίας οι άνθρωποι χαλαρώνουν τους μηχανισμούς άμυνας. Ξοδεύουν περισσότερα, δανείζονται με χαρακτηριστική ευκολία, ρισκάρουν απερίσκεπτα. Έτσι, συμβαίνει με τους χοιροτρόφους

Το αστείο, αν μπορούμε να ανακαλύψουμε κάποιο αστείο σ’ αυτή την δραματική υπόθεση, είναι ότι το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται συνεχώς. Οι τιμές του χοιρινού σημειώνουν μία εντυπωσιακή αύξηση. Οι χοιροτρόφοι βγάζουν λεφτά και η πρώτη τους δουλειά είναι να ξοφλήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει στον προηγούμενο πτωτικό κύκλο.

Επειδή συνεχίζουν και βγάζουν λεφτά, σκέφτονται να επενδύσουν ένα μέρος των χρημάτων σε γη ή να κτίσουν ένα νέο σπίτι. Κι επειδή συνεχίζουν και βγάζουν κι άλλα λεφτά, σκέφτονται ότι θα βγάλουν ακόμη περισσότερα αν μεγαλώσουν την δουλειά τους. Οπότε δανείζονται εκ νέου από την τράπεζα.

Οι προοπτικές είναι τόσο άριστες, που αυξάνονται οι πιστώσεις στο σύνολο της αγοράς. Κι έπειτα, έρχεται ένα ωραίο πρωί και η τιμή του χοιρινού επιστρέφει σε επίπεδα τιμών που είναι ακόμη και κάτω από το κόστος.

Και μία ενδιαφέρουσα εμπειρική παρατήρηση: Ο πτωτικός κύκλος στην ζωική παραγωγή είναι σχεδόν διπλάσιος από τον χρόνο που διατηρήθηκε ο αμέσως προηγούμενος ανοδικός κύκλος!

Γνωρίζω ότι εσείς περιμένατε σήμερα ένα σημείωμα γι το τι συμβαίνει με τον Όμιλο Λαναρά, γιατί οι δημοφιλέστερες μετοχές στον μικρόκοσμο των traders σημειώνουν απώλειες της τάξης του 10% την ημέρα. Το να πούμε με σιγουριά ότι συμβαίνει αυτό ή εκείνο είναι τουλάχιστον αφελές.

Λίγοι μόνο άνθρωποι γνωρίζουν την αλήθεια. Γι αυτό ας ασχοληθούμε με τον κύκλο του χοιρινού και ας αφήσουμε τα σπουδαιότερα θέματα σε περισσότερο αρμόδιους από εμάς. Άλλωστε, δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα να χαρακτηριστούμε ως ”ειδικοί αναλυτές της βούλησης των λόμπι”.

Αν όμως ο καθένας εξ ημών έχει υπόψη του τι συμβαίνει με τους χοιροτρόφους, έχει μία πιθανότητα να ξεφύγει από τις βλαβερές συνέπειες της λυπηρής αυτής επανάληψης της ιστορίας…

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v