Ανάλυση του τμήματος VRS του iraj.gr για την Ρόκας

Νέες πωλήσεις για τη μητρική της Ρόκας και έσοδα για τη θυγατρική, σε επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να προσδώσει την ερχόμενη χρονιά η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση του εξειδικευμένου συνδρομητικού τμήματος του iraj.gr (Δεκέμβριος 2002).

Ανάλυση του τμήματος VRS του iraj.gr για την Ρόκας
Νέες πωλήσεις για τη μητρική Ρόκας και έσοδα για τη θυγατρική, σε επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να προσδώσει την ερχόμενη χρονιά η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση του εξειδικευμένου συνδρομητικού τμήματος έρευνας και ανάλυσης ”Valuation & Research Specialists” (VRS) του iraj.gr (Δεκέμβριος 2002).

Ωστόσο, όσον αφορά στην τρέχουσα οικονομική χρήση οι ενοποιημένες πωλήσεις εκτιμάται ότι θα σημειώσουν κάμψη κατά 6,5%, καθώς αναμένεται να ανέλθουν στα 44,95 εκατ. ευρώ σε σχέση με 48,10 εκατ. ευρώ του 2001.

Για την ίδια περίοδο τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 22,75% καθώς προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 7,67 εκατ. ευρώ έναντι 9,92 εκατ. ευρώ της περυσινής χρήσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του iraj.gr η μετοχή της Ρόκας διαπραγματεύεται 12,38 φορές τα εκτιμώμενα για το 2002 ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας και 9,57 φορές τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη του 2001.

Αναφορικά με την μετοχή της εταιρίας, η ανάλυση προσθέτει ότι μετά την χρήση του 2002 που αποτέλεσε μια περίοδο περιορισμένης ανάπτυξης των βασικών μεγεθών (πωλήσεων και καθαρής κερδοφορίας), η μετοχή της Ρόκας αναμένεται να επηρεασθεί από τις ελαφρώς βελτιωμένες προσδοκίες για το 2003.

Όπως αναφέρει το iraj.gr στην διάρκεια της χρήσης του 2003 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου δυναμικότητας 31,2 MW που θα δημιουργήσει νέα έσοδα (υποδεικνύοντας τον ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων από την πώληση ενέργειας σε επίπεδο ομίλου) στην θυγατρική Ρόκας Αιολική Θράκη, τα οποία εκτιμώνται στο επίπεδο των 4,36 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το αιολικό πάρκο θα λειτουργήσει του τελευταίους 8 μήνες του έτους και θα πωλεί ηλεκτρική ενέργεια στην τιμή των 6 λεπτών ανά Wh στη ΔΕΗ.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το iraj.gr, η κατασκευή των νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 60 MW αναμένεται να ενισχύσει κατά 22,30 εκατ. ευρώ τα έσοδα της μητρικής για τις χρήσεις 2003 και 2004.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της Ρόκας, για την περίοδο 2002 – 2006, το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση του αριθμού των αιολικών της πάρκων, με τη συνολική του ισχύ να είναι σήμερα ανώτερη των 145 MW.

Σχολιάζοντας τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του ομίλου Ρόκας, το iraj.gr αναφέρει ότι παρουσιάζουν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Σε ό,τι αφορά τα ενοποιημένα περιθώρια κέρδους κυμαίνονται μεταξύ 25% - 30% κατά μέσο όρο, την τελευταία δεκαετία, καταδεικνύοντας μια αποτελεσματική και ανθεκτική χρηματοοικονομική διαχείριση.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι οι υψηλές πάγιες επενδύσεις, κυρίως σε επίπεδο θυγατρικών, δεν έχουν διαφοροποιήσει την παραδοσιακά υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση του ομίλου, με τον τραπεζικό δανεισμό να κυμαίνεται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των ιδίων κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα, στην ανάλυση επισημαίνονται τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά σημεία της Ρόκας. Ειδικότερα, ως ισχυρά σημεία σημειώνονται η ηγετική θέση που κατέχει η εταιρία σε κλάδους οι οποίοι απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, το ύψος των εσόδων της εταιρίας που καταδεικνύουν τα υψηλά περιθώρια καθαρής κερδοφορίας, το γεγονός ότι οι εταιρικοί πελάτες είναι μεγάλης χρηματοοικονομικής εμβέλειας, την υγιή χρηματοοικονομική της διάρθρωση, καθώς και τον διαρκώς ενισχυμένο αμυντικό τύπο της μετοχής της.

Σε ό,τι αφορά τα αδύνατα σημεία της εταιρίας, αναφέρονται η αυξανόμενη εξάρτηση από την κατασκευή των αιολικών πάρκων, οι περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης στις παραδοσιακές μεταλλικές κατασκευές, αλλά και η εξάρτηση των εσόδων της μητρικής από ένα μικρό αριθμό (μεγάλων) έργων.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων – ευκαιριών που διαθέτει η Ρόκας, το iraj.gr επισημαίνει την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου 2002 – 2006, την ανάληψη και υλοποίηση τμήματος των έργων υποδομής και εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, καθώς και στις γειτονικές χώρες.

Τέλος, και όσον αφορά στους κινδύνους – απειλές που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει η εταιρία αναφέρεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στον τομέα πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v