Αναζητείται (;) αποδιοπομπαίος…τράγος

Δύσκολη και η σημερινή συνεδρίαση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμη πιο ”αιματηρή”, για ένα τμήμα τουλάχιστον της αγοράς. Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στοιχείο που εάν επαληθευτεί, θα δώσει το έναυσμα και για τη διατήρηση του...κηρυγμένου ”πολέμου” παραγόντων και δυνάμεων της Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια ακόμη δύσκολη συνεδρίαση, η σημερινή, που σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων δεν αποκλείεται να είναι…αιματηρότερη για ένα τμήμα της αγοράς. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και πληροφορίες, φαίνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση ανακοίνωση μέτρων, ποινών και προστίμων για περιπτώσεις ”χειραγώγησης” ή άλλων παράτυπων πράξεων.

Εάν επιβεβαιωθεί τελικά αυτή η εκτίμηση τότε το πιθανότερο θα είναι η συνέχιση, συντήρηση, του…κηρυγμένου ”πολέμου” παραγόντων και δυνάμεων της Σοφοκλέους. Σύμφωνα με εκτίμηση κορυφαίου χρηματιστηριακού στελέχους, που πριν από περίπου ένα μήνα διαμαρτυρόταν πως ”δεν είναι δυνατό ΑΧΕ με 15-20 άτομα προσωπικό να κάνουν αναλογικά τζίρο μεγαλύτερο από τις χρηματιστηριακές της πρώτης δεκάδας με τα σαφώς περισσότερα έξοδα και δαπάνες”.

Γνωστό, λίγο πολύ, ποιο κύκλωμα αφορούσαν αυτές οι δηλώσεις αλλά και άλλες παρόμοιες που αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ των χρηματιστηριακών γραφείων και όχι μόνο. Το νόμισμα έχει δύο όψεις και φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες έχει γυρίσει…κεφάλι.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περίπου πριν από ένα μήνα, οι συναλλαγές μιας πεντάδας μετοχών, μεσαίας-μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πραγματοποιούσαν το περίπου 50% του ημερήσιου τζίρου. Χθες φανερώθηκε η άλλη πλευρά του νομίσματος, καθώς σε πέντε μετοχές (ΟΤΕ, Alpha, Εθνική, Χάγιατ, ΟΠΑΠ) επικεντρώθηκε το περίπου 70% των συναλλαγών.

Επί των πραγμάτων είναι προφανές, πως κάτι σοβαρότερο από αυτά που ο μέσος επενδυτής, αναγνώστης, παίκτης μπορεί να γνωρίζει. Εάν μάλιστα υποθέσουμε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προχωρήσει άμεσα στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, τότε είναι πιθανότερο να θεωρηθεί ότι εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί των ισχυρών παικτών της αγοράς σε βάρος αυτών που θεωρείται ότι έχουν τεθεί, τελευταία, στη γωνία.

Εάν αφεθεί να ”ματώσει” και άλλο ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, το πιθανότερο είναι πως η κρίση θα λειτουργήσει σα ντόμινο και θα επηρεάσει αρνητικά και άλλες χρηματιστηριακές αλλά και μετοχές άλλων εταιριών που θα ρευστοποιούνται προκειμένου να καλυφθούν κενά, τρύπες.

Λένε άλλωστε ότι η νίκη έχει πολλούς στρατηγούς αλλά η ήττα πολύ δύσκολα…έναν. Αποκτά ενδιαφέρον, και λόγω των συγκεκριμένων αντοχών της αγοράς, η μάχη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v