”Δώρο εορτών” από τα μικρά;

Μπορεί ο Δείκτης να μην ακολουθεί την τάση των ξένων, ειδικότερα της Νέας Υόρκης, πλην όμως στο... υπέδαφος της Σοφοκλέους, καταγράφονται αξιόλογες κινήσεις, βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος και ικανοποιητικού αποτελέσματος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε επιμέρους κινήσεις, χαμηλού κόστους, επικεντρώνονται οι τελευταίες κινήσεις της χρονιάς. Επιβεβαιώνεται η διατυπωθείσα εκτίμηση, πως σε επίπεδο δεικτών, με τόσο χαμηλές συναλλαγές, δεν θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές ”διασπάσεις” κινητικότητα όμως θα υπάρχει και μάλιστα έντονη στα ”μεσαία”.

Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου (υπεύθυνος της ανάλυσης της Eurox ΑΧΕΠΕΥ), με καθαρό τζίρο χθες στα περίπου 40 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για υπέρβαση μεσοπρόθεσμων αντιστάσεων, με κυριότερη αυτή των 1890 μονάδων.

Αυτό βεβαίως δεν αποτρέπει το ”χαμηλό-συρτό” παιχνίδι, κυρίως εκεί όπου δεν απαιτούνται και πολλά διαθέσιμα για να στηριχθεί ή να συντηρηθεί μια ελαφρά ανοδική τάση. Άλλωστε, σε μια ”πλάγια” - προς οπουδήποτε και ήπιων τόνων κίνηση” του δείκτη προσβλέπαμε, από τα σχόλια της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να συντηρηθεί η ”μόχλευση” σε επιμέρους χαρτιά.

Στον Παρνασσό όπως τον είδαμε και χθες ”παίζεται” το στοίχημα του ενδεχόμενου άρσης της επιτήρησης, μετά από αίτημα της διοίκησης της εισηγμένης, κάτι που δίνει ένα δωδεκαράκι και σήμερα στη μετοχή.

Διαφορετική η περίπτωση των Promota, Flexopack, Κανάκη, Ερμή, Forthnet, (της πρώτης 20αδας), καθώς η τάση αφορά στην προσέγγιση ή διάσπαση (με παράλληλα αύξηση συναλλαγών) συγκεκριμένων σημείων αναφοράς.

Βέβαια στο πλαίσιο της βελτίωσης της αποτίμησης χαρτοφυλακίων θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αντίδραση του Πουλιάδη, Βιοχάλκο, των Μινωικών, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΧΑΕ και άλλων αυτής της κατηγορίας περιπτώσεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και μεμονωμένες κινήσεις, όπως αυτή που διαμορφώνεται στη μετοχή της Βάρδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο βασικός μέτοχος έχει διευκρινίσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (18-20/12) πρόκειται να διαθέσει ένα ποσοστό (της τάξεως περίπου 15%) στην αγορά.

Θα πρέπει όμως επίσης να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτό δεν θα επιβαρύνει τη μετοχή, καθώς φέρεται να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επενδυτική απορρόφηση, τοποθέτηση της προσφοράς που θα βγει στη συγκεκριμένη περίοδο.

Κατά συνέπεια προσβλέπουμε, όπως σημειώνεται και από την Eurox AXEΠEY, σε πλαγιοανοδική κίνηση του δείκτη σε εύρος 1818-1830, για σήμερα, με σταδιακή ενίσχυση της εμπορευσιμότητας μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης μετοχών και ”περιφερειακών” κινήσεων.

Σημ. Η συντήρηση του δείκτη, δηλαδή των δεικτοβαρών μετοχών, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, εξυπηρετεί και διευκολύνει όπως είναι κατανοητό, όλους εκείνους τους τεχνικούς που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν το ξεκίνημα της νέας χρήσης, εν όψει και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στα διεθνή μέτωπα, από υψηλότερο σημείο-τιμή εκκίνησης.

Εύλογα έχουν συμφέρον να ”παραλάβουν” την αγορά από τις 1800-1860 μονάδες, και να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο στο 2003. αυτό βεβαίως δεν στέκεται, μέχρι στιγμής, εμπόδιο στην προσπάθεια βελτίωσης όπου αυτή είναι δυνατή, των αποτιμήσεων.

Στα ενδεικτικά της συνεδρίασης η επανάκαμψη προς τα 2,6 ευρώ της μετοχής του ΔΟΛ, κατά τον γράφοντα σηματωρό της βραχυπρόθεσμης τάσης, με μη…επαρκείς ακόμη συναλλαγές για περαιτέρω ισχυροποίηση της φοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v