Τι ζητά τώρα η Σοφοκλέους

Μια ήπιων τόνων πλαγιοανοδική κίνηση του FTSE 20, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσπάθεια βελτίωσης των αποτιμήσεων των κάθε λογής χαρτοφυλακίων, χωρίς αυτό να ανεβάζει υψηλότερα τον πήχη της νέας χρήσης για τους θεσμικούς είναι τώρα το ζητούμενο για την αγορά λίγες συνεδριάσεις πριν την εκπνοή του 2002.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Φαίνεται να πέρασαν τα δυσκολότερα για την Σοφοκλέους, που έχει κάθε λόγο να ετοιμάζεται για την εορταστική περίοδο των τελευταίων έντεκα συνεδριάσεων.

Εάν δεν έρθουν τα πάνω - κάτω στις διεθνείς αγορές, οι αναμφίβολα θετικές εξελίξεις της Κοπεγχάγης σαφώς θα επηρεάσουν προς το θετικότερο το κλίμα και στην αγορά.

Τι χρειαζόμαστε μέχρι τέλος του χρόνου. Μια ήπιων τόνων πλαγιοανοδική κίνηση του FTSE 20, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσπάθεια βελτίωσης των αποτιμήσεων των κάθε λογής χαρτοφυλακίων.

Ούτως ή άλλως, η προσπάθεια αυτή επικεντρώνεται όχι στις μητρικές ή στις μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά σε θυγατρικές κελύφη, σχήματα συμμετοχών και γενικότερα σε μετοχές της μεσαίας – χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτική η περίπτωση του Φοίνικα, των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών και πλείστων άλλων μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Πόσο μάλλον που από την Δευτέρα θα μειωθεί περαιτέρω ο τζίρος, θα αποχωρήσουν και οι τελευταίοι ξένοι, έχοντας μάλιστα αποκομίσει υπεραξίες από την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

Υπολείπονται, λοιπόν, μερικές συνεδριάσεις όπου θα πρέπει να επιχειρηθεί μια κόσμια προσπάθεια εξωραϊσμού βελτίωσης θέσεων, χωρίς αυτό να ανεβάζει για τους θεσμικούς υψηλότερα τον πήχη εκκίνησης, για τη νέα χρήση.

Και ο Δείκτης, η αποτίμηση δηλαδή δεικτοβαρών μετοχών μπορεί να ενισχυθεί λίγο, διατηρώντας χαμηλά το σημείο εκκίνησης της ερχόμενης χρήσης για τους θεσμικούς, ενώ από την άλλη η ”προσήκουσα” μόχλευση μπορεί να συνεχιστεί στα μεσαία της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v