Περιμένει στο... φανάρι η Σοφοκλέους

Υποτονική κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους με τους μικροεπενδυτές να μειώνουν τη θέση τους στην περιφέρεια, ενώ τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ελλείψει εξωγενών παραγόντων, επιδόθηκαν σε διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων και συνεπώς αποτιμήσεων.

Ήπιας διολισθήσεως συνέχεια, σήμερα στην αγορά, καθώς τα θεσμικά χαρτοφυλάκια επαναπαύτηκαν, ως επί το πλείστον, στις υφιστάμενες θέσεις τους, ενώ και στην περιφέρεια υπήρξε μια προσπάθεια εξισορρόπησης, τάσεις που αποτυπώθηκαν στην σημαντική συρρίκνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας (91,3 εκατ. ευρώ) με 18 εκατ. ευρώ σε πακέτα, επίπεδο τζίρου που είναι κατά 50% χαμηλότερο του αντίστοιχου χθεσινού.

Τουλάχιστον όσον αφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση βρήκε ανάχωμα στον ΟΤΕ (+1,11%), τον ΟΠΑΠ (+1%) και την Eurobank (+0,6%), σε αντίθεση με τη ΔΕΗ (-1,36%) και την Alpha Bank (-0,8%), τίτλοι που δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την αντίδραση που επέδειξαν προς το κλείσιμο χθες.

Συνολικότερα ωστόσο, πρέπει να κάνουμε λόγο για μια ουσιαστικά υποτονική συνεδρίαση με τους μικροεπενδυτές να μειώνουν την θέση τους σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ελλείψει εξωγενών παραγόντων, να επιδίδονται απλά σε διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων και συνεπώς αποτιμήσεων.

Παρά ταύτα, οι έχοντες την δυνατότητα να επικεντρωθούν περισσότερο στις υποβόσκουσες τάσεις, θα παρατηρήσουν πως ανεξαιρέτως του ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αρκετά υψηλότερα των 1.800 μονάδων (σημερινό κλείσιμο στις 1.820,41 με απώλειες 0,42%), η κίνηση της πλειονότητας των τίτλων στην αγορά έχει υπάρξει καθοδική, αφού και σήμερα οι πτωτικές μετοχές υπερκέρασαν τις ανοδικές κατά 50.

Επί του πρακτέου λοιπόν, έχουμε να κάνουμε την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον με ένα χρηματιστήριο ”Δείκτη” και όχι αγοράς, όταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες είχαμε ακριβώς το αντίστροφο, εξέλιξη που κατά την ταπεινή μας άποψη δεν είναι επιθυμητή.

Κι αυτό γιατί ζητούμενο δεν είναι η διαμόρφωση κάποιας συγκεκριμένης αποτίμησης του γενικού Δείκτη, αλλά η επαναπροσέλκυση επενδυτών και συνεπώς ρευστότητας στην χρηματιστηριακή αγορά, σε ένα περιβάλλον που θεωρητικά ευνοεί κάτι τέτοιο, καθώς η μέση μερισματική απόδοση των εισηγμένων είναι υψηλότερη οποιασδήποτε άλλης μορφής επένδυσης, με βάση το cash απόρροια της ύπαρξης αρνητικών επιτοκίων.

Τέλος, άκρως υποτονική η συνεδρίαση στα παράγωγα με κύριο χαρακτηριστικό τη μετακύληση θέσεων, εξέλιξη που δημιούργησε κάποιες στρεβλώσεις στις τιμές των συμβολαίων κατά διαστήματα.

Οι τίτλοι κυρίως της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης είναι αυτοί που θα συνεχίσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο το επόμενο έτος, ενώ κατά τα φαινόμενα, η αγορά δεν θα προσφέρει το αναμενόμενο window dressing που δίνει συνήθως στο τέλος του έτους, το οποίο όμως απλά μεταφέρεται για τις αρχές του 2003, επισημαίνει ο Χρήστος Σκρουμάς, αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Μετά την σημερινή συνεδρίαση αλλά και την εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων θεωρούμε ότι η απόκτηση ρευστότητας είναι απαραίτητη με το σκεπτικό ότι μια υποχώρηση στις ξένες αγορές θα οδηγήσει και την δική μας στις 1.800 μονάδες, σημείο που η ρευστότητα θα χρειαστεί, επισημαίνει ο κ. Σκρουμάς.

Πάντως αν κάποιος επενδυτής βάσει τιμής κτήσης, σε τίτλους της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δεν θέλει να αποχωρήσει, μπορεί να αντισταθμίσει την θέση του παίρνοντας την αντίθετη στην αγορά παραγώγων, καταλήγει.

Στα χαμηλά 52 εβδομάδων βρέθηκαν στην διάρκεια της συνεδρίασης η προνομιούχος μετοχή της Ξιφίας με απώλειες 11,71 %, η μετοχή τις Δάριγκ με απώλειες 17,97 %, οι μετοχές της Κρέτα Φάρμ (απώλειες 8,1%), της προνομιούχου μετοχής της Αλυσίδα (κέρδη 9,9%), η μετοχή της Altius Επενδυτική (απώλειες 5,33%), η προνομιούχος μετοχή της Εμπορικός Δεσμός (απώλειες 10,29 %), της Μαϊλης (πτώση 2,88%), της Ελβάλ (πτώση 3,43%), της Ιντρακόμ (έκλεισε τελικά με κέρδη 0,4%) και της Χαλκόρ (απώλειες 3,21%).

Σε ιστορικό υψηλό βρέθηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή της εταιρίας Γαλαξίδι, κλείνοντας με κέρδη 0,3%.

Στα υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι μετοχές της Γαλαξίδι με άνοδο 0,3%.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι μετοχές της Altius Επενδυτική με απώλειες 5,33%, της Ελβαλ με απώλειες 3,43% και της InfoQuest με απώλειες 2,31%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 52,08% σε σχέση με χθες) εκ των οποίων τα 18,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 90.760 μετοχών της ΔΕΗ στα 13,12 ευρώ, ένα πακέτο 300 μετοχών της Goody’s στα 15,02 ευρώ, ένα πακέτο 58.010 μετοχών της ΔΕΗ στα 13,14 ευρώ, ένα πακέτο 90.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,84 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 μετοχών της AS Company στην τιμή των 1,31 ευρώ και ένα πακέτο 150 μετοχών της Νίκας στην τιμή των 4,24 ευρώ.

Επίσης έγιναν δύο πακέτα 687.360 και 532.000 μετοχών της Inform Λύκος στην τιμή των 6,2 και 6,46 ευρώ αντίστοιχα, δύο πακέτα 100.000 και 60.000 μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 10,84 ευρώ και δύο πακέτα 250.000 τεμαχίων το καθένα στις τιμές των 5,84 και 5,8 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v