Ολοι… ΔΕΗ !

Το πιθανότερο είναι πως η όποια προσφορά εκδηλωθεί σήμερα για τη ΔΕΗ θα αφορά την κατοχύρωση σημαντικών για αυτή τη συγκυρία κερδών από μικροεπενδυτές οι οποίοι αγόρασαν στα 12 ευρώ. Οι μεγάλοι θεσμικοί παίκτες, κυρίως οι ξένοι, δεν έχουν λόγο να ρευστοποιήσουν παρά μικρό μόνο μέρος της θέσης τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο Black out, από την εισαγωγή των περίπου 30 εκατ. νέων μετοχών της ΔΕΗ ποντάρουν ελάχιστοι, καθώς το Σύστημα έχει λάβει τα μέτρα του. Το πιθανότερο είναι πως η όποια προσφορά εκδηλωθεί σήμερα θα αφορά στην κατοχύρωση σημαντικών για αυτή τη συγκυρία κερδών από μικροεπενδυτές οι οποίοι αγόρασαν στα 12 ευρώ.

Οι μεγάλοι θεσμικοί παίκτες, κυρίως οι ξένοι, δεν έχουν λόγο να ρευστοποιήσουν παρά μικρό μόνο μέρος της θέσης τους καθώς στη ΔΕΗ έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά και μακροπρόθεσμα. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο μέρος σήμερα της τάσης και του παιχνιδιού θα ”παιχθεί” γύρω από την τιμή.

Στο προσκήνιο θα παραμείνει βεβαίως- εύλογα- και ο ΟΤΕ, όπου το μεγαλύτερο μέρους των αγορών από την αρχή της εβδομάδας έχει πραγματοποιηθεί για λογαριασμό ξένων ισχυρών διαχειριστών.

Η μετοχή του Οργανισμού μπορεί να προσφέρει κάποιες πρώτες ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών προς τα 11,5 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι οι ρευστοποιήσεις στην Εθνική ολοκληρώθηκαν χθες.

Δεν είναι τυχαίο πως ο τίτλος της τράπεζας πιέζεται συστηματικά τον τελευταίο καιρό λόγω της μειωμένη στάθμισης που έχει πλέον στον MSCI Greece.

Αποτελεί όμως εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς πως τα προς πώληση πακέτα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίου ολοκληρώθηκαν χθες με αποτέλεσμα η μετοχή να αντιδράσει και πάλι προς τα 14 ευρώ.

Συνδυαστικά, στην αγορά εκτιμάται πως στην πρώτη ”στάση” η κατοχύρωση κερδών στον ΟΤΕ θα λειτουργήσει ”αντισταθμιστικά” κυρίως και δευτερευόντως, από τη Δευτέρα, η ΔΕΗ. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταραχθεί το εορταστικό και καθαρά τεχνικό κλίμα στις ξένες αγορές, ειδικότερα στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι την οροφή των 1.890 μονάδων είναι σχεδόν βέβαιο πως την αντίδραση των Blue chips θα ακολουθήσουν πολλαπλασιαστικά οι μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αυξημένη προσοχή δίνεται σε εκείνες τις μετοχές που στη διάρκεια της πρόσφατης διόρθωση έχασαν μέρος μόνο των σημαντικών προηγούμενων υπεραξιών τους, το δε μεγαλύτεροι μέρος της πτώση το κάλυψαν στις τελευταίες δύο θετικές συνεδριάσεις .

Σημ: Είθε για το καλό του ελληνισμού, ευρύτερα ενωμένου, να αποδώσουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται- έστω κάτω από καθεστώς εκβιασμού και απειλών- στο μείζον θέμα της Κύπρου. Οι αναπόφευκτες επιπτώσεις στην οικονομία, έπονται, δεν είναι αυτές που προτάσσονται, αλλά σίγουρα θα βρεθούν στο προσκήνιο σε ενδεχόμενη θετική κατάληξη στην προσπάθεια ένταξης της μεγαλονήσου στην ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v