Διατηρεί τις ελπίδες της αγοράς ο ΟΤΕ

Η ανάκαμψη και σήμερα του ΟΤΕ (2,06%), αλλά και η αναστολή των πίεσεων στις τράπεζες (0,57%) έδωσε νέα ανάσα στη Σοφοκλέους. Η ανοδική κίνηση σταμάτησε πριν από την πρώτη αντίσταση των 1.850 μονάδων, της οποίας η υπέρβαση απαιτεί επιχειρηματικές ειδήσεις μεγάλης εμβέλειας.

Όπως και χθες, έτσι και σήμερα ο ΟΤΕ (+2%) ήταν αυτός που ”πήγε” την αγορά ψηλότερα, αφού μετά από κάποιες αναγνωριστικές βολές αγοραστών και πωλητών, το ”πεδίο μάχης” στήθηκε στα 10,88 ευρώ, τιμή στην οποία η μετοχή παρέμεινε με απόκλιση 2 σεντ προς τα πάνω και 2 σεντ προς τα κάτω, για σχεδόν τρεις ώρες.

Από τη μία, οι αγοραστές έστηναν κομμάτια σε όλος το βάθος προς το 10,80 ευρώ και από την άλλη οι πωλητές γέμιζαν την προσφορά μέχρι τα 11 ευρώ.

Με άλλα λόγια ο υποψήφιος πωλητής αναγκάζονταν να πέσει πάνω στο buyback του ΟΤΕ, ενώ ο υποψήφιος αγοραστής έπεφτε πάνω στη προσφορά του ξένου θεσμικού.

Σκηνικό που ναι μεν δεν διέφερε σε σχέση με χθες, ωστόσο σημασία έχει πως η τιμή στην οποία ουσιαστικά ξεκίνησε η αντιπαράθεση αγοραστών πωλητών ήταν κατά 2% υψηλότερη σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, με τη μετοχή να κλείνει στο συγκεκριμένο επίπεδο (10,88 ευρώ).

Παράλληλα οι τράπεζες σήμερα ανέλαβαν υποστηρικτικό ρόλο στην άνοδο, αφού καταγράφοντας κέρδη 0,57%, με Εθνική και Alpha Bank να συγχρονίζονται στην ανοδική τους κίνηση, έδωσαν την εντύπωση πως μπορούν εάν ο ΟΤΕ δεν δέχεται πιέσεις, να σταματήσουν να αποτελούν αντίβαρο.

Εξέλιξη που σίγουρα θα βοηθήσει την ψυχολογία στην ευρύτερη αγορά, στην οποία σίγουρα υπήρχαν και σήμερα διαφοροποιήσεις, καθώς μερίδα τίτλων μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν θέλησε να ακολουθήσει την περιρρέουσα τάση, ενδεικτικό του ότι η αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο μάλλον μετριοπαθές 2,2 προς 1, υπέρ των πρώτων.

Ωστόσο, από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, χρηματιστηριακοί αναλυτές ”στέκονται” με έμφαση στο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 1.830 μονάδων και δη στις 1.831,63 με κέρδη 0,89%, εξέλιξη που ενδεχομένως σηματοδοτεί την εκδήλωση μιας νέας απόπειρας κίνησης προς τις 1.855 μονάδες το άμεσο μέλλον.

Τέλος, παρατηρήθηκε σημαντική άμβλυνση των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ, καθώς επενδυτικός βραχίονας γνωστής κρατικής τράπεζας εκδηλώθηκε κατά τις 12.30΄ ως αγοραστής, ”σαρώνοντας” τη προσφορά στα συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου.

Η αγορά συνέχισε την ανοδική της αντίδραση, η οποία ήταν δικαιολογημένη, αν συνυπολογίσουμε την απότομη πτώση από το υψηλό των 1.890 μονάδων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης Magna Trust.

Ουσιαστικά, η αγορά σταμάτησε πριν την πρώτη αντίσταση των 1.850 μονάδων, επίπεδο το οποίο απαιτεί πέραν της τεχνικής διόρθωσης και ειδήσεις επιχειρηματικού περιεχομένου, οι οποίες θα βοηθούσαν στην αναθέρμανση της μερίδας των επενδυτών που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Η βραχυπρόθεσμη τάση, όπως προσθέτει, παραμένει καθοδική, ενώ βρίσκονται σε ισχύ σήματα πωλήσεων από τους περισσότερους μεσοβραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες.

Στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της η μετοχή της επενδυτικής εταιρίας Euroline σημείωσε απώλειες κατά 20% κλείνοντας στα 1,64 ευρώ.

Στα χαμηλά 52 εβδομάδων βρέθηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης η κοινή μετοχή του Ξιφία στα 0,69 ευρώ (απώλειες 11,54%), η κοινή μετοχή της Κλωνατέξ στην τιμή των 2,58 ευρώ (απώλειες 4,09%), η μετοχή της Ιντερσατ στην τιμή των 0,36 ευρώ (έκλεισε τελικά με κέρδη 2,86%), η μετοχή του Υγεία στην τιμή των 2,71 ευρώ (απώλειες 1,81%) και η μετοχή της Κρέτα Φάρμ στην τιμή των 12,92 ευρώ και με απώλειες 0,31%.

Σε ιστορικά υψηλά βρέθηκαν στην συνεδρίαση οι μετοχές της εταιρίας Spider, η οποία έκλεισε στα 2,86 ευρώ καταγράφοντας κέρδη 8,33%.

Στα ιστορικά χαμηλά βρέθηκαν στην διάρκεια της συνεδρίασης οι κοινές μετοχές της Ξιφίας κλείνοντας στα 0,69 ευρώ (απώλειες 11,54%) και η μετοχή του Υγεία στην τιμή των 2,71 ευρώ και απώλειες 1,81%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 375 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 351,8% σε σχέση με χθες ) εκ των οποίων τα 295,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών κατά κύριο λόγο της μετοχής της ΔΕΗ.

Με το κλείσιμο της συνεδρίασης μεταβιβάστηκαν οι 23.953.000 μετοχές της ΔΕΗ από την δεύτερη μετοχοποίησή της και οι οποίες έγιναν στις τιμές των 10,83, των 12,03 και 12,4 ευρώ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 3.800 μετοχών της Cosmote στην τιμή των 9,8 ευρώ, ένα πακέτο 250.000 μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 10,88 ευρώ, ένα πακέτο 16.200 τεμαχίων της Τιτάνας στην τιμή των 37,1 ευρώ και ένα πακέτο 240.000 τεμαχίων της Μπαλάφας στην τιμή των 2,86 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v