ΔΕΗ και Εθνική καθορίζουν την τάση στο ΧΑ

”Κουμπωμένα” παραμένουν ισχυρά χαρτοφυλάκια λόγω της επικείμενης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της ΔΕΗ και των πωλήσεων στον τίτλο της Εθνικής, καθώς για την πρώτη προσφέρεται η δυνατότητα arbitrage, ενώ για τη δεύτερη δεν είναι σαφές πότε ολοκληρώνονται οι ρευστοποιήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει ”κουμπωμένο” το επενδυτικό κοινό, παρά τη δικαιολογημένη τεχνική αντίδραση της Ευρώπης και των θετικών ενδείξεων που καταγράφονται από τα αμερικανικά συμβόλαια.

Χρηματιστηριακές πηγές αιτιολογούν αυτή τη στάση ισχυρών πελατών τους, λόγω της επικείμενης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της ΔΕΗ και των πωλήσεων στον τίτλο της Εθνικής.

Πρακτικά, η εισαγωγή και νέων μετοχών της Επιχείρησης ενδέχεται να προσφέρει μια καλή αφορμή για arbitrage, ειδικότερα σε όσους έχουν πρόσφατη τιμή κτήσης τα 12,44 ευρώ της εγγραφής.

Στην Εθνική συνεχίζονται οι πωλήσεις, και παραμένει η αβεβαιότητα για το υπολειπόμενο των προς ρευστοποίηση θέσεων μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών. Είναι γνωστό ότι η στάθμιση της μετοχής μειώθηκε κατά 4 μονάδες, που πρακτικά δικαιολογεί τις πωλήσεις των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καρύδης (χρηματιστηριακός εκπρόσωπος της DF) η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου ρευστοποιήσεων στον τίτλο της Εθνικής ενδέχεται να κλείνει ένα κύκλο ταλαιπωρίας όχι μόνο της μετοχής αλλά και του κλάδου συνολικότερα.

Σημειώνει δε ότι η πολύ χαμηλή συμμετοχή θεσμικών χαρτοφυλακίων σε τραπεζικούς τίτλους, σχεδόν μηδενική ακόμα και για μικρά χαρτοφυλάκια κρατικών τραπεζών, η αυξημένη ρευστότητα αρκετών διαχειριστών θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο με την προϋπόθεση ότι μέρος των χρημάτων ή των κεφαλαίων θα επανατοποθετηθεί σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Είναι άλλωστε αυτός που μπορεί να κάνει την θετική διαφορά, μετά τις αρνητικές παρενέργειες που έχει επιφέρει στην αγορά από την αρχή του χρόνου.

Αυξημένη εμπορευσιμότητα για την μετοχή του ΟΤΕ που παραμένει στα 10,5 – 10,58 ευρώ, δικαιώνοντας όσους θεωρούσαν τα 10,2 ευρώ μια πρώτη τιμή, αγορών.

Αυξημένη η εμπορευσιμότητα και στη μετοχή της Vodafone, ενώ προς τα 5,22 ευρώ υποχωρεί η Intracom. Σταθεροποιημένη στα 13,5 ευρώ η τιμή της Coca - Cola Τρία Έψιλον και του ΟΠΑΠ στα 9,78 – 9,80 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ενδείξεις συνηγορούν στην επιβεβαίωση – και σήμερα για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση – της σημασίας που αποδίδεται στη βάση των 1.800 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v