Καλύτερη σε βάθος η εικόνα του ΧΑ

Βελτιωμένη σε σχέση με χθες η εικόνα στη Σοφοκλέους με το δείκτη, ωστόσο, να κινείται στα όρια των 1.800 μονάδων, κυρίως λόγω των πιέσεων στην Εθνική, ενώ διατηρείται το ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ. Ισορροπία στη σχέση αναδικών προς πτωτικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Βελτιωμένη σε σχέση με τη χθεσινή, η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς. Αν και με περισσότερες συγκριτικά συναλλαγές (περίπου 18 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα) ο Δείκτης ”παλεύει” πέριξ των 1.800 μονάδων, κυρίως λόγω των πιέσεων που υφίσταται η μετοχή της Εθνικής, η οποία παραμένει σταθερά χαμηλότερα των 14 ευρώ.

Εξισορροπείται όμως από τα οριακά κέρδη της Eurobank και την σαφώς καλύτερη συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ.

Όπως έχει σημειωθεί από τα χθεσινά σχόλια του euro2day.gr, η ελληνική αγορά πέραν των όποιων εξελίξεων στα διεθνή χρηματιστήρια είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να αναμένει και τα της Κοπεγχάγης.

Σαφώς περισσότερες οι μετοχές, που μέχρι στιγμής, κινούνται ανοδικά – σε σχέση με τη χθεσινή βέβαια συνεδρίαση, κάτι που προϊδεάζει για καλύτερη – της χθεσινής – συνέχεια.

Το ενθαρρυντικό είναι πως, από ”στήριξης” αντιδρά μια σειρά μετοχών όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον Βάρδα, Delta Singular, Eurodrip, ΔΟΛ, ενώ άλλες, όπως οι Elmec και Τεχνική Ολυμπιακή ενισχύουν κυρίως, λόγω πραγματικά θετικών ειδήσεων, τη θέση τους.

Η θετική έκπληξη των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, η ΔΕΗ δηλαδή, συνεχίζει την ανοδική της πορεία επιβεβαιώνοντας τόσο τους χειρισμούς των κυρίων αναδόχων όσο και την εμπιστοσύνη συγκεκριμένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές προσκείμενες στον όμιλο της Εθνικής, και γι’ αυτό το λόγο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, προς την ευόδωση του εγχειρήματος της μετοχοποίησης συνέβαλαν όλες ανεξαιρέτως οι δυνάμεις. Αναφερόμενοι βεβαίως στην πολύ καλή δουλεία που πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της Eurobank στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, την καλούμενη ”λιανική”.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ αντιδρά προς τα 9,8 ευρώ, αυξημένες συναλλαγές παρουσιάζει στα 1,4 ευρώ η κοινή μετοχή της Πετζετάκις, αυξημένη εμπορευσιμότητα σε Προοδευτική, Παντεχνική, αλλά και Space, ενώ συγκριτικά κινητικότητα εμφανίζουν οι μετοχές των Ηρακλή, Τηλέτυπου, Forthnet, Πλαισίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις επί μέρους FTSE καταγράφουν οριακά κέρδη, με τον κατασκευαστικό δείκτη να αντιδρά κατά περίπου 1%. ΑΕΓΕΚ, Αθηνά, Άκτωρ, Τεχνική Ολυμπιακή και ΑΛΤΕ ενισχύουν περαιτέρω τον δείκτη.

Περίοδος που παραδοσιακά ενισχύονται τα αποτελέσματα των Jumbo και As Company, με τη μετοχή της δεύτερης να εμφανίζει συναλλαγές και μικρά κέρδη, ενδέχεται να επηρεάσει θετικά και την χρηματιστηριακή πορεία των εν λόγω μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v