Υποτονικό αναμένεται το κλίμα

Στο γνώριμο μας υποτονικό κλίμα των ημερών, εκτιμάται πως θα κυλήσουν οι επόμενες συνεδριάσεις, προς το κλείσιμο της χρονιάς, χρήσης. Ενδεικτικά είναι τα πρώτα μηνύματα των ευρωπαϊκών αγορών, όπου σε γενικές γραμμές δεν αναμένονται θεαματικές μεταβολές σε επίπεδο δεικτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υποτονικό αναμένεται το κλίμα για τις τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς τόσο στην ελληνική όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά σε επίπεδο δεικτών.

Άλλωστε, μετά από δύο χρόνια, η πλειονότητα των Αμερικανών διαχειριστών, έκλεισαν τη χρήση τους την προηγούμενη Παρασκευή. Βέβαια η ελληνική αγορά, μετά και τις θετικότατες εξελίξεις από την ένταξη της Κύπρου, έχει ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για τη συνέχεια.

Βέβαια όπως επισημαίνουν χρηματιστές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι προοπτικές της ελληνικής αλλά και της κυπριακής οικονομίας θα φανούν μεσοπρόθεσμα και όχι σήμερα-αύριο.

Δεν θα πρέπει όμως να αποκλειστεί, μια σταθεροποίηση σε επίπεδο δεικτών, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων και ο Θωμάς Αχείμαστος (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ). Κάτι τέτοιο θα διαμόρφωνε θετικό κλίμα και πλαίσιο για την καλούμενη υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση και όσα χαρτοφυλάκια έχουν τη δυνατότητα και πληρούν τις προϋποθέσεις να βελτιώσουν περαιτέρω τις αποτιμήσεις τους.

Η κίνηση της μετοχής του ΟΤΕ προϊδεάζει για κερδοφόρο κατοχύρωση θέσεων κυρίως από την πλευρά ξένων, με το μεγαλύτερο μέρος των αγοραστών της περασμένης Παρασκευής να είναι εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Κάτι τέτοιο πρακτικά δίνει έναν ”αέρα” για περαιτέρω ενίσχυση της τιμής προς τα 11,5-11,7 ευρώ για τις επόμενες συνεδριάσεις. Αγοραστές υπάρχουν και στα τρέχοντα της Παρασκευής επίπεδα και στη μετοχή της Εθνικής, που πρακτικά εξασφαλίζουν ένα ”μαξιλάρι” για τον FTSE 20.

Εύλογο ενδιαφέρον για τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση έχει η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών που άμεσα ή έμμεσα διαμορφώνουν κλίμα και τάση σε ένα κομμάτι της αγοράς. Μετά την απάντηση του ομίλου Κλωνατέξ, περιμένουμε και την ουσιαστική επιβεβαίωση των όσων υποστηρίχθηκαν την Παρασκευή.

Ένα στοίχημα που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι αφορά και στην περίπτωση της Δάρινγκ, ενώ το προηγούμενο του Ξιφία αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα των μετοχοδανείων, θέμα που επίμονα αρχές και σύστημα αρνείται να θέσει ”επί τον τύπο των ήλων”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v