Ο... ”αιχμάλωτος” επενδυτής

Τι... ελπίδες έχει ο επενδυτής σε μια χώρα στην οποία ο Υπουργός Οικονομίας δηλώνει οτι θα ζητήσει(!) από τις τράπεζες να κυκλοφορήσουν... αποδοτικότερα προϊόντα, ενω ορισμένοι τραπεζίτες δηλώνουν ανοικτά από την πλευρά τους, οτι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Ο... ”αιχμάλωτος” επενδυτής
του Γιώργου Παπανικολάου

Προφανώς η Ελλάδα παραμένει ένα απέραντο φρενοκομείο.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη σε Κυριακάτικη εφημερίδα, ότι θα ζητήσει σε (σημερινή) συνάντηση του με τους τραπεζίτες,την κυκλοφορία αποδοτικότερων (για τους καταθέτες) προϊόντων, συνδεδεμένων με τα κρατικά ομόλογα;

Διότι η δήλωση του κ. Υπουργού μόνον ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει. Ότι οι -ιδιωτικές μην το ξεχνάμε- τράπεζες, παρότι έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν αποδοτικότερα προϊόντα στον πελάτη τους, απλά δεν το κάνουν!!! Θα το...κάμουν όμως κατόπιν της παραίνεσης του αρμοδίου υπουργού!!!

Ποιές τράπεζες; Αυτές που έσπευσαν να μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων αναλογικά με τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, όχι όμως και τα επιτόκια χορηγήσεων!!! Διότι στην εποχή του χρηματιστηρίου, ο μέτοχος προηγείται του πελάτη και ο μέτοχος θέλει κέρδη. ( ενω ο πελάτης θέλει καλύτερα επιτόκια)

Ας φύγουμε όμως από αυτη την ”ομολογία” έλλειψης ανταγωνισμού στην ίδια την αγορά( αφού άν λειτουργούσε ο ανταγωνισμός δεν θα υπήρχε χώρος για τέτοιου είδους παραινέσεις εκ μέρους του υπουργού, ο οποίος βέβαια γνωρίζει οτι ο καταθέτης, όπως και ο επενδυτής, είναι και...ψηφοφόρος)

Κι άς περάσουμε στο θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. Επίσης σε χθεσινή συνέντευξη, υποδιοικητής κρατικής τράπεζας έκανε λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού προς τη Σοφοκλέους, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι δεν έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, αλλά εμπιστοσύνης.

Προφανώς ο εν λόγω τραπεζίτης δεν έχει ακούσει, ή δεν λαμβάνει υπ όψιν του, τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών οτι η αγορά λειτουργεί άψογα, κι οτι υπάρχουν επαρκέσταστοι κανόνες. Και έχει βεβαίως δίκιο!!

Διότι υπάρχουν τρανά παραδείγματα ικανά να εξηγήσουν απολύτως τους λόγους για τους οποίους ο μέσος επενδυτής αποφεύγει τη Σοφοκλέους. Διότι στη Σοφοκλέους (μας) ισχύει απολύτως το... ’Ο κόσμος το’ χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι”!!!

Εξ ου και ο τίτλος του σχολίου. Ο Έλληνας επενδυτής είναι αυτή τη στιγμή ”αιχμάλωτος” του υψηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων που τον στρέφουν μεν προς τις μετοχές, όπου όμως ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να επενδυσει για να μην... αιχμαλωτιστεί, από το καθεστώς ασυδοσίας που εξακολουθεί να επικρατεί.

Ένα καθεστώς απέραντης υποκρισίας σύμφωνα με το οποίο όλοι ”γνωρίζουν” οτι υπάρχουν εταιρίες που έχουν περάσει ”στα κόκκινα”, χωρίς όμως να έχουν γίνει επίσημες έρευνες επ αυτού.

Όπου όλοι γνωρίζουν οτι πολλές μετοχές ανεβαίνουν διότι ”κάποιοι” αποφάσισαν να... ”ασχοληθούν” μαζί τους, όπου όλοι γνωρίζουν ότι για να βεβαιωθεί κάποιος επενδυτής πως η λογιστική κατάσταση που διαβάζει είναι ακριβής, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να... περιμένει τη δημοσίευση του... ισολογισμού, εάν βεβαίως έχει και γνώσεις...επιπέδου ορκωτού ελεγκτή!!!

Το ερώτημα είναι απλό. Πότε θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι παράγοντες της αγοράς οτι πρέπει να προστατεύσουν τον πελάτη τους και κατα συνέπεια των εαυτό τους; Τώρα ή όταν θα είναι πλέον αργά;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v