Ψάχνοντας το 13ο μισθό

Η άνοδος του πετρελαίου, τα λαϊκά ομόλογα, οι προειδοποιήσεις του Λουκά Παπαδήμου, συνθέτουν το macro πλαίσιο της οικονομίας. Το ξεκαθάρισμα όμως έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά στην...χωροταξία των νέων παικτών, στο πλαίσιο που διαμορφώνονται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επανέρχεται, μέσω πετρελαίου και…λαϊκών ομολόγων η οικονομία στο προσκήνιο με ότι αυτό και αν συνεπάγεται για τη συνέχεια . Ουσιαστικά οι προτροπές του ΥΠΕΘΟ προς τους τραπεζίτες σε συνδυασμό με τις επισημάνσεις του κ. Λουκά Παπαδήμου επιβεβαιώνουν την επιφυλακτικότητα , που δικαιολογημένα υπάρχει στο οικονομικό μέτωπο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες , θεωρούν πως με αφορμή το διαμορφούμενο οικονομικό περιβάλλον θα πρέπει στο κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του 2003 να έχουν τεθεί οι βάσεις του τελικού ξεκαθαρίσματος (και ) στην κεφαλαιαγορά .

Παραπέμπουν δε στην έντονη κινητικότητα , που σημειώνεται μεταξύ των ενεργών δυνάμεων της Σοφοκλέους , των προθέσεων ισχυρών ΑΧΕ και θεσμικών να ΄΄ξεκαθαρίσουν΄΄ το πεδίο δράσης , τις εντεινόμενες φήμες για ΄΄πόλεμο μεταξύ παραγόντων της αγοράς ΄΄ εμπλέκοντας μέχρι και την…ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ , την λήξη της θητείας του προέδρου του ΧΑ , τις αυξημένες υπερεξουσίες πλέον της Ε. Κεφ. τα επαπειλούμενα πρόστιμα για να εκτιμήσουν πως αργά ή γρήγορα θα ξεκαθαριστεί ΄΄ η ήρα από το στάρι΄΄.

Το euro2day έχει έγκαιρα αναφερθεί ( με σχόλια της 6/12 ΄΄χοντρά παιχνίδια ερήμην των επενδυτών ; ΄΄ και 13/12 ΄΄ξέσπασε…εμφύλιος στη Σοφοκλέους΄΄ ) στο σκηνικό , που μεθοδικά φημολογείται , ότι διαμορφώνεται για να προειδοποιήσει , ει δυνατόν για τα επερχόμενα .

Έχει σημασία να συνεκτιμάμε πλέον τις κινήσεις μας , με βάση τα όσα φαίνεται ότι επιχειρείται να διαμορφωθούν , καθώς το επόμενο ΄΄στοίχημα΄΄ που καλείται να παίξει και να κερδίσει η κυβέρνηση αφορά στην οικονομία , την τσέπη του μέσου φορολογούμενου – ψηφοφόρου . Και εκεί , μέχρι στιγμής , τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και οι εκτιμήσεις περισσότερο αρνητικές .

Όταν όμως αρχίσει να δίνεται ουσιαστικά η μάχη το τοπίο θα πρέπει να είναι πολύ πιο ξεκάθαρο , ικανό να προσελκύσει τους μεγάλους ΄΄παίκτες΄΄ στις επόμενες…ΔΕΗ , ΟΠΑΠ και όχι μόνο ( ή κυρίως ) τα ενεργά λόμπυ .

Τεχνικά η συνεδρίαση δεν προσφέρεται για τοποθετήσεις επί δεικτών , όσο επί συγκεκριμένων μετοχών , καθώς και στην αγορά Παραγώγων , τελευταία κινούνται μόνο τα Συμβόλαια επί μετοχών και όχι τόσο επί των ftse .

ΣΗΜ . Τα λόμπυ … κρίνοντας από τις συναλλαγές , σε συγκεκριμένες μετοχές , μάλλον εκφράζουν έμπρακτα την αντίθεση τους με τον εναντίον τους – μονόπλευρο όπως εκτιμούν – πόλεμο , τηρούν ΄΄στάση συναλλαγών΄΄ υποδηλώνοντας την δυναμική τους σε μία ρηχότατη αγορά και στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση . Βλέπετε οι φήμες για κύκλο νέων προστίμων – παραδειγματικών αυτή τη φορά – κάνουν και πάλι τον γύρο της αδιάφορης Σοφοκλέους .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v