Συντήρηση δυνάμεων στη Σοφοκλέους

Σε κλείσιμο ανοικτών θέσεων λόγω Κοπεγχάγης παραπέμπει η σημερινή συνεδρίαση, εκτίμηση που εξηγεί την αδράνεια της Σοφοκλέους στη θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών. Ελάχιστη η εμπορευσιμότητα των δεικτοβαρών μετοχών, πλην ΟΤΕ και ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περισσότερο σε κλείσιμο ανοιχτών θέσεων λόγω της... Κοπεγχάγης παραπέμπει η σημερινή συνεδρίαση.

Αυτή η εκτίμηση εξηγεί εν μέρει και την αδράνεια της αγοράς μας στην θετική, λόγω τραπεζών, αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (Φραγκφούρτη, Παρίσι), με συναλλαγές περίπου 17 εκατ. ευρώ στην πρώτη ώρα, όπου να μεν διαπιστώνεται μια ”κόπωση” σε επίπεδο Δείκτη, πλην όμως καταγράφεται αυξημένη συναλλακτικότητα σε τεμάχια μικρομεσαίων μετοχών.

Από τις μετοχές του FTSE 20, μόνο ΟΤΕ και ΔΕΗ παρουσιάζουν άξια αναφορά σε εμπορευσιμότητα, με την κατοχύρωση κερδών στον ΟΤΕ να ολοκληρώνεται προς τα 10,7 ευρώ, τη δε μετοχή της ΔΕΗ να σταθεροποιείται στα 13,04 - 13,08 ευρώ.

Οριακά στα 14 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με ελάχιστες, συγκριτικά, συναλλαγές, ενώ ενδεικτικό ότι στη Cosmote δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 τεμάχια (μέχρι τις 12.00΄).

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η καταγραφή μικρότερων απωλειών για τον Small Cap 80 έναντι του Γενικού και του FTSE 20 και, η αντίδραση κλάδων όπως το λιανικό εμπόριο, αξιοποίησης ακινήτων, βασικών μετάλλων.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση εμπορευσιμότητα εμφανίζουν η Altec με κέρδη 2,5%, ο ΔΟΛ προς τα 2,66 ευρώ, ο Παπαστράτος με 92.000 τεμάχια και άνοδο 1,56% (16,96 ευρώ) και οι Μινωικές με τη τιμή της μετοχής προς τα 1,25 ευρώ.

Από τις μετοχές που καταγράφουν κέρδη, στον Παρνασσό ”παίζεται” το στοίχημα ενδεχόμενης άρσης της επιτήρησης, στον Ερμή η παραδοσιακή όπως συνηθίζεται αντίδραση, στη LogicDis αυξημένα πακέτα και την τιμή να ανακάμπτει σταθερά από τότε που ανέλαβε το νέο διοικητικό συμβούλιο και τις Κτήμα Λαζαρίδη, Δάριγκ, Νάουσα, Προμότα, Μοχλό, Spider κ.α. να δικαιολογούν και τεχνικά την περαιτέρω αντίδρασή τους.

Προσέγγιση των πρόσφατων εξελίξεων που αφορά όμως μεσοπρόθεσμα την προοπτική ορισμένων εισηγμένων, καταγράφεται διεξοδικά σε έκθεση της Marfin με αφορμή την επέκταση των εταιριών Ελληνική Τεχνοδομική και Άβαξ, σε έργα στην Κύπρο.

Στο ημερήσιο πρωινό σχόλιο της Marfin, και θα πρέπει να δοθεί σημασία σε αυτό, αναφέρεται πως με δεδομένο ότι μέχρι το 2004 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα μεγάλα έργα στην χώρα μας, είναι προς την θετική, σωστή κατεύθυνση, η επέκταση των δραστηριοτήτων των δύο εταιριών προς τις ξένες αγορές.

Περίπτωση ενδεικτική όσο και χρήσιμη για τα ενδεχόμενα (προσδοκώμενα) οφέλη που από την αρχή της ερχόμενης χρήσης θα πρέπει να συνεκτιμώνται για τις εισηγμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v