Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο πονοκέφαλος της συσσώρευσης και τα νέα μέτωπα

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Η επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών και το σκανάρισμα των αποτελεσμάτων εξαμήνου. «Κλειδί» η πορεία του τραπεζικού δείκτη για το «ξεμπλοκάρισμα» των δεικτών που διανύουν εβδομάδες χαμηλών πτήσεων.

ΧΑ: Ο πονοκέφαλος της συσσώρευσης και τα νέα μέτωπα

Με θετικό πρόσημο για μήνα και 3μηνο, στη Wall Street, με ενδεικτικά τα 1,72% και 0,42% αντίστοιχα για τον S&P500 καθώς χθες βράδυ έκλεισε στις 2.976,74 μονάδες. Με κέρδη στον μήνα (4,10%) αλλά όχι και στο 3μηνο ο DAX (-0,75%), με τις αγορές σε μία ιδιότυπη συσσώρευση εν μέσω ενός ρευστού και αυξημένης μεταβλητότητας διεθνούς περιβάλλοντος.

Στα καθ' ημάς, με απώλειες χθες και με οριακές αποδόσεις στον μήνα και στο 3μηνο, με τη συσσώρευση στο ΧΑ να διαρκεί -πλέον- πέραν των δύο μηνών, ενδεικτική της επιφυλακτικότητας και αναμονής των ξένων διαχειριστών.

Από τις 868,42 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, από τις 830,19 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 2.157,03 μονάδες για τον FTSE25, το ξεκίνημα του Οκτωβρίου για το ΧΑ, με ενθαρρυντική την ένδειξη πως μετά τον πτωτικό Αύγουστο ακολούθησε ο Σεπτέμβριος με οριακό έστω θετικό πρόσημο.

Αντί... ωραιοποίησης στη χθεσινή τελευταία για τον μήνα και το 3μηνο, είχαμε το ακριβώς αντίθετο. Απώλειες για αρκετά blue chips και για πολλά της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας, με συνέπεια να κλείσει ο μήνας με αρνητικό πρόσημο, ενώ μέχρι και την Παρασκευή «έγραφαν» θετικό. Απρόσμενη για τους περισσότερους (και για μένα...) το χθεσινό άδειασμα σε μετοχές-σηματωρούς, με τους χρηματιστές να το αποδίδουν σε ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων που έπρεπε να κλείσουν τις θέσεις τους (Σεπτεμβρίου/3μήνου).

Θα φανεί, από σήμερα κιόλας, εάν ευσταθεί αυτή η προσέγγιση, με ζητούμενη την επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της περιοχής των 850 μονάδων. Περιοχή που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση και σημείο αναφοράς για έναν Οκτώβριο μεστό εξελίξεων, που κατά την εκτίμηση χρηματιστών θα διαμορφώσει και την τελική τάση για το τελευταίο 3μηνο του έτους.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με το 46% των χθεσινών 73,584 εκατ. να πραγματοποιείται σε Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς. Σε σχετική ανάρτησή μας, νωρίτερα στον ΕΚΗ, επιχειρούμε μία σύντομη μέτρηση για τον κλαδικό δείκτη και τα όρια πιθανής διακύμανσής του.

Η χθεσινή συνεδρίαση, πέραν του... αδειάσματος σε αρκετές μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, κυρίως σε όσες είχαν υπεραποδώσει, ήταν χρήσιμη, καθώς φάνηκε πως αρκετοί είναι αυτοί που ενεργούν με γνώμονα και την οικονομική κατάσταση των εισηγμένων. Στη χθεσινή συνεδρίαση, πολλές από τις περιπτώσεις κινήθηκαν με γνώμονα τα αποτελέσματα των εταιρειών, τάση που θα μπορούσε να συνεχιστεί σήμερα-Παρασκευή.

Στο συν η ανάδειξη υγιών εταιρειών, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των Autohellas, Μουζάκη, ΚΑΡΑΤΖΗΣ κ.α. Διαδικασία που κατά πώς φαίνεται, θα έχει συνέχεια, από τη στιγμή μάλιστα που συγκεκριμένα Small Caps Funds... ανιχνεύουν σε κλάδους και τομείς εισηγμένες με χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη και των 100 και σε μετρημένες περιπτώσεις κάτω και από τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης, από νωρίς, μας έχει μία αναλυτική ακτινογραφία των αποτελεσμάτων 6μήνου, ενώ σύμφωνα με τον Φώτη Κόλλια, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι έτοιμος για επενδύσεις έως ενός δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v