Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ηπιες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, που διατηρεί επαφή με τις 870 μονάδες. Στο κόκκινο το τραπεζικό ταμπλό, πλην Alpha που εμφανίζει μικρά κέρδη. Απώλειες για Coca Cola, ΔΕΗ. Κίνηση υψηλότερα για Φουρλή, Aegean.

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες για τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τελευταία συνεδρίαση για τον Σεπτέμβριο.

Στο μείον από Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο, με την Αθήνα να ακολουθεί τη διεθνή τάση. Μικρή, ελεγχόμενη διόρθωση παρά το ότι στη Wall Street, τα futures παραπέμπουν σε ανοδικό «άνοιγμα» της συνεδρίασης, σε σχεδόν 2,5 ώρες. Ενδεικτικά τα futures για τον S&P 500 δείχνουν ξεκίνημα κατά 0,27% υψηλότερα από τις 2.972 μονάδες.

Στο ΧΑ οι πωλητές επικρατούν, μετά τις 12:45 και αφού νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης είχε βγάλει μία αντίδραση, έως τις 872,30 μονάδες, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Προσώρας κινήσεις... ωραιοποίησης δεν καταγράφονται, με τη συναλλακτική δραστηριότητα και τον τζίρο να κυμαίνονται σε μέτρια μεγέθη και χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή τα περίπου 70 εκατ., με ένα 35% να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό. Και σήμερα ένα 38% με 40% της αξίας συναλλαγών γίνεται στον κλάδο, με την αξία να είναι καθαρή από προσυμφωνημένες πράξεις, εξαιρούμενου ενός πακέτου για 300.000 στο 1,709 ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank.

Στην περιοχή των 821 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών, πέριξ των 2.150 ο FTSE25, καθώς συνεχίζονται οι κυκλικές ρευστοποιήσεις μέρους θέσεων funds και ισχυρών παικτών, με χρηματιστηριακούς κύκλους να αποδίδουν αυτή την πωλητική διάθεση στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους ενόψει της αμκ της Lamda Development.

Σημειωτέον πως από τις 17 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε η είδηση πως η εισηγμένη προτίθεται να αντλήσει από τις αγορές περί τα 650 εκατ. Εκτοτε... σιγή ασυρμάτου, τόσο από την εταιρεία όσο και από τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές. Το πιθανότερο είναι πως στην αμκ η σχέση θα κυμανθεί στο 1/1, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση της θέσης των υφιστάμενων μετόχων.

Θα δείξει, καθώς η αγορά παραμένει στο... σκοτάδι, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να μη γνωρίζουν τους ακριβείς όρους/προϋποθέσεις της αμκ, με συνέπεια η μεν μετοχή της Lamda Development να χάνει ένα 17,17% σε διάστημα μηνός, με την τιμή στα 7,67 ευρώ, πιθανολογώντας, πως έτσι διαμορφώνεται χαμηλότερη τιμή, καθώς η διαδικασία πιθανόν να πραγματοποιηθεί σε τιμές με discount. Θα δείξει...

Η ουσία όμως είναι πως η περίπτωση της Lamda Dedvelopment φαίνεται πως... τραβά ρευστότητα από την αγορά, από άλλες μετοχές του δείκτη, με συνέπεια να έχουμε την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Είναι ενδεικτικό πως από τις μετοχές του δείκτη, σε μόλις 4 οι αγοραστές υπερτερούν και συγκεκριμένα σε TITC, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Αlpha Βank, η μόνη από τον κλάδο με θετικό πρόσημο. Σταθερές οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Mytilineos.

Στις 34/65 με αμετάβλητες 85 μετοχές, με τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να έχουν -για ακόμη μία συνεδρίαση, εικόνα καλύτερη αυτής των... βαριών μετοχών.

Μεγαλύτερη απόδοση για: Revoil, στο 1,02 ευρώ, Μουζάκη, στο 0,52 ευρώ, Ευρωπαϊκή Πίστη, στα 5,46, Καράτζη, στα 7,80, Πλαστικά Κρήτης, στα 12,20 και AutoHellas στα 6,76 ευρώ με αυξημένο τζίρο και λόγω ενός πακέτου για 49.430 κομμάτια, στα 6,62 ευρώ, συνολικής αξίας 327.277 ευρώ. Ενα από τα πολλά πακέτα μετοχών που πραγματοποιούνται εδώ και 3 εβδομάδες στη μετοχή.

Στα 23,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 15:05, με χρηματιστές να εκτιμούν πως προς την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η συναλλακτική δραστηριότητα θα ενταθεί, καθώς περιμένουν αρκετές προσυμφωνημένες πράξεις. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v