Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η... επιστροφή των long και η συνέχεια

Στο «πράσινο» ολοκληρώνει τον μήνα η αγορά, μετά τη διόρθωση του Αυγούστου. Οι τραπεζικές μετοχές, το ράλι της ΔΕΗ και τα σενάρια για κινήσεις «καλλωπισμού» χαρτοφυλακίων στη σημερινή συνεδρίαση.

ΧΑ: Η... επιστροφή των long και η συνέχεια

Τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με τις αγορές να «μετρούν» μικρές αποδόσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές.

Στον ρυθμό των εξελίξεων στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα οι αγορές, με τον S&P500 να «μετρά» θετικό πρόσημο 1,27% στις 2.961,79 μονάδες, ο DAX απόδοση 5,55% στις 12.380,94 μονάδες. Η επαναφορά του VIX/CBOE πάνω από το όριο του 17, στα 17,22, αποτυπώνει την αύξηση του επενδυτικού ρίσκου και της μεταβλητότητας που επικρατεί διεθνώς.

Σε αυτό το περιβάλλον, το ότι στο ΧΑ επανήλθαν οι long, μετά τη διόρθωση του Αυγούστου αποτελεί από μόνο του ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για τον δύσκολο και μεστό ουσιαστικών εξελίξεων Οκτώβριο.

Στις 870,35 μον. ο Γενικός Δείκτης, με 4,65% σε μηνιαίο, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο ΔΤΡ αντέδρασε κατά 16,28% τον Σεπτέμβριο, αποτελώντας -επί της ουσίας- το μέρος της αγοράς που έσυρε αυτή την αντίδραση και την υπέρβαση των 860 μονάδων.

Εισηγμένη του μηνός, κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, η ΔΕΗ, με τις εξελίξεις για τον πολύπαθο... γίγαντα να φαίνεται πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μέτωπο της ΔEH θα μείνει ανοιχτό και τον Οκτώβριο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την πορεία της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στο σχόλιό μας της Κυριακής επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τα... στοιχήματα του Οκτωβρίου, που και αρκετά και σημαντικά είναι για τη συνέχεια, όχι μόνο της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά της οικονομίας γενικότερα.

Έρχεται πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών, σύμφωνα με τον Χρήστο Κολώνα, άλλη μία κίνηση προς την κατεύθυνση του... αυτονόητου, που θα συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων της Επιχείρησης.

Για το κόστος και την επόμενη ημέρα της Thomas Cook μάς ενημερώνει ο Παναγιώτης Υφαντής, ενώ σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη, ετοιμάζονται φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, όπως επίσης η σύγκλιση κυβέρνησης - ασφαλιστικών εταιρειών, σε έναν κλάδο που θα είναι αιχμής τα επόμενα χρόνια, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της υγείας.

Τεχνικά, για σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του μηνός, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ενέργειες... ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων, με κινήσεις σε επιμέρους μετοχές/εισηγμένες που απέχουν ελάχιστα από το να «κλείσουν» με θετικό πρόσημο, τον Σεπτέμβριο.

Στο 1,375% η απόδοση του benchmark 10ετούς, στα 9,35$ με εισροές (την Παρασκευή το βράδυ στη Wall Street) το ελληνικό... καλάθι μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v