Παρά τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δυσκολεύτηκε να δώσει την δική του ανοδική αντίδραση και σε μία συνεδρίαση ιδιαίτερα άνευρη, οι λίγοι ενεργοί αγοραστές, το μόνο που πέτυχαν ήταν η κίνηση των βασικών δεικτών (ΓΔ, FTSE25) με θετικό πρόσημο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η νέα υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των πέντε μονάδων, ενώ ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,363% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).
Μένοντας στα ομόλογα, “την έκδοση νέου ομολόγου μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς εξετάζει η Ελλάδα, έτσι ώστε να ωφεληθεί από τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης”, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο Κυβερνητική πηγή.
Εάν γίνει η έκδοση, θα είναι η τέταρτη από τη στιγμή που η Χώρα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον περσινό Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τις προηγούμενες εκδόσεις η Ελλάδα έχει καλύψει τον στόχο των 7 δισ. που είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ για τη φετινή χρονιά.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με το βλέμμα στις Αγορές του εξωτερικού, αναμένουν οι Αναλυτές, θεωρώντας σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό των απόλυτα επιλεκτικών τοποθετήσεων, ανάλογα με τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την μεσοπρόθεσμη τάση, οι εκτιμήσεις των Παραγόντων της Αγοράς, δείχνουν απόλυτα διιστάμενες.
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, το “ραντεβού” με το επίπεδο των 900 μονάδων θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, καθώς είναι φανερή η διάθεση των αγοραστών, ακόμα και σε συνεδριάσεις όπου υπάρχει προσφορά, να μετριάσουν προς το θετικότερο την τελική εικόνα των κλεισιμάτων της Αγοράς.
Από την άλλη και σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, η Ελληνική Αγορά διανύει την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα συσσώρευσης, αδυνατώντας να πάρει κατεύθυνση. Εγκλωβισμένη μεταξύ της βραχυπρόθεσμης στήριξης των 850 μονάδων και της αντίστασης των 880 μονάδων, έχει ξεκάθαρα χάσει το ανοδικό μετεκλογικό momentum. Το ξεμπλοκάρισμα της Αγοράς θα έρθει μόνο με ανοδική διάσπαση των 880 μονάδων, βάζοντας ως πρώτο στόχο την ζώνη των 900 μονάδων, η οποία είναι και η κρισιμότερη αντίσταση των τελευταίων μηνών. Η μη υπέρβαση του άνω ορίου και η απώλεια του κάτω εύρους τιμών, δηλαδή των 850 μονάδων, θα οδηγήσει την Αγορά χαμηλότερα στις 830 και εν συνεχεία 790 μονάδες του Δείκτη.
Ερχόμενοι στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,60%), Εθνική (+0,80%), Πειραιώς (-0,33%) και Eurobank (+1,38%).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 808,58 μονάδων (-0,67%) και 822,64 μονάδων (+1,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 821,74 (+0,95%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 820,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,77%.
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, “αν και τα περιθώρια ανόδου είναι πλέον περιορισμένα, με τις 845 μονάδες να φαντάζουν ανυπέρβλητες σε αυτή τη φάση, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι αυξήσεις στις τιμές - στόχους και το κλείσιμο επιμέρους “short” θέσεων, συντηρούν το ανοδικό momentum στον Τραπεζικό κλάδο τον τελευταίο μήνα. Για την ΕΤΕ η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,88 ευρώ, για την ΕΥΡΩΒ στα 0,9 ευρώ, για την ΑΛΦΑ στα 1,75 ευρώ και για την ΠΕΙΡ στα 3,17 ευρώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Oceanwood Capital μείωσε στο 1,57% την καθαρή αρνητική της θέση στην Εθνική, από 1,77% προηγουμένως και στο 0,75%, από 0,89% προηγουμένως, για την Eurobank.
Επίσης, τον Αύγουστο του 2019, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της Εγχώριας Οικονομίας διαμορφώθηκε σε -0,7%, από -0,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 555 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 908 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 3,3%, από 4,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 603 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.458 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “εκ του μακρόθεν θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Θεσμούς, με στόχο μια θετική έκθεση από την Κομισιόν στα τέλη Νοεμβρίου, αναφορικά με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα σε διαδοχικές συναντήσεις με πληθώρα Υπουργών. Η συνολική εικόνα, όπως μεταφέρθηκε από Παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών είναι θετική, ενώ εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει ενδιάμεση νέα αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα. Ουδέν σχόλιο στις πληροφορίες για δημοσιονομικό κενό 1,8 δισ.”.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση που σημειώθηκε από πλευράς αγοραστών στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, είχε σαν αποτέλεσμα με αρνητικό πρόσημο να κλείσουν μόνο οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ (-1,19%), Motor Oil (-0,85%), Fourli (-0,56%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρελαίων και Σαράντη.
Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ (+2,09%) ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του στις 24/9/2019 αποφάσισε να ανακαλέσει την από 22/11/2018 απόφασή του για την συγχώνευση με απορρόφηση από τη ΔEΗ της 100% θυγατρικής της εταιρείας ΔEΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. (ΔEΗΑΝ).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Μυτιληναίος (+0,51% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν η μετοχή πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 10,25 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 10,73 και 11,30 ευρώ.
Οι πρώτες στηρίξεις στα 9,65, 9,40 και 9,00 ευρώ.
Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησε να δώσει αντίδραση ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (0%), αναρριχόμενος μέχρι τα 8,40 ευρώ (+1,20%), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η μετοχή έχει χάσει τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών (8,475 ευρώ) που έχει μετατραπεί σαν πρώτη αντίσταση, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 8,754 – 8,90 ευρώ (gap). Πρώτη στήριξη στην ζώνη 8,23 – 8,16 ευρώ.
Σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+2,36% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 7,40 – 7,55, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,86 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 7,30 – 7,20 και 7,00 ευρώ.
Μεταβαίνοντας στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ, πίεση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου για τον Περσέα (-11,48%), οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Sato (-15,38%), τρεις για την Forthnet (-10,71%), ενώ το τελευταίο θετικό κλείσιμο στην Ιντρακάτ (0%) σημειώθηκε στις 13/9.
Κινήθηκε προς νέα υψηλά 8ετιας ο Τζιρακιάν αναρριχόμενος μέχρι τα 4,72 ευρώ (+12,38%), αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητος με “τσιμπημένες” συναλλαγές, επιστροφή αγοραστών σε Mevaco (+23,14%) και Έλαστρον (+1,97%), αντέδρασε μετά το χθεσινό -9,77% η Βιοκαρπέτ (+7,64%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις γύρισαν σε θετικό πρόσημο Moda Bagno (+10,43%) και ΕΚΤΕΡ (+2,84%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Centric (+6,47%), ενώ η Frigoglass (+3,96%) δείχνει να ξεκόλλησε από τα 0,20 ευρώ, αλλά οι πωλητές περίμεναν λίγο ψηλότερα.
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Ο Γενικός Δείκτης, με κλείσιμο υψηλότερα των 879 – 882 (gap), δίνει κίνηση προς τις 886 και 890 – 894 μονάδες (gap).
Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 901 μονάδων, θα δώσει τα απαιτούμενα “καύσιμα” για κίνηση προς τις 933 μονάδες.
Οι πρώτες στηρίξεις στις 864 - 862 και 844 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2172 - 2177 μονάδων (gap) και 2199 – 2209 μονάδες (gap). Επόμενες αντιστάσεις στις 2270 και 2365 μονάδες.
Οι πρώτες στηρίξεις στις 2117 – 2100, 2093 και 2089 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Τι λένε οι Αναλυτές
“Η επιτυχής αμυντική τακτική του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, συντηρεί την ελπιδοφόρα τεχνική εικόνα, σε σχέση με την υλοποίηση μιας νέας προσπάθειας για ανοδική κίνηση στο εγγύς μέλλον. Ο θετικός απόηχος από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, είναι πιθανό να αποτελέσει τον καταλύτη για μια τέτοια απόπειρα”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Με αφορμή την πολιτική κρίση στις ΗΠΑ και τις πιέσεις στις Διεθνείς Αγορές, είχαμε καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ρευστοποιήσεις σε όλες τις μετοχές, πλην ΔΕΗ. Το τελικό μάζεμα, δίνει κάποιους τόνους αισιοδοξίας για την συνέχεια, στην ουσία όμως η γενική εικόνα παραμένει η ίδια, μακροπρόθεσμα θετική η τάση και βραχυπρόθεσμα ουδέτερη. Σήμα ανόδου, πάνω από τις 877 μονάδες, στήριξη, οι 850. Όμοια εικόνα και στον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος όμως, δικαιολογεί μία χαλάρωση, σε αυτά τα επίπεδα, Στήριξη ΔΤΡ στις 780, αντίσταση στις 831 μονάδες”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Οι χθεσινές ενδοσυνεδριακές πιέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εκτιμώμενης πλαγιοανοδικής κίνησης. Ο όγκος συναλλαγών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες (όπως υποδηλώνει και ο μέσος ημερήσιος τζίρος 5 ημερών που καταγράφεται στα 74,7 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για μεγαλύτερη κίνηση το επόμενο διάστημα. Σημειώνουμε ότι ο Τραπεζικός κλάδος υπεραποδίδει του ΓΔ τον τελευταίο μήνα, ενώ παράλληλα συρρικνώνεται και η μεταβλητότητα, γεγονός που κρίνουμε ως θετικό στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα έχουμε Euroworking Group και μεταξύ άλλων μακροοικονομικών στοιχείων και τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ 2ου τριμήνου των ΗΠΑ (τελικό)”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.
“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά συνεχίζει να παραμένει κάτω από τεχνικό εμπόδιο των 870 μονάδων, τηρώντας σε στάση αναμονής με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Η σημερινή θετικά αναθεωρημένη έκθεση της CITI για ανάπτυξη 1,9% το 2019 & 2020, αποτελεί απλώς την συνέχεια των ήδη δημοσιευμένων θετικών εκθέσεων Ξένων Οίκων για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και των Ελληνικών Τραπεζών.
Όμως η προσεκτικότερη ανάγνωσή τους, δείχνει τα δομικά προβλήματα της χρόνιας ασθενούς ανάπτυξης, αλλά και των βαθύτερων διαρθρωτικών παθογενειών της Ελληνικής Οικονομίας που πρέπει να αλλάξουν. Όσο γίνονται κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση, τόσο η θετική επίδρασή τους θα μεταφράζεται σε ανοδική διαφυγή των τιμών και αύξηση όγκου συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Προς το παρόν χρειαζόμαστε (Κυβερνητικές) πράξεις και χρόνο, που σε συνδυασμό με αυξημένη εξωστρέφεια και βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, από μέρους των Εισηγμένων Εταιρειών, θα επιταχύνουν την ανοδική διαφυγή των τιμών. Μέχρι να γίνουν όλα τα ανωτέρω, οι Ξένοι Επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.
Η πτώχευση της Thomas Cook και οι επιπτώσεις στην Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία και κατ’ επέκταση και στον Τραπεζικό κλάδο, που αποτελεί τον βασικό Χρηματοδότη της, δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές ακόμα. Σε συνδυασμό και με το pressing των Θεσμών για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2020, αλλά και την διεθνή συνεχιζόμενη αστάθεια σε διάφορα μέτωπα (Περσικός - Brexit – Trump - εμπορικός πόλεμος) αλλά και τα μακροοικονομικά υφεσιακά στοιχεία σε μεγάλες Οικονομίες του Πλανήτη, αποτελούν την τέλεια διακαιολογία για αναμονή…
Παρόλα αυτά η Ελληνική Αγορά ομολόγων, λόγω των αρνητικών επιτοκίων και του νέου “QE”, συνεχίζει την επιτοκιακή αποκλιμάκωση σε όλη την καμπύλη.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο η σχέση ανοδικών (62) καθοδικών (42) επιβεβαιώνει την στάση αναμονής που τηρούν οι Συμμετέχοντες. Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής αξίας συναλλαγών, με 3 θετικές & 1 καθοδική, καθιστώντας τον κλάδο “σηματωρό” για την μετέπειτα πορεία της Αγοράς.
Η ΔΕΗ συνεχίζει την ανοδική κίνηση με αυξημένο volatility και όγκους συναλλαγών, αλλά μόνο με διάσπαση και παραμονή πάνω από το επίπεδο του 3,35 στοχεύει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Μην ξεχνάτε ότι (μετά από τόσες παρεμβάσεις) μιλάμε ακόμα για μια ζημιογόνα Εταιρεία χωρίς ξεκάθαρο ανακοινωμένο μακροπρόθεσμο πλάνο και 823.075 “Πελάτες - φαντάσματα” που χρωστούν σχεδόν 1 δισ. €, όσο και το χρηματοδοτικό κενό για το 2020!!!!
Ο Γενικός Δείκτης, δεν δείχνει διάθεση να διασπάσει με ορμή τις 880 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης σε περίπτωση διάσπασης με αύξηση του όγκου συναλλαγών, οριοθετούνται στις 891, 902 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 860 μονάδων θα μας βάλει πάλι στην ταλαιπωρία του εύρους 860 - 847 μονάδων. Συνεπώς η κατεύθυνση διάσπασης του intraday τριγωνικού σχηματισμού (875 - 850) θα μας καθοδηγήσει το επόμενο διάστημα.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 το κρίσιμο επίπεδο οριοθετείται από τον αντίστοιχο intraday τριγωνικό σχηματισμό (2177 - 2107) μονάδων. Μόνο έγκυρη διάτρηση του 2177, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των επομένων αντιστάσεων, που οριοθετούνται στις 2200, 2221 & 2235 μονάδες. Οι κοντινές στηρίξεις του εντοπίζονται στις 2142, 2125 & 2095 μονάδες.
Συμπερασματικά αναμένουμε την διάσπαση σημαντικών intraday τεχνικών επίπεδων, διατηρώντας βραχυπρόθεσμα την υπομονή μας και την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι.
“Ευελπιστούμε ότι αν δεν χαλάσει περαιτέρω το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον, παρασύροντας και την ευάλωτη Αγορά μας. Παρακολουθούμε επισταμένα τους όγκους συναλλαγών που θα υποδείξουν πότε η αναμονή των Investment maker’s τελείωσε”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες απώλειες οι πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Πιέζεται το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές στο Ευρώ.
Κέρδη για τον Χρυσό, πλάγια κίνηση για το Ασήμι, έχασε και τα $8200 το Bitcoin.
Βελτιώνεται το κλίμα μεταξύ των Γερμανών Καταναλωτών, καθώς βαδίζουμε προς τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο GfK, ο δείκτης αναμένεται να ενισχυθεί στις 9,9 μονάδες τον επόμενο μήνα, από 9,7 τον Σεπτέμβριο.
Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις προβλέψεις Οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal και εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει στις 9,7 μονάδες.
Επιταχύνθηκαν τον Αύγουστο οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων από τις Τράπεζες της Ευρωζώνης, ενώ τα δάνεια στα Νοικοκυριά αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων σε μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις επιταχύνθηκε στο 4,3%, από 4% τον Ιούλιο, ενώ τα δάνεια στα Νοικοκυριά αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,4%, όπως και τον Ιούλιο.
“Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβραδύνεται, καθώς αυτή αντιμετωπίζει αυξανόμενους κινδύνους από τις Παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και το ασαφές αποτέλεσμα του ‘Brexit”, δήλωσε ο Επίτροπος για την Οικονομία της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Εν τω μεταξύ, μολονότι δεν βλέπει να έρχεται σήμερα κάποιος οικονομικός “κατακλυσμός” που να θυμίζει αυτόν του 2008, ο Νομπελίστας της Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς προβλέπει, εντούτοις, χρεοκοπίες κατά συρροή και εκφράζει την έκπληξή του, σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο, για το γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες “σπαταλούν από τώρα τα φυσίγγιά τους”.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, η οποία επιβεβαίωσε την προηγούμενη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, οι επενδύσεις των Επιχειρήσεων συρρικνώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ τα εταιρικά κέρδη ήταν αδύναμα.
Άνοδο σημείωσαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατέγραψε άνοδο 1,6%, σε σχέση με τον Ιούλιο, στις 107,3 μονάδες. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο κατά 0,9%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, “αρνητικό γεγονός για τις Ελληνικές, Κυπριακές και Βουλγαρικές Τράπεζες είναι η πτώχευση της Thomas Cook” σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της. Υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των τουριστικών εσόδων και των επενδύσεων στις τρεις Χώρες και θα επιβαρύνει την πιστωτική εικόνα Επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με τον Tour Operator.
Η Moody’s υπολογίζει την έκθεση των Τραπεζών σε Επιχειρήσεις Καταλυμάτων και Εστίασης στο 10,8% για τις Ελληνικές Τράπεζες, στο 6,5% για τις Βουλγαρικές και στο 13,9% για τις Κυπριακές και αναφέρεται στην πιθανότητα μετάστασης των προβλημάτων σε κλάδους που σχετίζονται με τον Τουρισμό.
Σε επίπεδα κοντά στο 2% τόσο για φέτος, όσο και για το 2020 αναβαθμίζει η Citi την πρόβλεψή της για την Ελληνική ανάπτυξη, από προηγούμενη εκτίμηση για 1,5% ετησίως. Ο Οίκος υπογραμμίζει ότι τα πολιτικά ρίσκα εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα σήμερα στην Ελλάδα, σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Η δημοσιονομική πολιτική έχει γίνει λιγότερο περιοριστική, ήδη πριν τις φοροαπαλλαγές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι αυξημένες αναπτυξιακές προοπτικές ίσως αρκούν για νέες αναβαθμίσεις του Ελληνικού αξιόχρεου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 868,33 μονάδες (+0,72%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 866,76 (+0,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 866,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,47%.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 44,6 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι CENER, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, TITC, Lamda Development και στο χαμηλό οι Cenergy, Motor Oil και Μυτιληναίος.
Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές παρουσίασαν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.825 συμβόλαια).
Η Oceanwood Capital συνέχισε να μειώνει τις αρνητικές καθαρές της θέσεις σε Εθνική και Eurobank.
Στα 15.541 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.780 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 922, 684 για τον Οκτώβριο, 238 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.151) κινήθηκε μεταξύ 2.138,5 και 2.154 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.912), Alpha Bank (3.568), Πειραιώς (1.370), ΔΕΗ (1.956), Εθνική (2.086), MIG (1.874), Μυτιληναίο (225), Ελλάκτωρα (762), ΟΤΕ (113), Cenergy (166), Intralot (128), Ελ. Πετρέλαια (126).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.310, Alpha Bank 59.256, Εθνική 37.434, MIG 74.079, ΔΕΗ 16.003, Ελλάκτωρα 11.508, Πειραιώς 21.522, Μυτιληναίο 11.234, ΓΕΚ 10.275.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,02% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,61% | 2019-08-05 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,01% | 2019-08-07 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,75% | 2019-09-24 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,57% | 2019-09-24 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,59% | 2019-09-13 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,01% | 2019-08-29 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.088.600 τεμ., (από 56.088.600 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.971.490 τεμ. (25.901.219), ΔΕΗ 6.864.518 τεμ. (6.864.518), Eurobank 62.559.701 τεμ. (64.203.741), Εθνική 23.582.775 τεμ. (23.582.775), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.312.068).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.