Απέφυγε τα… χειρότερα το Χρηματιστήριο

Εισαγόμενες πιέσεις στην αγορά, με «μάζεμα» των απωλειών στο φινάλε της συνεδρίασης. Στις τράπεζες επικεντρώθηκαν οι πωλητές, «κόντρα κίνηση» και κέρδη άνω του 5% για ΔΕΗ. Βοήθειες από Τιτάνα, ΟΠΑΠ, Motor Oil.

Απέφυγε τα… χειρότερα το Χρηματιστήριο

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την υψηλή εξάρτηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ελλείψει εγχώριων καταλυτών, από τις Διεθνείς Αγορές, με τις τελευταίες να αισθάνονται και πάλι ότι περικυκλώνονται από “μαύρους κύκνους”.

Με τον πήχη των προσδοκιών να “κονταίνει”, όσον αφορά την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την Διατραπεζική ανησυχία και τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις της Fed να συνεχίζονται στις ΗΠΑ, την ορατότητα όσον αφορά το “Brexit” να παραμένει περιορισμένη, ήλθε και η παραπομπή Τραμπ, για να κάνει την ψυχολογία αρνητικότερη και να δώσει τον έλεγχο της τάσης στους εν δυνάμει πωλητές, με άγνωστη την συνέχεια.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι η Βουλή ξεκινά επίσημη έρευνα σε βάρος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, δηλώνοντας ότι “κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου”. Η Βουλή, όπου την πλειοψηφία κατέχουν οι Δημοκρατικοί, θα εξετάσει αν ο Τραμπ επεδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον Τζο Μπάιντεν, πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις Προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι ανακοινώσεις των Δημοκρατικών προκάλεσαν την οργή του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος έκανε λόγο “για "κυνήγι μαγισσών και Προεδρική παρενόχληση".

Υπενθυμίζεται ότι κανένας από τους Προέδρους των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν δεν απομακρύνθηκαν από τον Λευκό Οίκο, με εξαίρεση την περίπτωση Νίξον. Οι Πρόεδροι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον αθωώθηκαν από την Γερουσία.

Στην απίθανη περίπτωση κατά την οποία, ο Πρόεδρος Τραμπ απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο, ο ίδιος θα μπορεί και πάλι να είναι Προεδρικός Υποψήφιος για τις εκλογές του 2020. Υπενθυμίζεται η σχετικά πρόσφατη δήλωση Τραμπ, σύμφωνα με την οποία, “σε περίπτωση μη επανεκλογής του, η Wall Street θα ζήσει ‘επικό κραχ” (!)

Μετά τις ραγδαίες εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τις αλλαγές στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Από την άλλη, η ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί το προηγούμενο διάστημα, για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

Ο Trump δήλωσε χθες ότι “δεν θα αποδεχθεί μια κακή συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο” ενώ επέκρινε την εμπορική πρακτική της Κίνας.

Εν τω μεταξύ, δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας παρείχε στις Αμερικανικές Τράπεζες η Fed την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητα, μετά τις πιέσεις που σημειώθηκαν στις Αγορές χρήματος την περασμένη εβδομάδα. Η ζήτηση για τα δάνεια δύο εβδομάδων της Fed ήταν υπερδιπλάσια της προσφοράς, ένα σημάδι ότι το Τραπεζικό Σύστημα χρειαζόταν περισσότερη ρευστότητα.

Η Fed διέθεσε $30 δισ. σε δάνεια διάρκειας δύο εβδομάδων και έλαβε $62 δισ. από Τράπεζες που πρόσφεραν χρεόγραφα ως ενέχυρα. Σε δεύτερη δημοπρασία, η Κεντρική Τράπεζα έλαβε προσφορές $80,2 δισ., για repos $75 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, τα επιτόκια στην Αγορά repos εκτοξεύτηκαν στο 10%, περίπου πέντε φορές πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε τέτοιας κλίμακας γύρισμα στα επιτόκια repos, ήταν στην Χρηματοπιστωτική κρίση του 2008”.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “οι Αμερικανικές Εταιρείες, συνήθως, χρειάζονται περίπου $100 δισ. μετρητών για να πληρώσουν φορολογικές υποχρεώσεις στις 15 Σεπτεμβρίου και μετά, κάτι που πυροδοτεί μεγάλες αναλήψεις από money market funds (επενδύουν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους χρέους). Φέτος, η εκροή συνέπεσε με τον διακανονισμό κουπονιών Αμερικανικών ομολόγων ύψους $54 δισ., δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση για μετρητά. Η στενότητα ίσως επιδεινώθηκε από μια επιπρόσθετη ζήτηση για χρηματοδότηση, από Παίκτες που επλήγησαν από το βραχυπρόθεσμο ράλι στην τιμή του Πετρελαίου, το οποίο προκλήθηκε από το χτύπημα στις Εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία στις ΗΠΑ και στα overnight επιτόκια δανεισμού στην Αγορά repo, εκεί όπου οι traders κάνουν βραχυπρόθεσμες συμφωνίες να ανταλλάξουν Αμερικανικά ομόλογα (treasuries) με μετρητά, υπάρχουν Παίκτες που το Σύστημα τους θεωρεί λιγότερο “φερέγγυους”, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού. Αυτή η εξέλιξη, αν συνεχιστεί χρήζει ιδιαίτερα αυξημένης προσοχής (!)

Εν τω μεταξύ, το Κοινοβούλιο θα ενημερώσει σήμερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όσον αφορά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την αναστολή λειτουργίας της Βουλής.

Από την άλλη, το επίπεδο του Παγκόσμιου χρέους εκτοξεύτηκε τα χρόνια που ακολούθησαν την Παγκόσμια οικονομική κρίση, αγγίζοντας επίπεδα πρωτόγνωρα για καιρό ειρήνης.

Ανάλυση της Deutsche Bank δείχνει ότι οι Μεγάλες Οικονομίες έχουν χρέη, που κατά μέσο όρο υπερβαίνουν το 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 150 ετών, εξαιρουμένου ενός απότομου άλματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εν μέσω του παραπάνω περιβάλλοντος διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να αποφεύγουν το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, ενώ οι λίγοι αγοραστές είχαν σαν μοναδικό τους μέλημα την αποφυγή της κίνησης του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 850 μονάδων, καθώς κάτι τέτοιο θα ενεργοποιούσε κινήσεις “stop loss” από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Τη προσπάθεια των αγοραστών ενίσχυσε και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με μικρά κέρδη, που είχε σαν αποτέλεσμα το μάζεμα των απωλειών για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, όλοι οι τίτλοι του FTSE25, πλην ΔΕΗ, βρέθηκαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερπενταπλάσιες των ανοδικών, αποτέλεσμα της εικόνας, σχεδόν, πλήρους εγκατάλειψης, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή ενίσχυση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 1,361% η απόδοση του 10ετους).

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Πειραιώς (-0,53%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (-1%), Εθνική (-1,86%) και Eurobank (-0,80%). Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι “μάζεψαν” σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 787,33 μονάδες (-4,32%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 810,64 (-1,49%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 814,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,08%.

Αν για τον εν λόγω δείκτη χαθεί η ζώνη στήριξης 787 – 782, το άνω άκρο της οποίας δοκιμάστηκε σήμερα, η αμέσως επόμενη και απόλυτα κρίσιμη εντοπίζεται στις 754 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Από την άλλη, μόνο σαν θετική ένδειξη μπορεί να θεωρηθεί η αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας και το κλείσιμο του ΔΤΡ υψηλότερα των 800 μονάδων, που παραμένει η πρώτη στήριξη.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη που θα χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2020 και πόσο, θα είναι αυτοί της Κομισιόν και της Eurostat και όχι του Υπουργείου Οικονομικών, διεμήνυσαν οι Θεσμοί στην Ελληνική Πλευρά, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αθήνα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποδέχθηκε τους Εκπροσώπους των Θεσμών με πολύ αναλυτικούς πίνακες και κοστολογημένο σχέδιο, οι Τελευταίοι, από τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, εμφανίζονται να διαβλέπουν δημοσιονομικό κενό το 2020”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 852/23.09.2019 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι μετοχές της Τιτάν αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, το “κουδούνι” της λήξης βρήκε με θετικό πρόσημο τους τίτλους των ΔΕΗ (+5,29%), Αεροπορίας Αιγαίου (+0,12%), Motor Oil (+0,76%), TITC (+1,06%), ΟΛΠ (+0,84%) και ΟΠΑΠ (+0,26%).

Όπως προαναφέρθηκε, ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο” ήταν αυτός της ΔΕΗ (+5,29%), παρά τις επιφυλακτικές απόψεις των Αναλυτών, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “μπορεί ο Ορκωτός Ελεγκτής να ήρε τους αστερίσκους στην έκθεσή του επί των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, ωστόσο ο Όμιλος και η Εταιρεία συνεχίζουν να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο”.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα 2,83 ευρώ κύρια στήριξη και τα 2,71 το ημερήσιο “stop long”. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 3,14 και 3,30 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 2,195 ευρώ (κλείσιμο 6/9) η μετοχή του Ελλάκτωρα. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,832 και 1,826 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ καθοδική διαφυγή θα ανοίξει δρόμο προς τα 1,793, 1,787 και 1,725 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,90 – 1,93 και 1,98 – 2,00 ευρώ.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, λόγω και της σημαντικής “απονεύρωσης” του ενδιαφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο λίγες δεν είναι οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (-1,77%), οκτώ οι συνεχόμενες πτωτικές για την Sato (-18,75%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Lavipharm (+2,11%) με “ανοιχτές” εντολές αγορών.

Πέντε οι συνεχόμενε ανοδικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη (+4,35%), το “πακέτο” των 90211 τεμ. στα 5,10 ευρώ, επανέφερε τους αγοραστές στην ΕΥΑΘ (+1,96%), ενώ το γεγονός ότι ο βασικός Μέτοχος βγαίνει αγοραστής και στα υψηλά 8ετιας στον Τζιρακιάν (+22,81%), έχει επαναφέρει, δριμύτερα, παλαιά σενάρια για την Εταιρεία (!)

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο ΓΔ δεν έχει αλλάξει εικόνα, κινείται ακόμα στο στενό εύρος των 860 - 880 μονάδων και διατηρήθηκε πάνω από τον ΚΜΟ-60 των 855 μονάδων, που αποτελεί θετική ένδειξη για την πορεία της Αγοράς. Βασική αντίσταση οι 880 και πρώτη στήριξη οι 845 μονάδες”, αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Σήμερα η Εγχώρια Αγορά κινήθηκε αρνητικά, υπό το πρίσμα του πολιτικού χάσματος στις ΗΠΑ”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Αναμενόμενη η αδυναμία στη σημερινή συνεδρίαση, λόγω της ψυχολογίας στις Αγορές του εξωτερικού, η οποία είναι αρνητική. Η ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο”, αναφέρει στο δικό της σχόλιο η Beta Sec.

“Συνεχίζονται οι ταλαντώσεις του ΓΔ εντός στενού εύρους τιμών, καθώς η Αγορά αναζητά θετικούς καταλύτες για ανοδική διαφυγή. Οι εξελίξεις από τις συναντήσεις με τους Θεσμούς αναμένεται να επηρεάσουν αναλόγως, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ευνοϊκό σενάριο αποτελεί ένας προϋπολογισμός με αναπτυξιακή λογική. Φυσικά, ο άγνωστος στην εξίσωση είναι η πιθανότητα σημαντικής επιβράδυνσης / ύφεσης της Παγκόσμιας Οικονομίας. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια περισσότερο σταθερή εικόνα σε ΗΠΑ και μικρή περαιτέρω επιδείνωση στην Ευρωζώνη. Συνολικά, εκτιμούμε ότι για τον ΓΔ τα ανοδικά περιθώρια, βραχυπρόθεσμα, ενδέχεται να μην είναι μεγαλύτερα από 5% - 7%. Από την άλλη, αν δεν αλλάξει άρδην το διεθνές κλίμα, δεν αναμένουμε και κάποια σημαντική διόρθωση τιμών”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Απόρροια των χθεσινών ρευστοποιήσεων στην Wall Street η σημερινή πτώση στις Διεθνείς Αγορές, μετά την έναρξη έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής για τον Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Ιστορικά, οι παραπομπές δεν κατάφεραν κάτι ουσιαστικό, με εξαίρεση την περίπτωση του Nixon, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την εμπλοκή του στην τότε υπόθεση. Όπως και να έχει η οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις είναι αναμενόμενες, χωρίς να προκαλούν πανικό στις Αγορές μεσοπρόθεσμα. Αφορμή για κατοχύρωση κερδών και στις Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά το πρόσφατο ανοδικό ράλι, με αποδόσεις άνω του 10% από τα μέσα Αυγούστου, που ήδη είχε εμφανίσει σημάδια κόπωσης.

Δυσανάλογη εικόνα στην Ελληνική Αγορά, η οποία διανύει την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα συσσώρευσης, αδυνατώντας να πάρει κατεύθυνση. Εγκλωβισμένη μεταξύ της βραχυπρόθεσμης στήριξης των 850 μονάδων και της αντίστασης των 880 μονάδων, έχοντας ξεκάθαρα χάσει το ανοδικό μετεκλογικό Momentum. Το ξεμπλοκάρισμα της Αγοράς θα έρθει μόνο με ανοδική διάσπαση των 880 μονάδων, βάζοντας ως πρώτο στόχο την ζώνη των 900 μονάδων, η οποία είναι και η κρισιμότερη αντίσταση των τελευταίων μηνών. Η μη υπέρβαση του άνω ορίου και η απώλεια του κάτω εύρους τιμών, δηλαδή των 850 μονάδων, θα οδηγήσει την Αγορά χαμηλότερα στις 830 και εν συνεχεία 790 μονάδες του Δείκτη.

Διαγραμματικά, η εικόνα του δείκτη Τραπεζών εμφανίζεται αισθητά πιο βελτιωμένη, μετά την υπέρβαση των 785 μονάδων. Αν και τα περιθώρια ανόδου είναι πλέον περιορισμένα, με τις 845 μονάδες να φαντάζουν ανυπέρβλητες σε αυτή τη φάση, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι αυξήσεις στις τιμές - στόχους και το κλείσιμο επιμέρους “short” θέσεων, συντηρούν το ανοδικό momentum στον Τραπεζικό κλάδο τον τελευταίο μήνα.

Η πιο εντυπωσιακή εκ των τεσσάρων συστημικών είναι αδιαμφησβήτητα η ΕΤΕ, όντας η μόνη που έχει καταγράψει νέα υψηλά 15 μηνών, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 2,88 ευρώ. Δεύτερη σε σειρά είναι η ΕΥΡΩΒ, με σημείο καμπής τα 0,9 ευρώ, ενώ ανάλογη διαγραμματική εικόνα εμφανίζουν οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ με τα 1,75 και 3,17 ευρώ να αποτελούν τα κρισιμότερα επίπεδα τιμών των Τραπεζών, αντιστοίχως.

Η σημερινή αρνητική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, οδήγησε σε ρευστοποιήσει και το Χ.Α., εντός όμως του γνώριμου ορίου τιμών της συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων. Μετά από μεγάλες περιόδους στασιμότητας, συνηθίζεται μια έντονη κίνηση διαφυγής, η οποία θα έρθει μόνο με την απώλεια των 850, ή υπέρβαση των 880 μονάδων.

“Βασικό σενάριο η συνέχιση της συσσώρευσης, ενώ η αλλαγή στρατηγικής, θα έρθει με την όποια κίνηση εκτός των ορίων αυτής” σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού

Αρνητικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρότερες στο Ευρώ.

Διορθώνουν Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $8400 υποχωρεί το Bitcoin.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 851,2 μονάδες (-1,94%). Στις 17.00 είχε “αναδυθεί” στις 861,27 (-0,78%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 862,09 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,68%.

Ο τζίρος στα 61,4 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΑΠΣ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν “κοκκίνισε” μόνο η ΔΕΗ. Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, CENER, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΟΛΠ και TITC και στο χαμηλό οι Cenergy και Ελ. Πετρέλαια.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 84 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.685 συμβόλαια).

Η Oceanwood Capital συνέχισε να μειώνει τις αρνητικές καθαρές της θέσεις σε Εθνική και Eurobank

Στα 15.780 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.703 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.702, 1.477 για τον Οκτώβριο, 224 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.136) κινήθηκε μεταξύ 2.108 και 2.142 μονάδων.

Άξιος αναφοράς ο δανεισμός τίτλων (1.000.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.051), Alpha Bank (4.681), Πειραιώς (3.249), ΔΕΗ (3.175), Εθνική (8.401), MIG (1.133), Μυτιληναίο (436), Ελλάκτωρα (540), ΟΤΕ (122), ΟΠΑΠ (208), ΓΕΚ (887), Ελ. Πετρέλαια (110), Τέρνα Ενεργειακή (141).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.381, Alpha Bank 57.558, Εθνική 38.483, MIG 73.875, ΔΕΗ 16.654, Ελλάκτωρα 11.264, Πειραιώς 21.364, Μυτιληναίο 11.057.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                              Name of Issuer                     NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.088.600 τεμ., (από 56.248.600 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.901.219 τεμ. (25.901.219), ΔΕΗ 6.864.518 τεμ. (6.919.518), Eurobank 64.203.741 τεμ. (66.318.694), Εθνική 23.582.775 τεμ. (24.916.757), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.312.068).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v