Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παίρνει προβάδισμα η διολίσθηση

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ βαραίνουν στην πορεία των μεγάλων ξένων αγορών και επηρεάζουν και την εγχώρια. Χωρίς κατεύθυνση η κίνηση των δεικτών. Η προσοχή στρέφεται σε επιμέρους τίτλους, που «κουβαλούν» τις δικές τους ειδήσεις.

ΧΑ: Παίρνει προβάδισμα η διολίσθηση

Στο... κόκκινο η Wall Street, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα παραπομπής για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στο μείον οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, χαμηλότερα κατά 0,84% στις 2.966,60 ο S&P 500, με τον VIX/CBOE να κάνει... άλμα 14,35% και να επανέρχεται πάνω από το όριο του 17, παραπέμποντας σε αύξηση του επενδυτικού κινδύνου και της μεταβλητότητας.

Προφανώς και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την αγορά της Νέας Υόρκης, συνακόλουθα τις υπόλοιπες διεθνείς.

Στα καθ' ημάς, διστακτική άνοδος, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, χθες, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται εντός της ζώνης 860-870 μονάδων και χωρίς να δίνει ξεκάθαρο σήμα για το εάν... προορίζεται για τη δοκιμασία των 880 ή τη διολίσθηση προς τις 850 μονάδες. Οι συναλλαγές, περισσότερες μεν απ' ό,τι την προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά χαμηλότερες κατά σχεδόν 16 με 18 εκατ. από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Στοιχείο που δείχνει την ισοκατανομή μεταξύ πωλητών και αγοραστών, μεταξύ τραπεζικών και blue chips.

Στην περιοχή των 808,39 ο Δείκτης Τραπεζών, όσο δεν χάνει τις 800 οι αγοραστές διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα. Η μείωση των short θέσεων από το Oceanwood σε Εθνική και Eurobank στάθηκε μία από τις αφορμές για τη θεαματική αντίδραση της πρώτης. Με 3,24% στα 2,80 ευρώ και μάλιστα με την αξία των συναλλαγών στα 11,785 εκατ. επιβεβαιώνει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως οδηγός του κλάδου είναι η ΕΤΕ. Εκτίμηση που έχει εκφραστεί και μέσω της στήλης, χαρακτηρίζοντας τον όμιλο της Εθνικής ως σηματωρό όχι μόνο για τον κλάδο αλλά για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ευρύτερα. Βαθιά... ανάσα και για τον τίτλο της Eurobank, με 2,94% στα 0,875, με τζίρο 10,764 εκατ. Πρακτικά σε Εθνική και Eurobank πραγματοποιήθηκε το 1/3 της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Ωστόσο οι συγκριτικά αυξημένοι τζίροι σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤτΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Jumbo, ΕΛΠΕ παραπέμπει σε παρουσία «ισχυρών χεριών» στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Σε άλλες μετοχές αγοραστές, σε άλλες πωλητές, ανάλογα με τις εξελίξεις και τα όσα αναμένεται να έρθουν.

Στο επίκεντρο ΔΕH και ΕΛΠΕ, με διαφορετική εικόνα όμως καθώς για την πρώτη η τάση είναι long ενώ για τη δεύτερη, short.

Στα 2,91 με υψηλό ημέρας στα 2,942 ευρώ η μετοχή της ΔEH θα παραμείνει και σήμερα στο προσκήνιο, με την αγορά να περιμένει αυξημένη μεταβλητότητα και συναλλαγές με τους long να δοκιμάζουν την υπέρβαση των 3 ευρώ. Αντιθέτως για τα ΕΛΠΕ, στα 8,43 ευρώ, με απώλειες 1,29%, ενισχύεται η εκτίμηση χρηματιστών πως η διαδικασία διάθεσης του μειωμένου μειοψηφικού ποσοστού περισσότερο κατέδειξε αδυναμίες παρά ένα συγκεκριμένο πλάνο. Διαδικασία για τη διαδικασία, με έκδηλα τα χαρακτηριστικά μιας «βιαστικής» δουλειάς των ΤΑΙΠΕΔ και ΕΕΣΥΠ, προκειμένου να δειχθεί έργο. Θα φανεί, η αγορά θα αποτιμήσει εάν είναι σωστή αυτή η προσέγγιση ή όχι.

Οσον αφορά στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, θα επαναλάβω ακριβώς ό,τι και στο χθεσινό σχόλιο και αυτό της Δευτέρας, πως όσο συντηρείται η τάση τόσο θα διαρκεί και η μόχλευση σε αυτές τις κατηγορίες, όπου το «ξένο κεφάλαιο» έχει ελάχιστες ή μηδενικές θέσεις.

Γεγονός που αφήνει χώρο στα κάθε λογής εγχώρια σχήματα να κάνουν παιχνίδι, με αξιοσημείωτες μάλιστα αποδόσεις.

Στο 57/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με περισσότερες από 25 μετοχές της κατηγορίας αυτής με απόδοση πάνω από 2%, not bad.

Δεδομένων των εξελίξεων στις ΗΠΑ, έχει ανέβει σχετική μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη) για ΓΔ και FTSE 25 στον Εκηβόλο, συνεκτιμώντας πως χθες βράδυ σημειώθηκαν εκροές και μικρή υποχώρηση του Global X MSCI Greece/GREK στα 9,32 δολάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v