Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το... ζόρι κρατά το θετικό πρόσημο ο ΓΔ

Αδυνατεί να δώσει κατεύθυνση η αγορά καθώς οι συναλλαγές είναι περιορισμένες και τα πρόσημα στους τίτλους του FTSE 20 μοιρασμένα. Ανοδικά κινούνται Εθνική και Eurobank, οι πωλητές πλεονεκτούν στη ΔΕΗ και στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Με το... ζόρι κρατά το θετικό πρόσημο ο ΓΔ

Συντηρείται, έστω και οριακά, σε θετικό πρόσημο το ΧΑ. Ανάλογο κλίμα σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με τον DAX στις 12.355 μονάδες και στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 να ξεκινούν από 3.007 μονάδες. Χαμηλότερα του 15 η «μέτρηση» για τον Volatility Index S&P 500, δηλαδή σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις.

Στα καθ' ημάς, οι αγοραστές μπορεί να διατηρούν το ισχνό προβάδισμα που έχουν από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα, μέχρι και πριν λίγη ώρα. Λίγο μετά τις 14:45, ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 864 μονάδες και με εύρος διακύμανσης μεταξύ 861,83 έως 866,87 μονάδες. Μόλις 5 μονάδες, στενό εύρος που δεν αφήνει περιθώρια για σημαντικές μεταβολές. Χωρίς volatility η αγορά, δύσκολα μπορεί να δώσει διέξοδο, σήμερα, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Για τους long ζητούμενο είναι ένα «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 857 μονάδες, στόχος που πιθανότατα θα επιτευχθεί. Αυτό γιατί τόσο οι συναλλαγές όσο και ο τζίρος διαμορφώνονταν σε μέτρια επίπεδα, περίπου στα χθεσινά και μακράν του μέσου όρου της προηγούμενης ανοδικής εβδομάδας.

Από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ο καταμερισμός των εντολών/συναλλαγών τόσο σε τραπεζικές όσο σε blue chips. Συγκριτικά ικανοποιητικός ο τζίρος σε μετοχές των Eurobank και Εθνικής, που αντιδρούν προς τα 0,859 και 2,758 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθούν, με απώλειες όμως, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Πειραιώς, MIG, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Στον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η διαφοροποίηση της τάσης μεταξύ Eurobank, ETE σε σχέση με Πειραιώς και Alpha Bank, που και σήμερα έχει πωλητές από την πλευρά ξένων funds, με συνέπεια η τιμή της μετοχής να συνεχίζει χαμηλότερα, προς το 1,673 ευρώ.

Ικανοποιητική η εικόνα σήμερα για τα blue chips, σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση όπου μόλις για δύο (ΔΕΗ, Sarantis) είχε σημειωθεί θετικό πρόσημο. Η προσοχή σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, με την αγορά να αναμένει την έκθεση της Ernst & Young στην πρώτη και στα Ελληνικά Πετρέλαια την εξέλιξη της πώλησης ενός 15% του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΑΙΠΕΔ, θυμίζοντας πως ο αρχικός στόχος του Ταμείου ήταν για ποσοστό στο περίπου 35%. Τέλος πάντων, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η έκδοση ομολόγου (στις διεθνείς αγορές), με σκοπό την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη ξεχωρίζουν ΑΔΜΗΕ στα 2,105 ευρώ, Viohalco στα 3,895, με την αγορά να αναμένει αύριο τα αποτελέσματα των Viohalco και Cenergy. Στα 6,55 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 16,90 η Jumbo.
Στις 43/57 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, εμφανώς καλύτερη απ' ό,τι χθες. Με μεγαλύτερη άνοδο οι τίτλοι των ΑΝΕΚ, Ευρωπαϊκή Πίστη (με τζίρο 120 χιλιάδες, στις 14:55), MLS, Alumil, Mevaco, AsCo κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Στα 28 εκατ. ευρώ κινείται η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v